CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı nisan ayı işsizlik rakamları verilerine yorum yaptı. Öztrak, açıklanan rakamlarla ilgili değerlendirmesinde “Ülkeyi yönetenlerde yetki çok ama sorumluluk yok. Yakında ‘İşsiz varsa siz iş verin’ derlerse, şaşırmayacağız.” dedi.
Öztrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarında şu değerlendirmeleri yaptı:
Nisan’da gerçek işsiz sayımız, geçen yıla göre, 622 bin kişi artarak, 9 milyon 517 bin oldu. Yılın üçte birini tamamladığımız Ocak-Nisan döneminde ortalama işsiz sayımız ise geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon 46 bin kişi artarak, 9 milyon 905 bin olarak gerçekleşti.
Yine Nisan’da mevsim etkilerinden arınmış gerçek işsizlik oranı, bir önceki aya göre, 1,7 puan artarak % 27,4 oldu. Son iki aydır gerileyen “gerçek işsizlik oranı”, Nisan’da yeniden artışa geçti.
İstihdamda hala istikrarlı bir toparlanma yok. Tersine Nisan’da istihdamda 193 bin kişilik gerileme var. Kaybın ana kaynağı ise sanayi sektörü.
Nisan’da sanayi ve hizmet sektörlerinde sırasıyla 212 bin ve 52 bin kişilik istihdam kaybı var. Nisan’da tarım ve inşaat sektörlerinde ise sırasıyla 62 bin ve 9 bin kişilik istihdam artışı var.
İstihdamdaki kayıplar kadar, kaybın cinsiyete göre dağılımı da ilginç. Nisan’da 334 bin erkek çalışan işini kaybederken, 142 bin kadın işe başlamış. Nisan’da Sanayi’de çalışan 251 bin erkek işinden olurken, 38 bin kadın bu sektörde işe alınmış.
Nisan’da inşaat sektöründe çalışan 15 bin erkek işini kaybederken, 24 bin kadın inşaatta işe başlamış. Yine hizmet sektöründe 76 bin erkek çalışan işinden olurken, 25 bin kadın iş başı yapmış. İstihdamdaki bu gelişmeler izaha muhtaç.
Nisan, ekonomide kapanmaların yoğun olduğu bir ay. 14 Nisan’daki kısmi kapanmanın ardından 29 Nisan’da tam kapanma geldi. Yine özellikle imalat sanayinde de işlerin terse dönmeye başladığı bir ay. Küresel PMI Nisan ve Mayıs aylarında rekor kırarken, biz de gerileme başladı.
24 Mart’ta tamamlanan Ak Parti kongrelerinin bedelini ekonomide yeniden kapanma olarak ödedik. Nisan ve Mayıs aylarını büyük ölçüde kaybettik. Yine turizm başta olmak üzere hizmet sektöründen gelen haberler hala çok parlak değil.
İşsizlik ve enflasyonun toplamından oluşan “sefalet endeksi” memleketteki yangını ortaya koyuyor. Geçen yılın ilk 4 ayında “gerçek işsizlik ve enflasyondan” oluşan sefalet endeksinin ortalaması 35,5 idi. Bu yılın aynı döneminde ise aynı endeks değeri 43,9 oldu.
Ülkeyi yönetenlerde yetki çok ama sorumluluk yok. Yakında “İşsiz varsa siz iş verin” derlerse, şaşırmayacağız. Bu iktidarın millete verecek bir şeyi kalmadı. Söyleyecek sözü de tükendi. “Çekildik izzet ü ikbal ile bab-ı hükûmetten” deme zamanları geldi. Getirin sandığı.