AKP’nin uzun süreden beri sinsice ve ustaca hazırladığı Büyükşehir belediye yasasına, ne yazık ki muhalefet hazırlıksız yakalandı.
MHP’de, CHP’de bu yasanın ne tür tuzaklar içerdiğini tabanlarına anlatabilmiş değiller.
Her iki partide;
Bu yasanın Türkiye’nin idari sitemini alt üst edeceğini,
Oslo’da yapılan pazarlıkların bir sonucu olduğunu, ülkeyi federal sisteme götürmenin altyapısının hazırlandığını,
Uygulamada çeşitli aksaklıkların yaşanacağını ileri sürmektedirler.
Bu itirazlar doğru, ancak yeterli değil. Sadece Parti yöneticileri tarafından dile getiriliyor.
Muhalefet partilerinin tabanı ise olayın içyüzünü kavramadan, kulaktan dolma bilgilerle ve şaşkınlıkla tartışmaları izliyorlar.
Hatta İktidar “kentte ne varsa en ücra köyde de o olacak”propogandasına muhalefet tabanını bile inandırmış dersek yeridir.
Muhalefet partileri, bu yasanın sakıncalarını bütün detaylarıyla önce kendi teşkilatlarına, daha sonra da kamuoyuna etkin bir şekilde anlatabilmeliydi.
Zira yasanın, yukarıda ifade ettiğim sakıncalarının yanı sıra başka hedefleri de vardır.
Bu yasa Türkiye’yi “iki partili sisteme” götürmeyi hedeflemektedir.
Şöyle ki; Bu teklif yasalaştığı takdirde ki öyle görünüyor. Türkiye nüfusunun yüzde yetmişi bu yasa kapsamında olacaktır.
Yasa kapsamındaki şimdilik 29 il’de belediye seçimlerinde kaçınılmaz olarak iki parti yarışacaktır. Kazanma şansı olmayan partilerin seçmenleri, kazanma şansı olan iki partiden birine yöneleceklerdir.
Örneğin; Mardin’de AKP VE BDP diğer partilerden güçlüdür. BDP’ye karşı olan diğer partilerin seçmenlerinin AKP’ye yönelmeleri beklenebilir.
Benzer şekilde; CHP’nin birinci parti olduğu İzmir, Muğla vb. gibi illerde de AKP, sağ seçmeni yanına çekmenin planlarını yapmaktadır.
Yerel seçimlerde 3 oy kullanacak olan seçmenin davranışları, zamanla Milletvekili seçimine de yansıyacak ve Türkiye dolaylı da olsa iki partili sisteme geçecektir.
Bu yasanın federasyonun altyapısını hazırladığı gerçektir, ancak MHP’ye yönelik ciddi bir tehdit içerdiği de gerçektir.
Bu durumda MHP’nin yapması gerekenler şunlardır;
1.Bu teklifin yasalaşmaması için elinden gelen her türlü gayreti göstermek.
2.Önümüzdeki seçimlerde mümkün olduğu kadar çok il’de birinci çıkmak ve sağın büyük partisi olmaktır.
Bilindiği üzere 2011 seçimlerinde, 81 il içerisinde sadece Iğdır ilinde birinci parti olduk. Bu sayıyı artırmaya gayret etmeliyiz.
Milletvekillerimizin içtüzüğü çiğnemesi, sosyal paylaşım sitelerinde vatandaşlar gibi yasanın sakıncalarını paylaşması yetmez. Daha ciddi ve sistemli bir çalışma yapılmalıdır.