BRICS nedir, neden önemli? Türkiye BRICS’e üye mi? BRICS’e üye ülkeler

featured

Türkiye’nin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın 2009 yılında oluşturduğu BRICS’e üyelik başvurusunda bulunduğu haberlerinin ardından “BRICS” merak konusu haline geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, Eylül ayında yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’nin BRICS’e üyelik için başvuruda bulunduğunu duyurmuştu. Rusya ve Çin’in liderliğini yaptığı BRICS’e Türkiye’nin olası katılımı uluslararası siyaset ve medya çevrelerinde gündemden düşmeyen bir konu.

BRICS NEDİR? BRICS NASIL BİR OLUŞUM?

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından 2006’da kurulan BRIC grubu 2011’de Güney Afrika’nın da katılımıyla BRICS ismini aldı. Çin ve Rusya’nın yanı sıra Brezilya ve Güney Afrika gibi kendi coğrafyalarında önemli ülkeleri de kapsayan Brıcs bünyesindeki ülkelerin toplam nüfusu 3,5 milyardır. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de bu yılın başında BRICS’e üye olan ülkelerdir.

BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kurulu olarak belirlenmiştir.

Grup, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını ve Batı’nın küresel finans sistemi üzerindeki hakimiyetine meydan okumayı hedeflemektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!