Bilinen ilk Covid-19 vakası, Wuhan hayvan pazarındaki satıcıydı

Bilinen ilk Covid-19 vakası, Wuhan hayvan pazarındaki satıcıydı

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre,  ilk Covid-19 vakası, Çin’in Wuhan kentinde canlı hayvan pazarındaki bir kadın satıcıydı.

Arizona Üniversitesi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Başkanı ve  virüslerin evrimini izleme konusunda uzman olan Michael Worobey, Science dergisinde yayınlanan araştırmasında, Dünya Sağlık Örgütü raporunda ortaya konan ve  yaygın olarak bilinenin aksine, Covid-19’a yakalanan ilk kişinin  bir muhasebeci değil,  vahşi ve evcil hayvanların satıldığı Wuhan pazarına çalışan bir kadın olduğunu belirtti.

Muhasebecinin bu pazara hiç gitmediğini kaydeden Worobey, salgının kökenine ilişkin araştırmasının ”pandeminin canlı hayvan pazarı kaynaklı olduğuna dair güçlü kanıtlar sağladığını” savundu.

2021’in başlarında, DSÖ liderliğindeki bir uzmanlar ekibi, Çinli bilim adamlarıyla merkezi Wuhan şehrinde ve çevresinde 4 hafta geçirdi.  Mart ayında ortak bir raporda, Sars-CoV-2 virüsünün muhtemelen yarasalardan insanlara çeşitli yollarla bulaştığı sonucuna varıldı ve Covid-19’un bir laboratuvardan kaynaklanma olasılığı neredeyse tamamen dışlandı.

Uzmanlar, 8 Aralık’ta semptomlar geliştirdiği bildirilen pazarla bilinen hiçbir bağlantısı olmayan muhasebeci Chen ile görüştü ve Mart raporunda, onu bilinen ilk vaka olarak tanımladı.

Ancak, Science’da yayınlanan en son analiz, bu zaman çizelgesindeki tutarsızlıkları vurguluyor. Bir Çin haber kuruluşuna verdiği röportajda Chen, 8 Aralık’ta diş sorunu olan bir kliniğe gittiğini ve yalnızca 16 Aralık’ta Covid semptomları geliştirdiğini söyledi. Worobey, bu nedenle, bilinen ilk vakanın 11 Aralık’ta hastalanan bir kadın deniz ürünleri satıcısı olduğu sonucuna vardı.

Worobey, Mayıs ayı ortasında Science dergisinde, virüsün Wuhan’daki bir laboratuvardan sızdığı tezinin ciddi şekilde değerlendirilmesini talep eden bir köşe yazısı yayınlayan yaklaşık 15 uzmandan biriydi.

Kesin bir kanıt olmadan, neredeyse 2 yıl önce pandeminin başlamasından bu yana uzmanlar arasında virüsün kökeni konusunda tartışmalar sürüyor.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!