FED’in zorlu ve herkesin merakla beklediği faiz kararı toplantısı bu akşam gerçekleşecek. Fed’in politika toplantısı, yatırımcıların küresel bankacılık kargaşasının ardından merkez bankasının izleyebileceği yolda netlik beklediği bir toplantı olacak. Bu nedenle Mart ayı toplantısı sonuçları açısından oldukça önem taşıyor. Piyasalar şu anda Fed’in faiz oranlarında bir değişiklik yapmama olasılığını yaklaşık %14 fiyatlıyor. %86’lık bir oran ise 25 baz puanlık bir artış olasılığı olduğunu fiyatlıyor. Sadece bir ay önce, piyasanın %24’lük bir kısmı 50 baz puanlık bir artış olasılığını fiyatlıyordu.
Credit Suisse bankasının satılmasıyla birlikte bir nevi çözülme kavuşulması piyasada belirsizliği ortadan kaldırdı ve FED faiz kararı öncesi risk iştahı beraberinde artış gösterdi. Bankacılık krizinin genele yayılmasını önlemek için atılan adımlar etkisini gösterirken, ABD’li yetkililerin ve Hazine bakanlığının şu an gerek duyulmasa da mevduat hesaplarına yönelik 250 Bin dolar üzerine geçici de olsa koruma sağlanması çalışmalarının da başladığı iletildi. Bu durum çok mümkün görünmese de piyasaları bir miktar oyalamaya yetti. Peki ya bugün toplantı nasıl sonuçlanacak?
Eğer FED, enflasyon sorununu daha öncelikli tutar ve finansal bankacılık riskini göz ardı ederse, ortaya çıkabilecek yeni iflaslar bu sefer küresel ve sistematik boyuta ulaşabilir. Eğer enflasyonla mücadele konusunda beklemeye geçilir ve yüksek enflasyon ikinci plana atılır faiz artış adımları yavaşlarsa bu durumda enflasyon sıcak kalmaya ve kemikleşmeye devam edecektir.
Faiz kararı öncesi piyasalar daha ılımlı bir fiyatlamalar yaparken dolar endeksi bugün beş haftanın en düşük seviyelerine yakın yatay seyrediyor. Altın ve kıymetli madenler tarafında negatif görünüm olsa da düşüşlerin sınırlı olduğu görülüyor. Küresel borsalarda ise pozitif görünüm hakim.
Asya tarafında bugün piyasayı etkileyecek bir haber ve veri seti bulunmazken fed toplantısının akışına kapılacakları bir gün olacak. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi ve Çin hisse senedi endeksi sabah saatleri itibariyle %0.9 değer kazandı. Japonya’nın Nikkei endeksi banka hisselerindeki yeniden toparlanmanın öncülüğünde %1,6’lık bir artış gösterdi. Brent petrol sabah saatleri itibariyle dün yaşadığı %2lik kazancın ardından geri çekildi. Bu hafta %3’ten fazla yükselen Brent vadeli işlemleri, varil başına %0.46 düşüş göstererek 74.97 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %0,7 düşüşle 69,20 dolara geriledi.
Piyasalar ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararına odaklanmış durumdalar. Son yaşanan bankacılık krizinin ardından analistler karar konusunda bir noktada buluşamıyorlar.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
ABD’de başlayıp Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizinin ardından gözler tarihte batan en büyük bankalara çevrildi. ABD’de batan en büyük 10 banka arasında Washington Mutual’dan Colonial Bank’a kadar birçok banka yer aldı.
ABD’de 2. el konut satışları Şubat’ta rekor düşüş serisini tersine yüzde 14,5 artarak yıllıklandırılmış bazda 4,58 milyon oldu.
Goldman Sachs Group Başkanı John Waldron, küçük bankaların daha sıkı düzenleme, denetim için hazırlanmaları gerektiğini belirtirken, bazı küçük bankaların daha fazla sermayeye ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Avrupa Bankacılık Otoritesi Başkanı Jose Manuel Campa, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’ndeki bankaların piyasa şokları ile başa çıkmak için yeterli likidite tutmakta olduklarını söyledi.
Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna, yaklaşık 15,6 milyar dolarlık finansman paketi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma sağladı.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Almanya’nın teknoloji alanında Çin’e yönelik ihracat kısıtlamalarını değerlendirdiğini bildirdi.
Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Japon hükümetinin finansal piyasalarda görülen riskten kaçınmaya yönelik hareketlerin, gerilimlerin üstesinden gelmek için diğer ülkeler ve Japonya Merkez Bankası ile koordineli çalışacağını söyledi.
ABD Enerji Bakanlığı(DoE) Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) tarafından açıklanan haftalık petrol stoklarında düşüş bekleniyor. WSJ tarafından hazırlanan ankete göre, DoE petrol stoklarının 1,5 milyon varil azalacağı tahmin ediliyor. Petrol stokları geçen hafta 1,6 milyon varil artış gösterdi.
Ekonomik krizle mücadele eden Lübnan’da enflasyon, Lübnan Lirasının son bir ayda hızla değer kaybetmesinin ardından, yıllık yüzde 189,67 seviyesine çıktı.
Fas Merkez Bankası(BKAM), önceki iki toplantısında olduğu gibi politika faiz oranını yine 50 baz puan artırdı.
Yeni Zelanda’da tüketici güveni, bir miktar toparlanmasına rağmen tarihi düşük seviyelerinde kalmaya devam ediyor.
Çin’in başkenti Pekin’de 2022 yılında ölüm oranının artarak doğum sayısını geçmesi ile birlikte nüfus 2023’ten bu yana ilk kez düştü.
Kaynak A1 Capital