Cenevre’de gerçekleşen “Kıbrıs Konferansı” hakkında gelişmeler

Cenevre'de gerçekleşen

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasındaki ikili görüşmeyle başladı. İkili görüşme, BM Cenevre Ofisi’ne yakın bir bölgede bulunan InterContinental Hotel’de gerçekleşti.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, Tatar’a KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve diğer yetkililer eşlik etti. Cumhurbaşkanı Tatar, görüşme çıkışında açıklama yapmadı.

BM’ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Guterres, taraflardan basına açıklama yapması konusunda telkinde bulundu.

Öte yandan,  KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası toplantının verimli geçtiğini; Antonio Guterres’in Kıbrıs sorununa hakim olduğunu belirterek, “olayları tartabiliyor” dedi.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ise “Rum tarafının iki devletli çözümü kabulü mümkün değil. Anastasiadis, Çavuşoğlu’yla başbaşa görüşmesinde iki devletli çözümü destekledi ancak dışarda reddetti. Bu durumda uluslararası güçlerin Güney Kıbrıs’a baskı yapması lazım. Kıbrıs meselesinin bu şekilde devamını ABD’de AB’de istiyor. Çünkü, bölünmüş Kıbrıs’tan kendi stratejilerine göre bir menfaat umuyorlar. GKRY mağduru oynamaya devam ediyor, bunun propagandası ile ekonomik yardımlar alabiliyor. İngiltere’nin ortaya koyduğu teklif yumuşak bir konfederasyon sistemi. İngiltere ortayı bulmaya çalışan bir formül ortaya atıyor. İngiltere Türkiye’yi de yanında görmek istediği için yumuşak bir tavır gösterecektir.” ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar “Hem Kıbrıs’ın huzuru hem de bölge barışı için anlaşmanın olması fayda sağlayacaktır. Anlaşma olmazsa da biz daha da güçlenerek yolumuza devam ederiz. Türkler her plana evet dedi de ne oldu? Onlar AB üyesi oldular, biz ezildik, itildik. İş birliğine dayalı bir anlaşma olursa herkes kazançlı çıkar.Ancak Dünya henüz Kıbrıs Adasının gerçeklerini bilmiyor. Rumlar burayı bir Helen adası yapmak istiyorlar.” demişti.

Diğer yandan, Rusya’nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Büyükelçisi Stanislav Osadçiy: “Cenevre’de, Kıbrıs’ın tüm sakinlerinin yararına kapsayıcı, adil ve uygulanabilir, iki devletli federasyonu öngören bir çözüme ulaşmak için gereken zeminin bulunacağını umuyoruz.” şeklinde konuştu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!