Cumhurbaşkanlığı Sistemi yerine Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi’nin getirilmesini savunan 6 partinin temsilcileri, TBMM’de devam eden ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ toplantılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yüzde yüz uzlaşı sağlandığını belirten siyasi parti temsilcileri, “Tüm temel ilkelerde anlaşıyoruz” mesajı verdi.
‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ önerisi için TBMM’de toplantılar düzenleyen muhalefetteki 6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları, ilk kez Halk TV canlı yayınında bir araya gelerek, görüşmelerle ilgili bilgi verdiler.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Halk TV Gündem Özel programına konuk oldular.
“ANLAŞAMADIĞIMIZ HİÇBİR TEMEL İLKE YOK”
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Helalleşme’ açıklamaları sorulan CHP’li Erkek, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin yeni bir siyaset kültürüne ihtiyacı var. 6 parti birlikte çalışmamızın da aslında anlamı bu. Anlaşamadığımız hiçbir temel ilke yok. Farklılıklarımızla bir aradayız ama merkezimizde demokrasi var. Hukukun üstünlüğü var. Siyaset yapma şeklimizi değiştirmemiz lazım. Bugüne kadar hep geçmişi deşerek siyaset yapıldı. Biz geçmişteki hataları da göz önünde bulundurarak geleceği de inşa etmek için siyaset yapmalıyız.”
“YENİ HÜKÜMET SİSTEMİ KONUSUNDA UZLAŞTIK”
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, yeni hükümet sistemi konusunda 6 muhalefet partisinin de uzlaştıklarını açıkladı.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, şöyle konuştu:
“Çalışmalarımızın bir sırası var. Öncelikle anayasaya uygun olarak yasama yürütme ve yargı şeklimde çalışmalarımızı yürüttük. Her partinin kendi açıkladığı ilkeleri var. Bizim de iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sistem ilkelerimiz var. Biz koltuk uğruna siyaset yapmıyoruz. Yüzde 50+1’lik sistem milleti gerçekten bölmek, parçalamak, kendi seçmeninizi konsolide etmek için karşı tarafta bir düşman kesim yaratmak bakımından son derece uygun bir anayasal düzen. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi değişikliği esnasında bunun ülkenin birliğine hizmet etmeyeceğini söyledik ve nitekim etmedi. Bunun sonucunu 83 milyon yaşıyoruz.”