Çek Yasası’nda Geri Adım, Akkuyu Nükleer Santrali Riskine Yasadan Muaf Alan

Çek Yasası'nda Geri Adım, Akkuyu Nükleer Santrali Riskine Yasadan Muaf Alan

İktidar, 30 Nisan’da yürürlüğe giren çek düzenlemesine ilişkin yasayı “torba yasa teklifi” ile düzenleyerek geri adım atmaya hazırlanıyor.

AK Parti “Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adıyla hazırladığı torba teklifi dün Meclis’e sundu.

Bu yasa teklifine göre, daha önce yapılan ibraz, ödeme ve diğer işlemler “hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk” doğurmayacak.

Teklif ile mikro ve küçük ölçekli işletmelerin, likidite sıkıntısını karşılamak ve istihdamı desteklemek için ilave istihdamda ödeyecekleri sigorta primleri, 30 Haziran 2022’ye kadar kullanacakları kredilerde, kredi faiz veya kâr payı bakiyesinden düşülecek. Düşülen bu tutar da İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİNE YASADAN MUAF ALAN

Teklif ile yurtiçinden veya uluslararası piyasalardan sigorta veya reasürans teminatı bulunamayan, teminat sağlanmasında güçlük bulunan, nükleer riskler gibi riskler ile sigorta edilmesinde kamu yararı bulunan riskler için teminat sağlama, sigorta veya reasürans havuzları kurmak amacıyla Özel Riskler Yönetim Merkezi kurulacak.

Teklifte bulunan bu hükmün, Akkuyu Nükleer Santrali’nin doğuracağı riskleri ilgilendirdiği ifade edildi.

Bu merkez, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası ile Kamu İhale Yasası’na tabi olmayacak. Gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.

Ayrıca merkeze yapılacak bağışlar da vergiden muaf olacak.

Hangi risklerin bu merkezin kapsamında yönetileceği, devlet tarafından prim veya reasürans desteği verilip verilmeyeceğine Hazine ve Maliye Bakanı ile Cumhurbaşkanı karar verecek.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!