Baba Olmak

 

 

Bir bebeğin çok değişik ihtiyaçları vardır. Anne karnında, beslenirken, hareket ederken, yaşamı sürdürmesi için her şey varken, bu ihtiyaçların birileri aracılığı ile karşılanması gerekmektedir. Anne için ilk günlerde, bebeği sadece gözlemleyerek geçen süreden sonra, bebeğin bakımı ve anlamlı saatler yaşanmaya başlar. Bu ihtiyaçları karşılamak için sadece anne yeter mi? Kısmen evet. Ama bir bütün olarak hayır…

Baba olmak; eğer anne yoksa anne olabilmektir. Elbette annenin varlığı bebek için birincil öneme sahiptir. Bebeğin bakımı, bu bakım sırasında duygusal dokunuşlar, anne sıcaklığı ile yapılabilecek şeylerdir. Yapılan araştırmalar, bebeklerin temel ihtiyaçlarını karşılayan anneye daha bağımlı olduklarını göstermiştir. Bir babanın bebek için önemi ise; anne tarafından fark edilmeyen yönlerinin geliştirilmesine yöneliktir. Babanın, bebek bakımı ve ev işlerine yardımcı olma dışında, bebeği eğlendirme, onu oyuna yönlendirme, hareket ettirme, ona ev dışı ortamı gösterme ve tanıtma gibi sosyal görevleri de vardır.

Baba çocuk ilişkisinde, babanın çocuğu ile ne kadar ilgilendiği ve olduğu gibi kabulü çok önemlidir. Babaların en sık yaptığı hata çocuklarına bebeklik döneminde ilgisiz kalmaları ve çocukları hangi yaşta olursa olsun yaşının üzerinde davranış beklediğidir. Çünkü bebekleriyle ilgilenmeyen babalar çocuk oldukları zaman onların gelişim seviyesini yakalayamamaktadırlar. Ancak bebekliğinden itibaren baba-bebek ilişkisi kurulmuşsa ve bu ilişki eğlenceli oyunlar halindeyse bir bebeğin çocukluğa geçişte ne kadar inanılmaz bir yol aldığını görmekte, yüzeysel olmayan bir gözlemle adım adım gelişimini izlemektedir.

İnsan gelişimi bir bütündür. İnsan bir birinden özel becerileri aslında ilk üç yaşında kazanmaktadır.  Bu dönemde baba nerde olmalıdır?  Bebeğin en yararlı jimlastik aleti babasıdır. Bedensel hareketler, bebeğin sosyal öğrenmeler kazanması yanında zeka gelişimine de yardım eder. Annenin korumacılığı ve endişeleri bebeği istemeden hareketsizliğe yönlendirebilir.  Babanın aktifliği ve hareket etme ettirme ihtiyacı bebeğin motor becerilerine katkı sağlar.

Bazı annelerin de doğduğu andan itibaren bebek ile baba arasına girdiği bir gerçektir. Baba bebek ilişkisine yapılan müdahaleler, babanın kendisine olan güveninin kaybolmasına neden olur. Bebek anneye anne olmayı öğrettiği gibi babayada duyarlı mesajlar verir. Baba bebeği hareket etmeye kışkırtan uyarıcı oyunlarla, motor ve sosyal becerilerin kazanılmasına yardım eder. Örneğin; Bebek üç haftalık olunca bebek jimlastiklerine başlanabilir. Bebek eller üzerinde yüzükoyun yatarken bir yöne meyilli olarak tutulabilir. Böylece boyun kasları güçlenir. Veya ellerinizle bebeğin ayak tabanlarına bastırıp ileri doğru itebilirsiniz. Babaların rahatlıkla yapabilecekleri bir bebek oyunu daha ise:Onu(bebeği) kollarının altından sıkıca kavraması, ayaklarını baldırlarınıza doğru bastırmak hafif hafif sallayarak şarkı söylemektir..Bebek üç aylık olunca ellerinden tutarak kaldırmaya çalışmak kolları ve elleri çalıştırır. Uzmanlara göre; bebek yardım edilirse dört aylıkken yavaş yavaş emekler. Bebeğin beline doladığı bir bezle babası yavrusunun ağırlığını taşımaya yardım edebilir.. Yada su içindeki oyunlarla bebeğin hareketliliğini artırabilir. Su oyunları bebek için eğlendirici ve tanıdıktır. Ayrıca suyun kaldırma gücü bebeğin anne karnındayken yaptığı ama kilo aldıkça yapamadığı adım atma gibi hareketleri de rahatça yapabileceği bir ortam sağlar.

Böyle etkileşimli oyunlarla başlayan baba-bebek ilişkisi,daha sonra; model alma, destek alma, cinsel kimlik ve kişilik kazanma gibi sayamayacağımız kadar çok renkli bir dayanışmaya dönüşecektir.

Hem annenin hem de babanın farklı alanlarda bebekle ilgilenmesi, en küçük topluluk olan ailenin bir amaç için sürekli bir arada kalmasını sağlar.

 

İşte size babasız yatakta yatamayan bir bebek…

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!