Yoğunluklu olarak Marmara denizinde ortaya çıkan müsilaj tortuları hem deniz canlıları için hem denizciler için hem de turizm için büyük bir tehdit oluşturmuş durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise musilaj ile ilgili bugün yaptığı açıklamada, “Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibariyle musilajın tehlikeli atık olmadığı ve toksik özellik göstermediğini tespit ettik” dedi.
Kurum, sözlerine şöyle devam etti:
“Marmara Denizi için başlattığımız bilimsel çalışmaları inşallah temmuz ayı sonuna kadar tamamlayacağız. Koruma bölge ilanı çalışmalarımızı temmuz ayı itibarıyla tamamlamak istiyoruz.” İklim değişikliği, çevre kirliliği ve deniz kirliliğinin İstanbul’un kıyı ve denizlerini büyük oranda tehdit ettiğini dile getiren Murat Kurum, “Son yüzyılın en yüksek sıcaklıklarına ulaşan, maalesef her yaz yeni sıcaklık rekorları kıran ve önümüzdeki süreçte bu sıcaklıkların daha da artması beklenen bir Marmara gerçeğiyle karşı karşıyayız. Üstelik bu sorunlar sadece İstanbul’da ve Marmara’da değil, ülkemizin hemen hemen her noktasında yaşanıyor. Bakanlık olarak, bakanlıklarımızla birlikte bu eylem planlarını hayata geçirmeye gayret gösteriyor, şehirlerimizin iklim değişikliğinin etkilerinden en az şekilde etkilenmesi amacıyla yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Her gün daha önce hiç tecrübe etmediğimiz sorunlarla karşılaşıyoruz. Aşırı hava olaylarıyla, sel, heyelan, hortum, kuraklık ve son olarak da müsilaj gibi sorunlarla birlikte yaşıyoruz.” dedi.
Musilaj Problemi Aslında Sağlık, Ekonomi ve Kalkınma Sorunudur
Söz konusu çevre sorunlarının asıl kaynağının sağlık, ekonomi, kalkınma gibi sorunlarda çıktığını vurgulayan Kurum, şunları belirtti:
Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık. Bu çalışmalar ilk test gruplarımız. Oluşturduğumuz alt gruplarla birlikte denizlerdeki canlılara etkisi, kirliliğin insan sağlığına olan etkisi, balık türlerine olan etkisi, denizde yüzülüp yüzülmeyeceği gibi araştırmaları da kurullarımız bu çerçevede yapıyorlar. Sonuçlarını almaya müteakip kamuoyu ile paylaşacağız. Sağlık Bakanlığımız, ODTÜ, TÜBİTAK ve bilim insanlarımızla yürüttüğümüz ileri analiz ve test çalışmalarımız devam ediyor.”