Çavuşoğlu’ndan kritik Libya açıklaması

Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Libya konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile Ankara’da yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında yaptığı açıklamasında Çavuşoğlu, “İtalya ile Libya’da kalıcı barış ve sonuç getirici bir siyasi süreç için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ülkemizde ikinci defa ağırlamanın gururunu yaşıyorum. İtalya ile ikili ilişkilerimizi nasıl daha güçlendireceğimizi dostum Luigi ile uzun uzun konuştuk. Önümüzdeki süreçte özellikle düzenlememiz gereken önemli toplantılar var. Hükümetlerarası zirveyi ertelemiştik, bunu gerçekleştireceğiz.

AB içinde en büyük desteği İtalya’dan gördük. Bugün bunları da konuştuk. Türkiye – AB ilişkilerindeki var olan zorlukları ele aldık ki birlikte adım atalım. Bölgesel konuları da konuştuk. İtalya ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren konular var. Örneğin Libya. Libya ziyaretinde yaptığımız çalışmaları anlattım.

Burada İtalya’nın oynadığı kritik rolün farkındayız ve kendilerine teşekkür ediyoruz. Dengeli bir rol oynadı. Bazı AB ülkeleri gibi darbeci Hafter’in yanında olmadı. Bundan sonra bu çabaları İtalya ile birlikte sürdürmek istiyoruz.

Doğu Akdeniz’de her ne kadar deniz yetki alanlarıyla ilgili İtalya ile sınırlarımız olmasa da Akdeniz’in önemli iki ülkesi olarak barış, huzur ve refah için birlikte çalışabilirz.

Enerji faaliyetleri konusunda İtalya ile bölgede çalışmak isteriz.

IRINI operasyonu taraflıdır. Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin endişeleri dikkate alınmamıştır.

Turizm konusunda İtalya ile çalışmalarımız sürüyor.

Öte yandan Avrupa Birliği’nin bize yönelik aldığı karar hakkaniyetten uzak. Objektif kriterlerin belirlenmesi lazım. O ülkenin vaka sayısı, sağlık kapasitesi, alınan tedbirler. Biz tedbirleri Avrupa ile paylaştık. Turizm bakanımız mektup yazdı.

İtalya ile Türkiye aynı bakıyor, ama AB ve bazı Avrupa ülkeleri de bu konuları siyasi bir baskı unsuru olarak kullanmaması gerekiyor.

Almanya’da Türk-Alman vatandaşların şirketlerin hepsinin açtığı davaları da kazanıyorlar. Seyahat özgürlüğünün bu şekilde kısıtlanması konusundaki davalar kazanılıyor.”

İtalyan Bakan Maio ise;
“Türkiye halkına en kötü günümüzde yanımızda olduğu için teşekkür ederim.

Libya konusunda çalışmalıyız. Artık ihtilafın sona ermesi lazım. Her iki tarafın da sürekli silah yığması devam etmemeli. Sahada paralı asker bulunması devam etmemeli.

Mayınların bulunması sürekli sivil ölümüne yol açıyor. Biz bunun için Trablus yakınlarındaki mayın temizleme çalışmalarına destek verdik. Artık AB için Libya güvenlik tehlikesi oluşturmamalı.

Bunun için politik çözüm gerekiyor. BM tarafından önderlik yapılan barış sürecini destekliyoruz. Göç konusunda Türkiye çok önemli çaba gösterdi. Bizi ilgilendiren ana sektörlerde hep ortaklık gereğini yapıyoruz.

İtalya da mutlaka kendine düşeni yapacak. Türkiye ile Kıbrıs arasında da yine güvenlik, istikrar sağlanması için yapıcı bir diyalog gerekiyor. Bu sayede hem sürdürülebilir hem de dengeli oluruz.

Herkesin de çıkarına olur diye düşünüyoruz. Sevgili Mevlüt, dostluk İtalya ve Türkiye arasında her zaman mevcut. Genişletilmiş Akdeniz yolunda böyle olacak. Biz İtalya olarak, AB kurucu ülkelerinden biri olarak her türlü diyalog sürecinin kolaylaştırılabilmesine destekçiyiz.” açıklamasını yaptı

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!