Cezayir, Fransa’daki Büyükelçisini geri çağırdı

Cezayir'den Fransa Askeri Uçaklarına Hava Sahası Yasağı

Cezayir, Fransa lideri Macron’un açıklamaları ve Paris’in vize kararı üzerine artan diplomatik gerilim üzerine Paris Büyükelçisini istişareler için geri çağırdı.

Cezayir ve Fransa arasında diplomatik gerilim tırmanırken, Cezayir Fransa büyükelçisini istişareler için geri çağırmaya karar verdi.

Büyükelçinin geri çağrılması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransız gazetesi Le Monde’da yayınlanan ve eski Fransız kolonisinin bir “siyasi-askeri sistem” tarafından yönetildiğini söylediği Cezayir hakkında eleştirel açıklamalarda bulunmasının ardından geldi.

Devlet televizyonuna göre, cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, “Cezayir, Paris’teki büyükelçisi Muhamed Antar-Daoud’u istişareler için geri çağırıyor” denildi ve konuyla daha uzun bir açıklamanın daha sonra yapılacağı belirtildi.

Macron, Le Monde’a verdiği demeçte, Cezayir’in ”tamamen yeniden yazılmış bir  resmi tarihe” sahip olduğunu,  bu tarihin “gerçeklere değil”, “Fransa’ya karşı nefret söylemine” dayandığını söylemişti. Bu açıklamalar, Cezayir medyası tarafından geniş çapta yayınlandı.

Vize krizi

Ayrıca  Paris’in Cezayir, Fas ve Tunus vatandaşlarına verilen vize sayısını azaltma kararı da iki ülke arasındaki ilişkileri gerdi. Cezayir dışişleri bakanlığı, vize kararını protesto etmek için Çarşamba günü Fransız Büyükelçisi Francois Gouyette’e nota verdi.

Fransa Salı günü yaptığı açıklamada, eski Fransız kolonilerini yasadışı göçmenlerin geri dönmesine izin vermek için yeterince şey yapmamakla suçlayarak Cezayir, Fas ve Tunus’tan gelen insanlara verilen vize sayısını keskin bir şekilde azaltacağını kaydetmişti.

Fransa’nı vize kararına Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, Fransa’nın hamlesini “haksız” olarak nitelendirirken, Tunus’tan henüz resmi bir tepki gelmedi.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!