“Çikolata kisti” kadınlarda kısırlığa neden oluyor

“Çikolata kisti” kadınlarda kısırlığa neden oluyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, kimi kadınlarda hiçbir belirti vermezken kimilerinde dayanılmayacak sancılara sebep olan ”çikolata kisti”nin, medikal ya da cerrahi olarak tedavi edilebildiğini vurguladı.

Kadınlar arasında yaygın şekilde görülen endometriozis, bilinen adıyla “çikolata kisti”, infertilite (kısırlık) nedeni. Her yıl ülkemizde yaklaşık 2 milyon kadını etkileyen endometriozis hastalığının belirlenebilmesi için ise düzenli jinekolojik muayene şart.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, her yıl ülkemizde yaklaşık 2 milyon kadını etkileyen endometriozis hastalığının belirlenebilmesi için düzenli jinekolojik muayenenin önemli olduğunu belirterek, “çikolata kisti”nin, kadınlarda infertilite (kısırlık) nedeni olduğunu söyledi.

Özellikle cerrahi tedavi konusunda titiz davranmak gerektiğini dile getiren  Prof. Dr. Yücel Karaman, “Kadın gebe kalmadan ya da yumurta toplama işlemi gerçekleştirilmeden kistin cerrahiyle alınması durumunda hastanın doğurganlığına ağır şekilde zarar verebilir” uyarısında bulundu.

”Çikolata kisti”nin üreme organlarında oluşturduğu yapışıklıklar nedeniyle yumurtanın tüplerin içine ulaşmasını engelleyebildiğini kaydeden Prof. Dr. Yücel Karaman, bunun da bazen de tüplerin ucunu tıkayarak yani ‘tübal tıkanıklığa’ yol açarak gebeliğin önüne geçebildiğini anlattı.

Prof. Dr. Yücel Karaman, şöyle devam etti:

”Kadınlardaki adet süreci başladığında rahim içindeki ”endometrium” tabakası dışarı atılırken aynı tabaka tüplerden karın boşluğuna da geri dökülebilmektedir. Bağışıklık sistemi sağlıklı olan kadınlarda geri akan bu kan temizlerken bağışıklık sisteminde problem olanlarda ise çikolata kistleri oluşmaktadır. Karın boşluğundaki endometrium tabakası tüplere, yumurtalıklara hatta bağırsağa ya da idrar torbasına yapışarak yerleşir ve inflamasyona neden olur.

Hastalığın ilerleyen döneminde kanamalar, doku iyileşmeleri ve karın içinde yapışıklıklar ortaya çıkmaktadır. Hastalık, karın boşluğunda inflamasyon oluşturması, tüp ve yumurtalıklarda yapışıklıklara yol açması nedeniyle rahim iç duvarının gebeliğe uygunluğunu bozmakta ve yumurtalık rezervinin azalmasına, dolayısıyla da kısırlığa yol açmaktadır.”

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. Yücel Karaman, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:

”- Karnın alt bölgesinde sürekli şiddetli ağrı

– Cinsel ilişki ya da adet süresince şiddetli ağrı

– Karında şişkinlik

– Büyük tuvalete çıkarken zorlanma ve ağrı, bazen ishal

– Sık idrara çıkma ve idrarda kan görülmesi

– Adet öncesi lekelenme tarzı kanama

– Adet döneminde ağrı

– Yan ağrısı, sırt ağrısı.”

Medikal tedavi sonuç veriyor

Prof. Dr. Yücel Karaman, ağrısı ön planda olan endometriozisli kadınların medikal tedaviden fayda görebilirken, ilerlemiş vakalarda cerrahi tedavinin gündeme geldiğini ifade ederek, ”Eğer kişi gebe kalamama şikayeti yaşıyorsa ilk aşamada aşılama ve tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerinden yararlanılmaktadır. Tüp bebek tedavisi uygulanan hastalar gebe kalabilmektedir. Yardımcı üreme yöntemlerinden yanıt alınmaması halinde ise cerrahi olarak hastalığın temizlenmesi yoluna gidiliyor” dedi.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!