Bu Adada Telefon Kullanmak Yasak! Dünya’nın İlk Sosyal Medyasız Bölgesi Olan Ulko Tammio ile Tanışın!

featured

Yaz geldiğinde hepimizin Instagram hesapları takip ettiğimiz arkadaşlarımızın veya sosyal medya fenomenlerinin tatil fotoğrafları ile dolup taşıyor. Peki size tatil yaptığınız adadan fotoğraf paylaşamayacağınızı söylesek? Finlandiya’da bulunan bir ada olan Ulko Tammio bu yaz gelen tüm ziyaretçilerine sosyal medya detoksu yaptırmaya karar vermiş. Detaylar haberimizde. 👇

Kaynak: https://www.treehugger.com/worlds-fir…

Ulko Tammio Finlandiya’da bulunan bir ada… Finlandiya’nın Doğu Körfezi’nde bulunan adalar, güzel yüzme noktaları ve sahil köyleri ile oldukça cezbedici görüntülere sahip.

Buraya tatile gittiğinizde sosyal medyanızdan bir sürü güzel fotoğraf paylaşmak istiyor olabilirsiniz. Ama yapamazsınız.

Ada, aynı zamanda koruma altına alınmış olan milli bir park…

Ulko-Tammio Adası, bulunduğu yaklaşık 566 km genişliğindeki bir milli parka ev sahipliği yapıyor ve son zamanlarda daha fazla insanın ziyaret etmek istediği bir alan haline geldi.

Kotka-Hamina ada turizmi uzmanı Mats Selin Ulko Tammio hakkında;

‘Finlandiya Körfezi’nin doğu tarafı, başka hiçbir yerde bulamayacağınız eşsiz bir ada grubuna ev sahipliği yapıyor. Araştırmamıza göre, yakın bir destinasyon arayan Finli turistler arasında Finlandiya’nın Doğu Körfezi adalarına olan ilgi de artıyor.” diyor.

Ancak bu yaz Ulko Tammio’da bir ilke imza atıldı.

Ancak bu yaz Ulko-Tammio kıyılarında bariz bir şekilde eksik olan bir şey olacak: Selfie çekenler, sosyal medyada video izleyenler, influencerler, tiktokerlar ve daha niceleri…

Bu yaz adada telefon yasak olacak!

Hamina kıyılarında bulunan Ulko-Tammio adası bu yaz telefonsuz bir alan olacak. Yetkilileri bu konu hakkında,  ‘Tatile gelen insanları akıllı cihazlarını kapatmaya ve durup adanın tadını çıkarmaya teşvik etmek istiyoruz.’ açıklamasında bulundu.

Önerdikleri şey: Dijital detoks uygulamak.

Ziyaretçilerin telefonlarını tıpkı okuldaymış gibi fiziksel olarak alıkoyacak kilitli kutular olmayacak elbette. Önerilen dijital detoksa isteyenler gönüllü olarak katılabilecek. Ancak gönüllü olmazsanız insanların içinde vlog ya da selfie çekerken tuhaf karşılanabilir ve kötü bakışlara maruz kalabilirsiniz, bizden söylemesi.

Amaç, tatilcileri doğanın tadını çıkarmaya teşvik etmek.

Kampanya’nın yöneticisi; ‘Teknoloji günlük hayatımızın bir parçası ve birçok insan tatilde bile telefonlarını bırakmakta zorlanıyor. Tatil aktivitelerini sosyal medyada paylaşmak, insanlara anın tadını çıkarmaktan daha önemli geliyor artık. Akıllı telefonlarımızı her yerde yanımıza alıyoruz, her zaman ulaşılabilecek durumda olduğu için insanlar sahip oldukları boş anları sosyal medya akışlarında kaydırarak geçiriyor.’ diyor.

“Oysaki doğal güzelliğin tadını çıkarmak çok daha önemli.”

‘Ziyaretçileri telefonlarını gönüllü olarak bir kenara bıraktıktan sonra duyularını telefonlarından ziyade doğaya odaklamaya teşvik ediyoruz.’ Parks & Wildlife Finlandiya’da Açık Hava Rekreasyonu ve Ziyaretçi Yönetimi Müdürü Joel Heino, ”Bu, diğer doğa ve eğlence destinasyonlarında da uygulanabilecek harika bir girişim. Artık hepimizin ihtiyacı var.’ diyor.

Akıllı cihazlarını kapatarak, sosyal medyaya ara vermeye var mısınız?

Sosped Vakfı Sınırsız Oyun ve Sınırsız Sosyal Medya Psikoloğu ve Program Yöneticisi Terhi Mustonen bu detoksun göründüğünden daha fazla faydası olduğunu söylüyor.

Buna bir nevi dijital oruç da diyebiliriz…

‘İnsanlar her zaman ekranlara yapıştırılmamalı. Kısa bir dijital oruç bile faydalı olabilir ve bizi iyileştirebilir. Kaygı ve depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. ”

Yaz tatili belki de telefonlarımızdan bir süreliğine ayrılmaya çalışmak için harika bir zaman olabilir.

Genellikle bu doğal ihtişama sahip yerlere ailemiz veya arkadaşlarımız gibi sevdiğimiz insanlarla gidiyoruz. Peki neden orada tam olarak bulunmuyor ve anın tadını çıkarmıyoruz? Sevdiklerimizle güzel anılar biriktirmek belki de daha önemli olabilir.

Bunu önlemek için isterseniz tatile bir eskiz defteri veya sade bir kamera getirebilirsiniz.

Böylece kendinizi ve ruhunuzu dinlendirmiş olursunuz.

Aslında telefondan deneyimlediğimiz şeyleri gerçek hayatta deneyimleyemiyoruz.

‘Telefonunuzu kapatmak, doğayı keşfetmek ve insanlarla yüz yüze görüşmek ruh halinizi ve refahınızı artıracaktır. Sosyal medyada birkaç saniyelik videolar için sayısız saat harcıyoruz. Bu nedenle kısa bir mola vermek, yeni deneyimler için daha fazla zamanımız olduğu anlamına geliyor.

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü Araştırma Müdürü Sari Castrén;

”Bunun gibi dijital oruç tutmayı teşvik eden daha fazla girişim görmek istiyorum.’ diyor.

Peki siz bunu yapabilir miydiniz? Yorumlarda buluşalım. 👇

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!