DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, katıldığı medya programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Biz bu ülkeyi beraberce nasıl yöneteceğimizin modelini kuruyoruz. Kendi adıma yaptıklarımız ortada diyen Babacan, “Maça çıktığımızda ben golcüyüm. Ekonomide defalarca gol atmışız, dış politikada öyle, Avrupa Birliği sürecinde öyle. Şimdi koltukta oturacak halimiz yok. Biz koşacağız, çalışacağız hangi alanda olursa olsun gol atacağız. Buna takım ruhu olarak bakmamız lazım. Takımın hep beraber performansı önemli. Bana birkaç gazeteci de sordu. ‘Bakanlıkların paylaşılması nasıl olacak?’ diye. ’Ganimet mi paylaşıyoruz, ne oluyor, paylaşmak ne demek’ dedim. Biz bu ülkeyi beraberce nasıl yöneteceğiz onun modelini kuruyoruz.” diye konuştu.
Bizim önceliğimiz altı genel başkanın oturduğu masanın içinden bir aday çıkması. Eğer altılı masa benim ismim üzerinde mutabık kalırsa hem rahat seçilirim hem de en iyi şekilde yönetirim. Ama şu anda bizim önceliğimiz ‘kim?’ sorusu değil diyen Babacan, sözlerine şöyle devam etti:
“Altı partinin birlikte vereceği kararlar, ‘aday kim olacak’ sorusundan çok daha önemli ve öncelikli. Adaya çok anlam yüklersek, ‘Bu kral gitsin yerine hangi kral gelsin’ gibi oluyor. Biz yeni bir kral aramıyoruz, kural bazlı bir yönetim modeli istiyoruz. Altılı masayı Türkiye’nin buluşma masası olarak görüyoruz. Ortak adayımızı da Türkiye’yi birleştiren, buluşturan, her kesimle diyaloğa açık bir aday olarak görüyoruz. Ancak altı parti ve ortak adayın ülkeyi beraberce nasıl yöneteceği, o süreçte ülkenin sorunlarını çözmek için hemen ne yapacağımızı belirlemeden adayı açıkladığımızda kimlik ve geçmiş tartışılıyor. Halbuki seçimlerden sonra neler yapacağımızı ortak adayın ve genel başkanların konuşuyor olması, ülkenin nasıl yönetileceğinin konuşuluyor olması çok önemli.”
Babacan, şu anda yönetim modeli üzerinde altı partinin yüzde 95 oranında mutabakatı olduğunu ama yüzde yüz oranında mutabakat sağlanmadan ve yazılı hale gelmeden üzerinde konuşulacak her şeyin taslak olacağını söyledi. Babacan, “Yazılı olarak imza altına alacağız ve 30 Ocak’ta bunu anlatacağız.” dedi.
Açıkladıkları Temel Haklar Eylem Planı’nda 18 bölümde 354 madde var olduğunu belirten Babacan, “Bu eylem planındaki 3 maddeyi eleştirenler var ya, arzu ederdik ki açsınlar, baksınlar, biraz emek harcasınlar. Ama diğer 351 maddeyle ilgili görüş yok. Burada vatandaşlık anlayışı, anadil meselesi ve dini örgütlenmelerle ilgili eylem planına koyduğumuz bakış açıları var. Bunların hepsi parti programımızda da yazıyordu. Daha kapsayıcı ve daha kuşatıcı bir vatandaşlık anlayışı için anayasa önerimiz var. Üstelik daha önce AK Parti de mecliste anayasa komisyonuna bu konuyu getirmişti. 85 milyon bu anayasanın içine vatandaş olarak girsin, kendini bu ülkenin vatandaşı hissetsin istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Altılı masa olarak seçim bölgeleri bazında altı parti arasında milletvekilleri bazında nasıl iş birliği yapılabileceğinin konuşulması için bir komisyon oluşturduklarını belirten Babacan, şöyle devam etti:
“Bu komisyon bir çalışma yapacak. Altı parti birbiriyle hiç konuşmadan, 81 ilde ve 87 seçim bölgesinde ayrı ayrı listelerle seçime girerse kaç milletvekili çıkacak, iş birliğiyle girerse kaç milletvekili çıkacak? İş birliği yapılırsa milletvekili sayısı artıyor. Bizim DEVA Partisi olarak hiçbir partiden talebimiz yok. Kendi ismimiz ve kendi logomuzla seçime gireceğiz diye ilan ettik. DEVA Partisi olarak tek başımıza en az 41 ilde seçime gireceğiz. Diğer illerde de iş birliği modellerine bakarız.”
Türkiye’nin yarınlarında buluştuklarını her bir vatandaşın hayat tarzını olduğu gibi devletin kabul etmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Babacan, “Her bir vatandaşımızı korumak, başkalarının o hayat tarzına müdahalelerini önlemek de devletin en önemli görevlerin biri. Altılı masada da herkesin farklı görüş ve duruşları olabilir, biz yarınlarda buluşalım diyoruz.” ifadelerini kullandı.