Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı Metin Akgün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 101. Yılı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
Başkan AKGÜN masajında;
Küresel salgın alan (Covid-19) koronavirüsün gölgesinde Gazi Meclisimizin açılışının 101. Yılını kutlayacağız.
Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle milli ve manevi kutlamaların dahi gönül dünyasında idrakle, hane başlayan kutlama ve bilinçlenme süreciyle idrak etmeye başladık.
Bu anlamlı yıldönümünün bir güne sığdırılamayacağını bir önceki yıldan deneyimlemiş, istikbalimizin teminatı olan minik yavrularımızın, aileleriyle bir ve beraber olup, aile sıcaklığında, istikbalin mana derinliğinde, sınırsız bir vatan, bayrak sevgisi ile istikbal ve istiklalin önemi farkındalığında kutlanması hazırlıklarına başlandı…
Geçen yıl olduğu üzere, bu bilinçli kutlamalarının, yılın tamamına yayılarak, milletçe; kültürden sanata, eğitimden spora, akademik etkinlikler yanı sıra aydınlanma amaçlı konferanslardan, sergiye kadar çeşitli etkinliklerle kutlanacağının idrakindeyiz…
Bundan 101 yıl önce, küresel eşkıyaların topyekûn saldırılarla yok etmek istediği bir süreçte, her şeyin bittiği, umutların tükendiği bir anda, bu kutlu çatı altında bir araya gelen, ışık tutan önderinin liderliğinde, milli iradeye inanan o güzel insanlar, o emsalsiz kahramanlar, milli iradenin rehberliğinde tarihin seyrini değiştirdiler.
Bu süreçte, bir milletin makus talihini yenerek, tarihin seyrini değiştiren Atatürk, “Milli İradenin” temsil yeri olacak Meclis’in açılışı ile ilgili 21 Nisan 1920’de çektiği telgrafında;
”21 Nisan 1920. Allah’ın yardımıyla Nisan’ın 23. Cuma günü cuma namazını müteakip Ankara’da Meclis’te kürşat edilecek (açılacak), vatanın istikbali gibi en mühim hayati vazifeleri ifa edecek olan Meclis’in açılışını cumaya rastlatmakla o günü nimetinden istifade edilecek, cuma namazı kılınacak, Kur’an’ın nurlarından ve namazdan güç kazanılacaktır. Namazdan sonra Meclis’in toplanacağı yere gidilecek, bir dua okunacak ve kurbanlar kesilecektir. İl merkezinde valinin düzenleyeceği üzere hatim indirilmeye başlanacak, cuma günü namazdan sonra Meclis’in toplantı yerinin önünde okunup bitirilecektir. Cenab-ı Hak’tan bizi muvaffak kılmasını niyaz ederiz.” diyerek başlattığı bir süreçti…
- yılını idrak ettiğimiz, 23 Nisan 1920 de açılan meclis;
Esarete karşı milli direnişin ve şahlanışın merkezi olmuş, varoluş mücadelemizin kritik kavşak noktası olup, devletimizin ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı kutlu bir mekândır.
Gazi Meclisimiz, bu kutlu açılışıyla; ülkemizin üzerine çöken karabulutları dağıtmış, milli iradenin aydınlatırken, buradan yükselerek sökecek bağımsızlık şafağının habercisi olmuştur.
Milli Mücadelemizin merkezi olurken, milli egemenliğin doğuşuna, sarsılmaz bağımsızlık inancımızın ifadesi olan İstiklal Marşı’nın coşkuyla kabul edilişine, demokrasi yolunda atılan ilk adımlara da tanıklık etmiştir.
23 Nisan; hürriyet ve istiklal uğruna, kanını, canını, bütün varını, sahibi oldukları her şeylerini feda etmeye hazır bir milletin, küresel eşkıyalara verdiği cevabın, tüm dünyaya ilan ettiği bir kutlu gündür…
Meclisin açılmasında 3 yıl sonra yani 23 Nisan 1924’de bayram olarak kutladığımız, 5 yıl sonra 1929 yılında ise 23 Nisan Çocuk Bayramı ilan edilen, 1979 yılında ise 6 farklı ülkenin katılımıyla uluslararası hale gelen bayramımızdır.
Büyük önder Atatürk’ün “Bu günün çocukları, yarının büyükleridir.” diyerek bütün çocuklara armağan etmesi derin bir anlam içerir.
Farkındayız ki: milletlerin istiklali ve dolayısıyla istikbali; nefsi ve nesli, istikbalin teminatı olan çocukları doğru ve dolu yetiştirmekle mümkündür.
Bunun için de çocuğun milli ve manevi değerlerine bağlı, tarihini ve kültürünü çok iyi öğrenmiş bir şekilde yetiştirilmesi önemlidir.
Bu değerlerden mahrum bırakılan çocuklar kendi tarihlerine, örf ve adetlerine yabancılaşıp, başka milletlerin kültürleriyle baş başa kalır, geçmişleriyle gelecekleri arasında sağlıklı bir iletişim kuramazlar.
Bu açıdan, istikbalimizin teminat altında olmasını temin için, bu kutlu günü, Milli Bayramımızı” şeklen değil, mana boyutunda da değerlendirmek, çocuklarımızın “Milli İradenin” temsil yeri olan, TBMM’nin mana derinliği ve işlevi açısından yaşantıya dayalı yetiştirilmeleri gerektiği yönünde her tür özenin gösterilmesi gerektiğine dikkat çeker, Şahsım ve Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu adına bu kutlu bayramımızı kutlarız.