Benim Köyüm

Benim Köyüm

Merhaba sevgili okurlarım, bugün size kendi doğduğum halen toprağının kokusuna kurban olduğum köyümü anlatacağım. Bizler bir kültürün farklı renkleriyiz, aynı coğrafyada yaşarken hepimizin geçmişe dair kökleri ve değerleri var. Afyon Şuhut Bozan Köyü de bu değerleri, gelenek ve görenekleri halen yaşatmaya çalışan bir Alevi köyü. İsterseniz size biraz köyümüzün geçmişinden bahsedeyim.

Bozan Köyü Afyon ilinin Şuhut ilçesine bağlı bir Alevi Türkmen köyüdür. Köy, 1071 yılından sonra Orta Asya’nın güneyinden göç eden Akhunlara bağlı Halaç Türkmenleri tarafından kurulmuş.

Alparslan’ın 1071 yılında Malazgirt Savaşı’nda Bizans ordusunu yenmesiyle Anadolu’nun kapıları açıldı. Yoğun Selçuklu akınları sonunda Emir Sanduk ve Emir Afşin Komutasındaki Ordular Afyon bölgesini fethetmişler. Şuhut 1077 yılında Bizanslılardan alınmış. Miryakefalon Savaşı ile Şuhut tamamen Türkmen yurdu olmuş. Bundan sonra da Türkmen köyleri yavaş yavaş kurulmaya başlamış. Bozan Köyü de bu kurulan köylerden biri ve nitekim köylüler de kendi tarihlerinden söz ederken, 800 yıllık bir geçmişten bahsetmektedirler.

Köy halkı Asker uğurlama törenleri, gelin alayları, düğün törenleri, kıyafetleri, türbe ziyaretleri, kurban adakları, bayramlaşma törenleri, gelenekleri, görenekleri, yaşam tarzları, deyişleri, türküleri ve halk ozanları ile Orta Asya Türk Kültürünü hala devam ettirmekte…          

Muharrem ayı içerisinde yaslarını tutan ve hep beraber okunan kitaplar ile mersiyelerin gönülden döküldüğü birlik ve beraberlik içerisinde bir huşu ile Matem-i Muharremi anan hoşgörünün en güzel örneğini sergileyen Bozan Köyü’ne yolu düşen herkesi bekleriz… Köy odalarında hali hazırda Tanrı misafirlerini ağırlayan bir sokum ekmeği gönül dostlarıyla paylaşan köyüme sonsuz saygı ve sevgilerimle. Ekmeklerini bizimle paylaşan, sevgilerini katık eden toprağıma Afyonuma, Şuhut’uma, Bozan’ıma aşk ile…

Yorumlar kapalı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!