Euronews’te yer alan habere göre, Çin uzay istayonu kurma çalışmalarına hız verdi. İki yıl içinde kalıcı uzay istasyonu kurmayı hedefleyen Çin, çalışmayı tamamlamak üzere önümüzdeki dönemde toplam sekiz ayrı seferde mürettebat ve araç yollamayı planlıyor.
Bu kapsamda salı günü insansız uzay aracı ve geri dönüş kapsülü taşıyan Long March 8 roketi uzaya gönderildi. Kapsülün Sovyetler Birliği’nin Soyuz modeline dayanarak inşa edilen Shenzhou kapsülünün geliştirilmiş bir modeli olduğu bildiriliyor. Yeni kapsül üç yerine altı mürettebat taşıyabiliyor.
Çin daha önce de deneysel bir uzay istasyonu göndermiş ancak daha sonra atmosfere geri düşmüştü. Çin yeni planıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na rakip ölçekte çoklu modül içeren büyük bir tesis kurmayı amaçlıyor.
Çin, uzay çalışmalarında ABD, Rusya, Avrupa ve özel girişimlere rakip olma peşinde
Ülke, 2003 yılında bu yana hızla ilerleyen uzay programı kapsamında Avrupa ve diğer başka uzay ajansları ile işbirliği geliştirmek istiyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri, ulusal güvenliğini gerekçe göstererek Çin’in birçok uluslararası uzay işbirliğine katılımını engelliyor. Bu politika ile Uluslararası Uzay İstanyonu’na katılımı engellenen Çin de kendi ekipmanını geliştirmeyi sürdürüyor.
Geçtiğimiz yıl Ay’ın karanlık yüzüne bir uzay aracı indirerek uzay programında önemli bir başarıya imza atan Çin, Mars’a araç indirerek keşif yapmayı hedefliyor.
Dünya ile mars arasındaki dizilimin en uygun olduğu halden faydalanabilmek için Mars’a ancak iki yılda bir iniş yapılabiliyor.