Birçok ülkeden vatandaşlarına İsrail ve İran uyarısı: ‘Acil seyahatleri erteleyin’

featured

İran’ın yakın zamanda İsrail topraklarına yönelik doğrudan bir saldırı gerçekleştirmesi bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden, 1 Nisan’da Suriye’deki büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasını vuran İsrail’e yönelik İran’ın misillemesinin “her an” olabileceğini bildirdi. İran’ın ne kadar kısa zamanda İsrail’e saldırabileceği yönündeki soruya Biden, “Güvenli bir bilgi almak isterdim ancak beklentim her an olabileceği yönünde” yanıtı verdi.

İsrail’in, İran’a yönelik yaptığı saldırıların ardından, misilleme ihtimaline karşı “tetikte beklediği” belirtildi. İsrail basını, İran’ın misillemesine yönelik endişelerin bulunduğunu ve İsrail’in karşılık vermek üzere İran içindeki hedeflere saldıracağını yazdı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın İsrail’e yönelik olası saldırısına “iyi hazırlandıklarını” ve her türlü duruma yanıt vereceklerini bildiklerini savundu.

“Saldırıya geçmeye de hazırız”

Hizbullah’ın akşam saatlerinde düzenlediği saldırıda İsrail’in askeri üssünü hedef alan füzelerin çoğunun hava savunma sistemlerince imha edildiğini, bazılarının da boş araziye düştüğünü söyleyen Hagari, saldırıda can kaybının olmadığını belirtti.

İsrail ordusunun olası bir saldırıya hazırlıklı olduğunu belirten Sözcü Hagari, “Savunmanın yanı sıra saldırıya geçmeye de hazırız” dedi.

İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, İsrail’in güneyindeki Sderot kenti ile Gazze sınırındaki Yahudi yerleşimlerine roket saldırısı düzenlerken, Gazze’deki İsrail askeri araçlarından oluşan konvoyu da varil bombasıyla hedef aldı.

Birçok ülkeden seyahat uyarısı

Tahran yönetiminin olası bir misillemede bulunma durumu nedeniyle birçok ülkeden de vatandaşlarına seyahat uyarısı geldi.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, İran, Irak ve Lübnan’a yönelik savaş ve çatışma dönemlerinde yürürlüğe sokulan en üst düzeyde seyahat uyarısı yaptı.

Bakanlık, bu 3 ülkede gerginliğin hat safhada olduğunu belirterek, tehlike riskinin çok yüksek olması nedeniyle bu bölgede bulunan Avusturyalıları çok dikkatli olmaları yönünde uyardı.

İç savaş, savaş benzeri bir durumun yaşanması ya da fiili savaş durumlarına ilişkin bu ülkelerde yaşayan Avusturyalıların, en yakın dış temsilcilikle irtibata geçmesi ve mümkün olan en hızlı şekilde bu ülkeyi ya da bölgeyi terk etmeleri istendi.

Bu arada Avusturya Haber Ajansı (APA) Dışişleri Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde, Avusturya Hava Yolları’nın, İran seferlerini 18 Nisan Perşembe’ye kadar askıya aldığını duyurdu.

İsrail’e de seyahat uyarısı

İsrail’e yönelik seyahat uyarısında da bulunan Bakanlık, İsrail’in Gazze ve Lübnan sınırları için 5’inci, ülkenin tamamı için ise 4’üncü seviyede seyahat uyarısı yaptı.

İran’ın İsrail’i vurma ihtimali nedeniyle ülkenin geneli için güvenlik riskinin çok yüksek olduğu ifade edilerek, burada yaşayan Avusturyalıların, Tel Aviv Büyükelçiliği ile irtibat halinde hareket etmeleri istendi.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan da yapılan açıklamada, özellikle İsrail ile İran arasındaki bölgedeki mevcut gerginliklerin, ani gerilimi tırmandırma tehlikesi barındırdığı belirtildi.

“İran’a seyahat edilmemesi uyarısı” yapılan açıklamada “Alman vatandaşlarından İran’ı terk etmeleri” istendi.

Açıklamada, güvenlik durumunun hızla ve önceden uyarı yapılmaksızın kötüleşebileceği belirtilerek, gerilimden hava, kara ve deniz ulaşım yollarının da etkilenebileceği ve buna bağlı olarak İran’a giriş ve çıkışlarda olası aksaklıkların yaşanabileceğine işaret edildi.

Hollanda

Hollanda Dışişleri Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, seyahat tavsiyesi kırmızı olan İsrail-Gazze sınırı ve İsrail’in Mısır, Lübnan ve Suriye sınırları dışındaki İsrail bölgelerine seyahat tavsiyesinin turuncu olduğu belirtildi.

Açıklamada, normalde acil olan seyahatlerin mümkün olduğu anlamına gelen turuncu koduna rağmen, “mevcut durum” nedeniyle İsrail’e yapılacak acil seyahatlerin ertelenmesinin tavsiye edildiği ifade edildi.

İran ile İsrail arasındaki gerilim nedeniyle, İsrail’deki güvenlik durumunun öngörülemediği belirtilen açıklamada, Gazze ve çevresinde ve İsrail ile Lübnan arasındaki bölgede roket, dron ile havan saldırıları yapıldığı kaydedildi.

Fransa

Fransa, vatandaşlarına İran, Lübnan, Filistin ve İsrail’e seyahat etmekten kaçınmaları çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgede tırmanan gerilim üzerine Fransız vatandaşlarının İran, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına gitmekten kesinlikle kaçınmaları çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Fransız Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne’nin, Tahran’daki diplomatların ve ailelerinin geri dönüşlerinin başlatılması ve İran’a yapılacak resmi görevlendirmelerin durdurulması talimatını verdiği ifade edildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!