Biden, Demokrasi zirvesine 110 ülke ve bölgeyi davet etti

Biden, Demokrasi zirvesine 110 ülke ve bölgeyi davet etti

Türkiye, davetli ülkeler listesinde yar almıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, aralık ayında çevrimiçi olarak yapılacak Demokrasi zirvesine 110 ülke ve bölgeyi davet etti. Davetliler listesinde Türkiye bulunmuyor.

Davet edilenler arasında Batılı müttefikler ile Tayvan da bulunuyor.

Gözlemciler, Tayvan’ın zirvede yer alması nedeniyle Çin’in davetli olmadığı Demokrasi zirvesine gölgesinin düşeceğini belirtiyor.

ABD Başkanı, göreve gelişinden bu yana Çin ve Rusya nezdinde somutlaştırdığı “otokrasi ile demokrasi arasındaki mücadeleyi” dış politikasının merkezine yerleştirdi.

Biden’ın seçim kampanyası vaatlerinden olan Demokrasi zirvesinin ilki 9 ve 10 Aralık günlerinde sanal ortamda yapılacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlanan katılımcılar listesinde, beklendiği üzere Rusya ve Çin bulunmuyor.

Buna karşılık, Tayvan’ın zirveye davet edilmesi Çin’in öfkesini çekeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Çin, Tayvan’a anavatana dönecek isyancı eyaleti olarak bakarken, ABD Tayvan’ı Çin karşısında demokratik bir model olarak görüyor.

Gözlemciler, Tayvan üzerinden iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir gerginliğe sahne olacağına kesin gözüyle bakıyor.

Genellikle “dünyanın en büyük demokrasisi” olarak nitelenen Hindistan, Hindu milliyetçisi Başbakanı Narendra Modi’nin insan hakları savunucularının sık sık eleştirilerine muhatap olmasına rağmen zirvede olacak.

Aynı şekilde, ABD ile ilişkileri bıçak sırtında olan Pakistan da zirveye davetli.

NATO çerçevesinde ABD ile müttefik olan Türkiye ise davetliler listesinde yer almıyor.

Gözlemciler, ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı geçmişte “otokrat” olarak nitelendirmiş olduğuna dikkat çekiyor.

Ortadoğu bölgesinden ise sadece İsrail ve Irak’ın varlığı dikkat çekiyor.

ABD’nin Ortadoğu’daki geleneksel Arap müttefikleri olan Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri zirvede olmayacak.

Joe Biden, buna karşılık aşırı sağcı Jair Bolsonaro yönetimindeki Brezilya’yı zirveye davet etti.

Avrupa’da, Avrupa Birliği ile hukuk devleti konusunda sık sık anlaşmazlığa düşmesine rağmen Polonya zirvede yer alırken, Başbakan Viktor Orban’ın Macaristan’ı zirveye çağrılmadı.

Afrika’da, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Güney Afrika, Nijerya ve Nijer davetli ülkeler arasında bulunuyor.

Zirve, ABD’nin büyük umutlar beslediği ülkelerde demokrasinin son aylarda birçok aksiliğe uğramasının ardından toplanıyor.

Sudan ve Myanmar askerî darbelere sahne oldu, Etiyopya demokrasiyi tehdit eden çatışmalarla karşı karşıya bulunuyor. Afganistan, ABD ve NATO birliklerinin çekilmesinden sonra yine şeriatçı Taliban’ın eline düştü ve 20 yıldır süren demokratikleşme çabaları heba oldu.

Uluslararası Hükümetlerarası Kuruluş IDEA’nın raporuna göre, esas olarak Eski Başkan Donald Trump döneminde meydana gelen gerileme yüzünden ABD’nin kendisi de ilk kez “gerileyen demokrasiler” listesine girdi.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!