Çin’den İngiltere’ye Doğu Türkistan Yaptırımı Misillemesi

Çin'den İngiltere'ye Doğu Türkistan Yaptırımı Misillemesi

 

Çin, Doğu Türkistan Türklerine yönelik muamelesi ile ilgili ilişkin “kötü niyetli olarak yalan ve dezenformasyon yaydığını”  iddia ettiği Birleşik Krallık’ın birey ve kuruluşlarını hedef aldı.

Çin dışişleri bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, İngiltere’nin “Sincan’daki sözde insan hakları sorunlarını gerekçe göstererek ilgili Çinli bireylere ve kuruluşlara tek taraflı yaptırımlar uyguladığını” söyledi.

Çin yaptığı açıklamada “Yalan ve dezenformasyondan başka hiçbir şeye dayanmayan bu hareket, açık bir şekilde uluslararası hukuku ve uluslararası ilişkileri düzenleyen temel normları ihlal ediyor, Çin’in içişlerine büyük ölçüde müdahale ediyor ve Çin-İngiltere ilişkilerini ciddi şekilde zayıflatıyor.” İfadelerini kullandı.

Yaptırımlar arasında beş Parlamento üyesi – Tom Tugendhat, Iain Duncan Smith, Neil O’Brien, Tim Loughton ve Nusrat Ghani – ve Lordlar Kamarası’ndan iki üye, David Alton ve Helena Kennedy ile akademisyen Joanne Smith Finley yer alıyor. ve avukat Geoffrey Nice.

Dört kuruluş da Pekin tarafından adlandırıldı: Çin Araştırma Grubu, Muhafazakar Parti İnsan Hakları Komisyonu, Uygur Mahkemesi ve Londra’nın önde gelen hukuk firması Essex Court Chambers .

Çin dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Çin ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını korumaya kararlıdır ve İngiltere tarafını yanlış yoldan daha ileri gitmemesi konusunda uyarmaktadır. Aksi takdirde, Çin kararlılıkla başka tepkiler verecektir.” İfadeleri kullanıldı.

Buna cevaben İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Birleşik Krallık insan hakları ihlallerinden sorumlu olanları cezalandırmada uluslararası topluma katılırken, Çin hükümetinin de muhaliflere yaptırım uyguladığını” söyledi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!