BBC’nin Çin’in Uygur Türk’ü kadınlara tecavüz raporu dünyayı sarstı

BBC’nin Çin’in Uygur Türk’ü kadınlara tecavüz raporu dünyayı sarstı

ABD hükümeti, Çin kamplarında Uygur kadınlarına sistematik olarak tecavüz edildiğine dair iddiaları detaylandıran bir BBC raporundan derin bir rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Bir ABD hükümeti sözcüsü, “Bu zulüm vicdanı şok ediyor ve ciddi sonuçlarla karşılanmalı.” dedi.

Hükümet bakanı Nigel Adams Perşembe günü İngiltere parlamentosunda raporun “açıkça kötü davranışlar” gösterdiğini söyledi.

Tahminlere göre Çin’deki kamplarda bir milyondan fazla Uygur ve diğer azınlık grupları gözaltında.

BBC tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir rapor, kadın tutuklulara polis ve gardiyanlar tarafından sistematik tecavüz, cinsel taciz ve işkence yapıldığının ilk elden kanıtını içeriyordu.

Çin dışişleri bakanlığı BBC’yi “yanlış haber” yapmakla suçlayarak iddiaları yalanladı.

BBC raporu neyi ortaya çıkardı?
BBC’ye verilen ifade, Çin’in Sincan bölgesindeki toplama kamplarında tutulan Uygur kadınlarına yönelik tecavüz ve cinsel istismar iddialarını ayrıntılı olarak açıkladı.

Bir kadın BBC’ye, kadınların “her gece” hücrelerinden çıkarıldığını ve bir veya daha fazla maskeli Çinli erkek tarafından tecavüze uğradığını söyledi. Serbest bırakıldıktan sonra bölgeden kaçan ve şu anda ABD’de bulunan Tursunay Ziawudun, kendisine işkence yapıldığını ve daha sonra her seferinde iki veya üç kişi tarafından üç kez toplu tecavüze uğradığını anlattı.
Çin’in baskı kamplarında 18 ay gözaltında tutulan Sincanlı bir Kazak kadın, Uygur kadınlarını Çinli erkeklerle yalnız bırakmadan önce çıplak soyup kelepçelemeye zorlandığını söyledi.

Gulzira Auelkhan, Çinli erkeklerin “en güzel genç mahkumları seçmeleri için para ödeyeceklerini” anlattı. “Beni o kadınların giysilerini çıkarmaya ve ellerini tutturup odadan çıkmaya zorladılar” dedi.

İsminin açıklanmaması şartıyla konuşan kamplardan birindeki eski bir gardiyan, mahkumlara işkence ve yiyecek yoksunluğunu anlattı.

Çin’in Sincan’daki politikaları konusunda önde gelen bir uzman olan Adrian Zenz, BBC tarafından verilen ifadenin “vahşet başladığından beri gördüğüm en korkunç kanıtlardan bazıları” olduğunu söyledi.

“İddia ettiğimizden açıkça daha yüksek bir düzeyde cinsel istismar ve işkencenin yetkili ve ayrıntılı kanıtlarını sağlıyor” dedi.

Kaynak: BBC

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!