Barolar Birliği’nden Barış Pehlivan açıklaması

featured

Gazeteci Barış Pehlivan kaleme aldığı bir yazı nedeniyle hakkında açılan dava sonucu sekiz ay hapis cezası aldı ve beşinci defa cezaevine girdi.  Denetimli serbestlik hakkından yararlanmak için yaptığı başvurusu reddedilen Pehlivan hakkındaki kararın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Türkiye Barolar Birliği bir açıklama yayımladı.

”Örtülü af” olarak da bilinen yeni infaz düzenlemesinin geçici 10. maddesine atıf yapılan açıklamada, Pehlivan’ın denetim serbestlik hakkında faydalanması gerektiği vurgulandı.

Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

”Öncelikle belirtmek gerekir ki, yasama faaliyetlerinin gayesi kamu yararını gerçekleştirmektir. Bu sebeple, kanun koyucunun kuralları günün değişen koşullarına göre değiştirmesi veya bunların bazılarını kaldırması, kamu yararını gerçekleştirme amacına matuftur. Aksi öngörülmediği sürece yeni düzenlemelerin derhal yürürlüğe girmesi ve yeni hukuki sonuçlar doğurması, kamu yararının gereğidir. Hukuki tartışmaların da bu temel unsurlar üzerinden yürütülmesi gerekir.

Bu kapsamda, 5275 Sayılı Kanun’un Geçici 10. maddesinde belirtilen şartları taşıyan bir kişi hakkında denetimli serbestlik tedbirinin aynı Kanunun 105/A-7 maddesi gerekçe gösterilerek uygulanmamasının, kanun koyucunun iradesine ve hukuka aykırı olacağı gibi kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının da ihlali anlamına geleceği yönündeki değerlendirmemizi ilgililerin ve kamuoyunun dikkatine sunarız.”

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!