Uzmanlar Türkiye’de yaygın olan FIP’ın sağlıklı kedilerin çoğunda bulunan bir koronavirüs türünün mutasyona uğraması sonucu geliştiğini ve maliyeti ancak sonuç veren bir tedavisi olduğu belirtiliyor. Virüs insanlara efekte etmiyor.
Dünya basını Güney Kıbrıs’ta 300 bin kedinin “kedi koronavirüsü” nedeniyle öldüğüne dair haber yayınladı.
“Voice of Animals” isimli sivil toplum örgütünün başkan yardımcısı Dinos Agiomammitis ise rakamın bir çeviri hatasından kaynaklanabileceğini söyledi. Agiomammitis verdiği röportajda, bu varsayım üzerinden yola çıkarak, enfekte hayvanların yüzde 20-30’luk bir ölüm oranı uygulanması halinde, ortaya çıkan sayının 300 bin olduğunu söyledi.
Öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti Veterinerlik Dairesi Müdürü Charalmbos Pipis, “300 bin” sayısını doğrulayamadıklarını belirterek, “Kıbrıs’ta kedilerin resmi olarak kayıtlı bir sayısı olmadığı için bu veriler tahminlere dayanmaktadır” dedi.
KIBRIS’IN KUZEYİNE DE YAYILDI
Yenidüzen’in haberine göre Kıbrıs’ın kuzeyindeki veteriner hekimler de bir süredir “kedi koronavirüsü” olarak anılan “FIP” salgınının Karpaz’dan Baf’a kadar yayıldığını ifade etti. İnsanlara bulaşma riski bulmayan virüsün, özellikle toplu su ve yemek alanlarında bulaşarak hızla yayıldığını bildirdi.