Camiye Çevrilen Ayasofya’nın Bakımsız Hali İbadet Etmek İsteyenleri Çileden Çıkardı

featured

Yeniden ibadete açılan Ayasofya maruz kaldığı tahribatlar ve son haliyle gündeme gelmeye devam ediyor. İbadet etmek için bu kutsal mekanı seçenler ise beklediği atmosfer ile karşılaşamadıklarından dert yanıyor. Namaz ibadetini yerine getirmek isterken yaşadıklarını anlatan vatandaşlar hem bakımsızlıktan hem Ayasofya’daki kötü kokudan dert yandı.

Ayasofya, 24 Temmuz 2020 tarihindeki cuma namazıyla beraber 86 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.

Müze statüsü iptal edilerek cami statüsü verilen 1500 yıllık tarihi yapı, ibadete açıldığı günden bu yana aldığı tahribatlar, denetim yetersizliği ve kapasitesinin çok üzerinde ziyaretçi alımı sonucu yaşanan sorunlarla gündemden düşmüyor.

15 asırlık Ayasofya’nın İmparator Kapısı’nın tahrip edildiği hatta ‘kutsal sayılıp yendiği’ iddiaları herkesi şaşkına çevirmişti.

Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar Habertürk’ün bir  yayınına katılmış ve camide çalışan bir görevlinin, ‘İnsanlar burayı kutsal sayıyor, oradan geçerken kapı parçalarını da kutsal sayıp ağızlarına atıyorlar’ demişti.

‘İmparator kapısı’ olarak bilinen asırlık ahşap kapısının bir daha tahrip edilmesin diye cam bölmelerle koruma altına alınması gündem olmuştu.

Kiliseden camiye, camiden müzeye çevrilen Ayasofya’nın yeniden müzeden camiye çevrilmesi sonrasında yaşananlar hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çekmeye devam ediyor.

Kapı olayının ardından da tarihi su haznesinin kapağı kırılması bir kez daha yürekleri sızlattı.

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay konuyla ilgili sosyal medyasından açıklama yapmış ve kırılan kapağın olduğu haznenin içine insanların  ayakkabılarını koyduğunu ifade etti.

İbadete açılmasından üzerinden yıllar geçmesine rağmen Ayasofya şimdi de bakımsızlık konusuyla dikkat çekti.

İbadet etmek için, fethin simgesi olan Ayasofya’yı tercih edenler bu sefer de kutsal mekandaki ağır kokudan dert yandı.

Çevreden halılara dahi sinen kötü koku ve havasız ortam hakkında yapılan paylaşımlar da epey artmış durumda.

”@abirusebiil” isim bir Twitter kullanıcısı sabah namazını kılmak için gittiği Ayasofya yeni adıyla ‘Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde yaşadığı sorunları dile getiren bir paylaşımda bulundu.

Kullanıcının yaptığı bu paylaşım sonrası, Ayasofya’da ibadet etmek isteyenler kutsal mekanın bakımsızlığı sonrası isyan bayraklarını çekti.

Pek çok kişi de bu tahribatların ve yaşananların önüne geçmek için Ayasofya’nın yeniden müzeye çevrilmesi gerektiğini savundu.

Gelin o paylaşımlardan birkaçını görelim…

Sizin konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yorumlara bekliyoruz…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!