Biden-Putin Görüşmesi: “Başkanlığını Engelleyebilecek Amansız Güçle Yüzleşmek Üzere”

Biden, ilk yurt dışı seyahatinde İngiltere’de katıldığı G7 Zirvesi’nin tamamlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında “ABD tekrar masada” mesajı verdi.

Çin ile ilgili değerlendirmede de bulunan Biden, “Biz aslında Çin ile değil, otokratlarla, dünyadaki otokrat hükümetlerle, hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği yarışı içindeyiz.” dedi.

Putin ile görüşmesinin ABD ve Rusya’nın iklim değişikliği gibi birlikte çalışabilecekleri bazı alanlar yaratmasını umut ettiğini belirten Biden, zirvede Rusya ile anlaşmazlıklarını net bir şekilde ortaya koyacağını ifade etti.

CNN international’dan Stephen Collinson’ın analizine göre, G7 Zirvesi ve Putin görüşmesi, Biden’ın başkanlığı için bir sınav.

“G-7’deki muhataplarımın her birine ABD’nin üzerine düşeni yapacağı mesajını ilettim. Amerika masaya geri döndü.” diyen Biden için Collinson, “Elbette G7 zirvelerinin asıl sınavı liderler evlerine döndüğünde geliyor.” diyor. Örneğin, aşı taahhüdü gibi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden 16 Haziran’da Cenevre’de bir araya gelecekler. Stephen Collinson, “Kimse başkan olmanın kolay olduğunu söylemedi” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Rusya’nın ABD’ye karşı agresif duruşu ve saldırısı, Biden’ı Putin’le hiç görüşmediği için evde önemli eleştirilere maruz bıraktı. Başkan, Cenevre zirvesinin, ABD istihbaratının son iki ABD seçimine müdahale etmekle suçladığı bir ulusla daha istikrarlı ve üretken bir ilişkinin mümkün olup olmadığını test edeceğini söyledi. Ancak Biden bile bunun işe yarayacağına ikna olmuş değil.

Biden eve döndüğünde işler pek kolay olmuyor. Senato Cumhuriyetçi Azınlık lideri Mitch McConnell, Biden’a karşı tam bir engelleme pozisyonu oluşturdu ve Başkan’ın büyük bir kazanç olarak gördüğü iki partili bir altyapı tasarısı üzerindeki son hendek uzlaşma görüşmelerini bozabilir.”

Öte yandan eski ABD Başkanı Donald Trump, 16 Haziran’da Cenevre’de gerçekleşecek Biden-Putin Zirvesine ilişkin ise “Biden’a, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde iyi şanslar diliyorum. Biden, toplantı esnasında uyuyakalma ve Putin’e en samimi dileklerimi ilet” ifadesini kullandı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!