Bakan Nebati’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Prefabrik yapı ve konteynerlerin nerede olursa olsun, kime olursa olsun bu yılın sonuna kadar teslimindeki KDV oranını yüzde 1’e indirdik. Böylece prefabrik yapı ve konteynerlerin hem Türkiye’de hem de bunları bağışlamak üzere satın alan kişi ve kuruluşlara tesliminde de KDV oranını yüzde 1 olarak uygulanmasını sağladık.
Ayrıca prefabrik yapı ile konteynerlerin indirimli orana tabi teslimlerinden kaynaklanan KDV iade alacağının 2023 yılı içinde nakden iade talep edilebilmesi imkanı gelmiş durumda. Devletimiz tarafından başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan aynı ve nakdi bağım ve yardımların tamamı vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınmaktadır.
AFAD ve Türk Kızılay’ın ilan ettiği hesaplara yapılan bağışların tamamı bu kapsamdadır. Bölgedeki olağanüstü koşulları dikkate alarak, akaryakıt satışlarında belge düzeninin kolaylaştırmasına ilişkin gerekli tedbirleri de ivedilikle aldık. Temmuz sonuna kadar uygulanmak üzere taksitlendirilen borçların yüzde 10’unu ödemeden borcu yoktur yazısı almalarını sağladık. Kamu kurum ve kuruluşlarınca ülke genelinde temmuz ayı sonuna kadar deprem felaketi kapsamında yapılacak ödemelerde vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge zorunluluğunu kaldırdık.
Vergi mevzuatı kapsamında gelen bazı diğer talepleri de ivedilikle değerlendiriyoruz. Ayrıca AFAD’a veya AFAD’ın yönlendirdiği kurum ve kuruluşlara vatandaşlarımızın işletmelerinde bulunan mallardan veya satın alarak tedarik ettikleri ayni yardımları tamamı da vergi matrahından indirilebiliyor. KDV yönünden ise AFAD ve kamu kurumlarına bedelsiz yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu olan mallara ilişkin yüklenen KDV’ler işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir.
Depremden etkilenen vatandaşlarımız için bedelsiz barınma hizmeti sağlayan konaklama tesislerine verdikleri bu hizmete ilişkin KDV ve konaklama vergisini de almıyoruz. Öte yandan bölgedeki olağanüstü koşulları dikkate alarak akaryakıt satışlarında belge düzenlemeyi kolaylaştırmaya ilişkin gerekli tedbirleri de aldık.
Kamu ihalelerinde de kolaylıklar sağlıyoruz. Depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının aciliyetini gözeterek, süreçleri hızlandırmak bakımından kamu ihalelerinde de çeşitli kolaylıklar sağladık. Deprem afetinin kamu ihale sözleşmeleri bakımından mücbir sebep hali olarak değerlendirilmesine imkan tanıyarak, vakit kaybı yaşanmasının önüne geçtik.
İşyerleri ve işletmeleri zarar gören yaklaşık 150 bin esnaf ve sanatkarımıza Halk Bankasınca kullandırılan hazine faizli destekli kredi ödemelerini 6 aylığına faizsiz şekilde erteledik. Deprem bölgesindeki çiftçilerimizin de hazine faizli destekli kredilerini 1 yıl süreyle vade farkı olmaksızın erteledik. Çiftçilerimize her bir büyükbaş hayvan için 500 lira, küçükbaş hayvan için de 50 lira yem desteği veriyoruz.
Deprem bölgesindeki çiftçilerimizin mazot ve gübre desteklerini önceki uygulamalardan farklı olarak ayni yemden nakdi olarak gerçekleştirdik. Bu kapsamda toplam 3,4 milyar liralık destek geçen hafta çiftçilerimizin hesabına yatırılmıştır.
Trafik sigortası poliçelerinde zamanında yenilenemeyen poliçeler için ilave prim talep edilmemesine de karar verdik.
Bölgenin yeniden ihya ve inşası kapsamında fiyat sabitleme kararı alarak, bu sürece önemli destek sunan iş dünyamızın duyarlı ve birbirinden değerli mensuplarına da milletimizin adına teşekkürü bir borç biliyoruz.”