Azerbaycan’dan Fransa’ya Tepki: Kabul Edilemez!

featured

Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Hacıbey Heyderli Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın Ermenistan temaslarında Azerbaycan aleyhindeki açıklamalar verdiğini ve Fransa’nın Ermenistan’a silah gönderme girişimlerinde bulunduğunu söyledi.

Azerbaycan, Türkiye’nin de katılması şartının kabul edilmemesi nedeniyle Ermenistan, AB, Fransa ve Almanya ile İspanya’da yapılacak görüşmeye katılmama kararı aldı. Bu adımla Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, İspanya masasını şartı kabul edilene kadar dağıttı.

Fransa ve Almanya toplantıya Türkiyenin katılmaması için özel bir gayret gösterdi. Azerbaycan tarafı da “Türkiye yoksa, biz de yokuz” söyledi

Azerbaycan’a önerilen beşli formatta (Ermenistan-Azerbaycan-Fransa-Almanya-Avrupa Birliği) Azerbaycan karşıtı bir atmosfer oluşturuldu.

Fransız yetkililerin (Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı vb.) Ermeni yanlısı açıklamaları, Dışişleri Bakanının Ermenistan ziyareti ve askeri işbirliği, silah ve mühimmat teminine ilişkin açıklamalar ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in dün Azerbaycan’a yönelik suçlamasında, Azerbaycan bu formatta müzakerelere katılma gereği görmedi.

Bu nedenle Azerbaycan bu görüşmeyi reddetti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Granada’ya gitmedi.

Çünkü Azerbaycan’ın böyle bir formata ihtiyacı yok. Bakü, bölgenin sorunlarını bölgeye uzak ülkelerle tartışmaya gerek görmüyor. Bakü bu konuların bölgesel çerçevede tartışılıp çözülebileceğine inanıyor.

Ancak daha önceki AB-Azerbaycan-Ermenistan üçlü formatının yeniden canlandırılması halinde Azerbaycan toplantıya katılabilir.

Fransa’nın katıldığı hiçbir format Azerbaycan için kabul edilemez, Bakü böyle bir platforma katılmayacak. Avrupa Siyasi Birliği zirvesinin 5 Ekim’de Granada’da yapılacağını da belirtelim. Beşli toplantının zirve çerçevesinde yapılması gerekiyordu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!