Çavuşoğlu: Uçuş taleplerinin bir kısmını karşılayacağız

Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'a Gidiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan’daki insani durumu görüşmek üzere gerçekleştirilen İİT Dışişleri Bakanları Konseyi 17’nci Olağanüstü Toplantısı kapsamında bulunduğu Pakistan’ın başkenti İslamabad’da basına açıklama yaptı. Çavuşoğlu, “Mecliste biliyorsunuz bir özel temsilci atacağımızı söylemiştik. Ermenistan da atadı. Bazı hava yollarının uçuş talepleri vardı. Bunların bir kısmını da karşılayacağız. Bunları da istişare ettik. Her zaman söylediğim gibi bölgesel konularda özellikle Güney Kafkasya’da Azerbaycan’la birlikte istişare ediyoruz, birlikte kararlar alıyoruz. Son gelişmeleri gözden geçirdik” dedi. Çavuşoğlu’nun diğer açıklamaları şöyle:

  • (Afganistan) Tavsiyelerimizin bugünkü kabul edilen belgelere girmesini sağladık. Arkadaşlarımız da bunun için diğer muhataplarıyla görüştü. Bir konsensüs oluştu. Ayrıca bir taraftan Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunurken, bugün (Afganistan Dışişleri Bakan Vekili) Emirhan Muttaki ile de bir görüşmem oldu.
  • (Afgan Halkı) İnsani yardımlar insanların günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri, yaşayabilmeleri için önemli ama Afgan halkının ihtiyaçları var. Yani beklentileri var. Sadece insani yardımla bunlar karşılanmaz. Dolayısıyla bazı fonların oluşturulması da gerekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı çerçevesinde biliyorsunuz bir fon oluşturuldu. Türkiye olarak da biz buraya katkı sağlıyoruz.
  • Taliban’ın tanınması gündeme gelmedi. Bunun için erken olduğunu Taliban da biliyor. Hatta bizden birkaç talebi oldu ve bunların da tanıma anlamına gelmeyeceğini kendileri söyledi. Gerçekten de tanınma anlamına gelmez. Afganistan halkı için yaptıklarımızı anlattık. Ayrıca bu kapsayıcılık konusunun önemini bir kere daha anlatmaya çalıştık. Unutmadıklarını umarak bir kere daha hatırlattık. Diğer taraftan Kabil ve diğer havaalanlarının işletilmesi konusu var. O havaalanları ile ilgili son durum nedir? Onu konuştuk. Bu konuda bir Katar şirketi ile bir Türk şirketi bir mutabakat zaptı imzaladı.
  • Batı ülkelerinin ders vermeyi sevdiğini ve çok katı ön koşullar koyduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Bu politikaların işlemediğini ve bölgedeki birçok politikalarını da gördük, görüyoruz maalesef. O yüzden biz önkoşulsuz şekilde bu düşüncelerimizi, önerilerimizi iletmek ve Afgan halkıyla olan dayanışmamızı da göstermek için bu ziyareti en kısa zamanda gerçekleştirmek istiyoruz.” dedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kafkasya konulu bölgesel danışma platformu “3+3″ün bir sonraki toplantısının Türkiye’de yapılmasının planlandığını, Ankara’nın Gürcistan’ın bu formata katılmasını beklediğini söyledi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!