Çin-Fransa-AB üçlü görüşmesi yapıldı

featured

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün Halk Büyük Toplantı Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile üçlü görüşme gerçekleştirdi.

Xi, görüşmede yaptığı konuşmada, Macron ve von der Leyen'in Çin'i birlikte ziyaret etmelerinin, Avrupa'nın Çin ile ilişkilerini geliştirme isteğini yansıttığına ve iki tarafın ortak çıkarlarına uygun olduğuna dikkat çekti. Uluslararası arenada devam eden karmaşıklığa vurgu yaparak, Ukrayna krizi, dünya ekonomisinin toparlanma gücündeki zayıflık, uluslararası finans piyasasındaki dalgalanmalar ve gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya kaldığı zorluklar gibi küresel sorunların üstesinden gelmek için Çin ve Avrupa'nın diyalog ve iş birliğini sürdürmesi gerektiğini belirtti.

2023, Çin ile AB arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın 20. yıl dönümü olması vesilesiyle, Xi, Çin'in Avrupa ile karşılıklı yarara dayalı iş birliğini teşvik etmek için temasları yeniden başlattığını ve ikili ilişkilere ve dünya barışı, istikrarı ve refahına güç katacağını söyledi.

Xi, son olarak, Çin ve Avrupa'nın el ele vererek küresel sorunların üstesinden gelmesi, dünya barışını ve istikrarını koruması, ortak kalkınma ve refahı ilerletmesi ve insanlığın medeniyetinin ilerlemesini sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Von der Leyen ve Macron: Çin, Ukrayna krizinin yaratıcısı değil

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin tarihi ve kültürüne saygı gösteren Avrupa’nın Çin ile samimi ve yapıcı diyalog kurarak ikili ilişkileri geliştirmesinin Avrupa’nın barışı ve iş birliği için son derece önemli olduğunu belirtti. Ursula von der Leyen, birbirinin önemli ticaret ortakları olan Avrupa ve Çin’in ekonomik açıdan birbirine bağımlı olduğunu ve Çin’den ayrışmanın Avrupa’nın çıkarlarına uygun olmadığı gibi AB’nin stratejik seçimi de olmadığını belirtti.  Ursula von der Leyen, Avrupa’nın bağımsız bir şekilde Çin politikasını benimseyeceğine dikkat çekti.

Von der Leyen, Çin’le üst düzey ekonomik ve ticari diyalogu yeniden başlatmaya, ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlıklı ve dengeli gelişmesini sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Çin ile küresel sorunlarla başa çıkmak için temas ve eşgüdümü artırmaya istekli olduğunu kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, belirsizliklerle dolu dünyamızda Çin ve Avrupa'nın karşılıklı saygı ve samimiyetle diyalog ve temaslarını güçlendirmesi gerektiğine dikkat çekti. İki tarafın ayrışma komplosuna düşmeden ortaklaşa çaba göstermesi, karşılıklı yarara dayalı şekilde iş birliği geliştirmesi, küresel sorunlarla ortak mücadele etmesi ve Avrupa-Çin ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Üç lider, Ukrayna krizini de görüştü. Von der Leyen ve Macron, AB'nin tutumu hakkında bilgi verirken, Çin'in Ukrayna krizinin yaratıcısı olmadığını ve krizin siyasi yollarla çözülmesi için harcadığı çabaları takdirle karşıladıklarını belirttiler. Çin'in daha etkin bir rol oynamasını umut ettiklerini ifade etti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!