Bebek Olmak: Üçüncü Üç Ay

Anne karnında henüz gelişimi süren canlıya bebek diyemeyiz. Çünkü o ancak doğduğu zaman bebek olacaktır. Anne karnında ki bu dönemdeki adı Fetüstür. Yani fetüs ifadesi anne karnındaki 3. aydan sonraki bebeğin adıdır.

Bir bebeğin anne karnındaki gelişme süreci 280 gündür. Haftayı 7 gün, 4 haftayı 1ay düşünürsek, 28 gün 1 ay etmektedir. Aslında bizim 9 ay 10 gün dediğimiz süreç, yukarda ki hesapla 10 ay eder. Bu da 280 güne isabet eder. Bu hesaba göre üçüncü üç aylık süreç 196 gün (28. hafta) ile 252. günleri(36. haftayı) kapsar.

Bu haftalar arasında neler olmaktadır?

Fetüs iç organlarının gelişiminde önemli yollar kat etmiş ancak fetüsün akciğerleri daha tam olgunlaşmamıştır. Akciğerlerin esnekliğini sağlayan madde de oluşmamıştır. Beyindeki büyüme merkezi büyüyüp karmaşıklaşarak hızla gelişmektedir. Duyuları gelişmiştir.30 haftada göz kapakları açılır ve tamamen oluşmuş olan gözleri ortaya çıkar. Henüz göz bebeği ince bir zar ile kaplanmıştır. Ayrıca annenin göbeği üzerine bir ışık tutulursa bebek yüzünü o yöne doğru cevirir. Kol ve bacak hareketleri gelişmiştir. Kendi çevresinde döner. Döl yatağının esnek yapısını ayağı ile hissettiğinde ayaklarını dayayıp küçük adımlar atmaktadır. Baş aşağı bir haldeyken yaptığı bu hareketlerin doğmasına çok faydası olacaktır. Anne karnındaki 32 haftalık bebeğin ¸mide bağırsaklar ve böbreklerin yanında solunum ve sindirim sistemleri de  dış şartlara uyabilecek olgunluğa yaklaşmıştır. Fetüsün boyu 38-43 cm, ağırlığı 2000 gr’dır. Fetüs günün % 90-95’inde uyur. Hatta REM uykusunda bile uyuyabilmektedir. Fetüsün rüya bile gördüğü düşünülmektedir.

Bebeğin rüya görmeye başladığı bu sürede  anne de bebekle ilgili değişik rüyalar görebilir. Bunun nedeni annenin artık yatakta rahat edememesi ve bebeğin hareketleri olabilir. Yalancı doğum kasılmaları başlamış olabilir. Bu kasılmalar ağrısızdır. Anne adayı 28. hafta da 9 kg kadar kilo alabilir. Bu durum, karında ve vücudun değişik yerlerinde  kırmızı renkli çatlaklar oluşturur. Anne adayı , mide yanması, sindirim güçlüğü ve kramplar gibi gebelikte sık görülen yakınmalar hisseder. Bunlar önemsiz ve geçicidir. Anne kramplar için beslenmesinde süt türü gıdalarda ihmalinin olup olmadığına  dikkat etmelidir. Anne 32. haftada 11 kg, 36. hafta da 12 kg kadar kilo alabilir. Bu aylarda bebeğin boyu 40,5 cm den 46 cm ye, ağırlığı da 2,5 kg a kadar çıkar.

 Fetüsün vücudunda yağ depolanması artmıştır. Derideki buruşukluklar düzelmiştir. Özellikle mide, bağırsak ve böbrekler çalışmaya başlamıştır. Anneden bebeğe antikorlar geçmeye başlar. Bu antikorlar bebek dünyaya geldiği zaman bebeği bulaşıcı hastalıklara karşı koruyacaktır. Bebek doğum pozisyonuna girmeye başlar, içnide yaşadığı sıvı azalmıştır….

Anne adayının son aylarda daha fazla dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Az uyku ve bebeğin daha da ağırlaşması annenin kendisini yorgun hissetmesine neden olmaktadır. İki haftada bir doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir. Beslenmede tuz ve şekerli gıdalara daha az yer verilmelidir.

Evrenin isteği, sağlıklı bir bebek ve annedir. Bir yavru dünyaya gelirken, annenin beden ve ruh sağlığı korunmalıdır. Anne bedenin de oluşan değişiklikler aslında ömür boyu bir nişane gibi üzerinde kalabilir de, kalmayabilir de. Bu durumu gebeliği benimseyen ve tecrübeli anne adayları daha kolay atlatırlar.

Bu hızlı değişim sürecinde  babalar çalkantılı duygular yaşarlar. Hızla değişen bu ortam onların kaygısını da artırır. İşin tam içinde olmayan bir birey olarak uzaktan gözlemlediği bu durum onları huzursuz ederken umursamaz bir tavırda sergileyebilirler. Bu onların kaygılarını bastırmak için izledikleri bir yol olabilir. Bazı durumlarda babayı teskin etmek, anne adaylarına düşebilir. Baba elini annenin karnına koyduğunda  bebeğin hareketlerini hissederek, bebeğin ve annenin güvende olduğunu düşünerek sakin bir heyecan yaşayabilir. Ayrıca bebekler sesleri duyabilirler. Babanın bebekle konuşması, eliyle dokunması ve bebeğin bu duruma hareketleriyle cevap vermesi bebek ve baba arasında özel bir bağın kurulmasına neden olabilmektedir. Bebeğin işitmeye başladığı andan itibaren uyarıcılar aldıkları unutulmamalıdır. 6. aydan itibaren; özellikle klasik müziğin bebeklerin gelişen beyinlerine olumlu etki ettiği ve erken uyarım programları içinde yer aldığı bilinmektedir..

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!