Bir ev nasıl dezenfekte edilir: Bakteriler neden korkar?Bu patojenleri yok etmede çok güçlü esansiyel bir yağ var…

featured

Bir ev nasıl dezenfekte edilir: stafilokok ve diğer bakteriler neden korkar?

En çok incelenen hava kirliliği türlerinden ince parçacıklar en endişe verici olanıdır. Çapları 2,5 mikrondan küçüktür, bu da solunum organlarından ve akciğer dokusundan kan dolaşımına kolaylıkla nüfuz etmelerini ve kronik süreçlere, alerjik ve inflamatuar hastalıklara neden olmalarını sağlar.
Amerikan Solunum ve Yoğun Bakım Tıbbı Yayınevi, en popüler ev temizlik ürünlerinin ince parçacıkların olumsuz etkilerini önemli ölçüde artırabildiğini doğrulayan araştırma verilerini yayınladı. 20 yıl boyunca sıradan bir ev deterjanı kullanmak, aynı süre boyunca bir paket sigara içmek kadar akciğer fonksiyonuna zararlıdır. Pırıl pırıl temiz bir ev en olumlu duyguları uyandırır ancak temizlik ve düzeni sağlamak tüm ailenin sağlığı pahasına olmamalıdır.

Gıda zehirlenmesine neden olan ajanlar

Gıda zehirlenmesine, ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilecek çok sayıda patojenik bakteri ve virüsle çevriliyiz. Bunlardan en yaygın olanları Staphylococcus aureus, E. coli, Salmonella, norovirüs ve diğerleri bakterileridir. Gıda ürünlerinde bol miktarda bulunurlar ve sıcak bir odada çoğalarak onları zehirler ve bozarlar.

Ancak zehirli maddeler her zaman yiyeceklerin bozulmasına neden olmaz. Staphylococcus bakterileri (Staphylococcus aureus) herhangi bir gıdada bulunabilir. Ayrıca dünya nüfusunun dörtte birinde bu patojenler saçta, ciltte, ellerde bulunur ve kolaylıkla başka bir kişiye bulaşabilir.
Bakterilerin kendileri pişirme sırasında yüksek sıcaklıklarla yok edilebilir, ancak gıdalarda ürettikleri toksinler her zaman yok edilemez. Biriktikçe, onu çıkarmaya yönelik çeşitli girişimlere dayanabilecek çok güçlü bir biyolojik kabuk sentezlerler.

Bir ev nasıl dezenfekte edilir: stafilokok ve diğer bakteriler neden korkar?

Esansiyel yağların zararlı mikroorganizmalara karşı kullanımı
Staphylococcus aureus dünya çapında gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğuna neden olmaktadır. Çeşitli uçucu yağların özellikleri ve bunların patojenik mikroflora üzerindeki etkileri üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır. Çalışma sonucunda kekik yağlarının Staphylococcus biyo-zarlarını ortadan kaldırmada yüksek etkinliğine dair ikna edici kanıtlar elde edildi. Ayrıca bu esansiyel yağ, ürünlerin yüzeyine yapışan zararlı yapıların sayısını da büyük ölçüde azaltır.

Kekik esterleri, paslanmaz çelikten patojenlerin uzaklaştırılmasında yaygın olarak kullanılan sodyum tuzundan daha etkiliydi. Ancak tuzdan farklı olarak uçucu yağ paslanmaya neden olmaz. Ayrıca kekik esterlerinin bağırsak bakterilerini ve salmonellayı yok etmede oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Bir ev nasıl dezenfekte edilir: stafilokok ve diğer bakteriler neden korkar?

En yaygın hayvancılık patojenleri üzerine yapılan Amerikan çalışmaları, kekik yağının inflamatuar hasara karşı koruma ve patojenik mikrofloranın ölümüne yol açma yeteneğini ortaya koymuştur. Kekik içeren yemler gram negatif ve gram pozitif patojenleri yok etmede önemli aktivite gösterdi.

Çeşitli çalışmalar kekik yağının aşağıdakilere karşı etkinliğini ortaya koymuştur:

E.coli, Salmonella Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa;
Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis;
helmintler ve kanser hücreleri;
maya, şarbon sporları;
çeşitli enfeksiyonların patojenleri.
Önemli antioksidan, antiviral, dezenfektan, antifungal ve diğer benzersiz özelliklere sahiptir.

Kekik yağı yardımcı olur:

  • Üst ve alt solunum yollarında mukus ve balgam birikimini önlemek;
  • Solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerini hafifletmek;
  • Artritik ve travmatik ağrıyı azaltmak;
  • Mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek;
  • Soğuk algınlığına ve viral hastalıklara karşı koruma sağlamak;
  • Alerjik tahriş edici maddelere karşı aşırı duyarlılığı azaltır.

Kendi kekik yağınızı nasıl yapabilirsiniz?

Yağı hazırlamak için yeşil kekik yapraklarına, üzüm çekirdeği, badem veya zeytinden elde edilen bitkisel yağa ve sıkı kapaklı steril bir kavanoza ihtiyacınız olacak.

Tencereye su dökün ve kaynatın, ardından bir kenara koyun. Yaprakları bir kavanoza koyun ve 1:1 oranında yağla doldurun. Kavanozu bir kapakla kapatılıp 10 dakika kaynar suya konulmalı, böylece esterler yağın içine salınmalı ve ardından ara sıra çalkalanarak bir veya iki hafta pencerenin güneşli tarafına konulmalıdır. Bu sürenin sonunda kavanozdaki yağ steril bir kaba dökülerek buzdolabında saklanmalıdır. Bir koruyucu ekleyebilirsiniz – birkaç damla greyfurt çekirdeği yağı.

Ev yapımı yağı cilde sürmek, baş, sinüsler ve kaslardaki ağrının hafifletilmesinde etkilidir. Böcek ısırıklarından, yanıklardan, artritten ve diğer hastalıklardan dolayı tahriş olmuş ve iltihaplanmış cildi rahatlatır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!