Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Haberinizcomtr için Yazdı

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Haberinizcomtr için Yazdı

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Kültür Komisyonu Başkanı Ganire Paşayeva haber sitemiz için özel bir makale kaleme aldı. Paşayeva’nın makalesi şu şekilde:

ABD Başkanı Joe Biden, “24 Nisan çağrısında” Amerikan ve dünya Ermenilerinin sahte değirmenine su dökerek ve “Ermeni soykırımı” terimini kullanarak devletin ciddiyetinden ne kadar uzak olduğunu gösterdi. Çok uzağa gitmeyelim: Gerçeği hatırlayalım, 106 yıl önce değil, 40 yıl önce: 40 yıl önce, 40. ABD Başkanı Ronald Reagan‘ın “Ermeni soykırımı” ile ilgili bir soruşturma emri verdiğinde, Reagan’ın danışmanı Bruce Fays yorum yaptı

“Reagan’ın isteği üzerine konuyu o sırada araştırdık. Avrupa ülkeleri ve Osmanlı İmparatorluğu’nun mevcut askeri arşivlerinde çeşitli materyaller ortaya çıkardık. Soruşturma, Ermenilerin ‘soykırım’ iddialarının asılsız olduğunu gösterdi. “Ermeni soykırımı” masalları Ermeni tarihçilerinin hayal gücü ve uydurmasıdır Unutulmamalıdır ki bu sözde Türkiye’deki tüm etnik ve dini azınlıklar Türklerin sahip olduğu ayrıcalıklardan yararlanmıştır. Rumlar, Ermeniler, Kürtler, Çerkesler, O dönemde Suriyeliler, Araplar ve diğer azınlıklar, Türkiye’de yeterince yüksek bir mevkide bulunuyordu, bu konuda Ermeniler daha fazla ayrıcalık yaşadılar. 1.Dünya Savaşı sırasında Türk Ermenileri vatanlarını sattılar ve Osmanlı düşmanına sığındılar. Ermeni birlikleri Kafkas cephesinde Rus ordusuyla yan yana savaştılar ve sonuçta yaklaşık 2 milyon insan hayatını kaybetti, her şeye rağmen Türk tarafı arşivlerini kullanmamıza izin verdi, ancak Ermeniler açıkça göstermeyi reddettiler sanırım bu arşivleri açmayı başarırsak gerçek ortaya çıkacak, sonra Ermeniler tarihsel yalanları için Türkler de dahil olmak üzere dünyadan özür dilemek zorunda kalacak.”

Evet, Reagan o dönemde kullandığı “Ermeni soykırımı” ifadesiyle ne kadar yanlış yaptığını anladı. Kırk yıl sonra Biden başka bir hata yaptı. Bir devletin başı olan kişi selefinin reddettiği hatayı hangi tarihsel zorunlulukla tekrar eder? Tarih yok, modernite yok, ihtiyaç yok ve olamaz. Bu, eşi benzeri görülmemiş bir “soykırım“dan 106 yıl sonra, büyük bir devletin cüce Ermenistan için yalanları ve ikiyüzlülüğü paylaşacağı anlamına geliyor. Bu, Amerikan Ermenilerinin tuzağına düşmek içindir. Bu Ermenistan’ı kurtarma girişimidir. –Aslında, Ermenistan yanlış politikadan kurtarılmalı, uluslararası hukuka, iyi komşuluğa, tek etnik yapıya saygı gösterilmeli, terörizm ve ayrılıkçılığı desteklemekten kaçınılmalıdır.- Bu gerçek kurtuluş yoludur.

Ermenistan sahte ve başarısız bir devlettir. Ermenistan’ın siyasi ve askeri liderliği her zaman aynı anda iki sandalyede oturmaya çalıştı; Bütün resmî ideolojiler, Ermeni liderliğinin Ermeniliğini gerçekleştirmesi, hastalıklı tahayyüllerini maddi düzeyde gerçekleştirmesi için bir araç haline geldi. Samimi bir demokrat, samimi bir sosyal demokrat, samimi bir enternasyonalist, samimi bir komünist, samimi bir Batılı – tarih böyle bir Ermeni’yi tanır mı? Ermeni sosyo-politik düşüncesi Taşnaktsutyun’a dayanmaktadır.  Yani terör, ayrılıkçılık, yalanlar, aldatma, ikiyüzlülük, kan dökülme, ölüm. Tarihinin, kültürünün ve yaşam biçiminin tahrif edilmesine dayanan Ermenistan’ın geleceği de tahrifatlarla dolu. Onlarca yıldır var olmayan “Ermeni soykırımı” yalanını dünya toplumuna ikiyüzlülüğünü ve provokasyonlarını paylaşmaya çalışan bir zihniyet, ABD Başkanı’nın desteğini almamalıydı. Amerika Birleşik Devletleri kendisini dünyada barış, güvenlik ve demokrasinin öncüsü olarak görüyorsa, sorumlu olmalıdır. Gerçeğe karşı yalan söylemek kimseyi gururlandırmaz.

Amerika Birleşik Devletleri adalet istiyorsa, NATO ortağı Türkiye’yi 106 yıl önce gerçekleşmemiş “soykırım” için suçlamak yerine, CSTO üyesi Ermenistan’ın 29 yıl önce işlediği reddedilemez Hocalı soykırımını tanımalı. Gerçeğin bir yanı, bir isim var: Birinci Dünya Savaşı sırasında Türk, Ermeni ve diğer milletlerden pek çok insan zorlu mücadele ortamı, iç çekişme, kıtlık ve hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Ayrıca Ermeniler, koruma altındaki halka ve devlete ihanet etmiş, kendilerini silahlandıran yabancılara katılmış, sivil halkı katletmiş, bebeklere, yaşlılara ve hastalara işkence edip öldürmüştür.

Dolayısıyla, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın amacı gerçekleri objektif bir şekilde araştırmaksa, o zaman sıkı çalışmalı ve herhangi bir siyasi sebepten dolayı tarihsel gerçekliği çarpıtmamalı, tarihi tarihçilere bırakmalıdır. Türkiye arşivlerini açmaya hazırlanırken, Ermenistan’ın bu konudaki arşivlerini kapatmasının nedeni araştırılmalıdır.

Erivan’ın Biden’e yönelik çirkin politikasının arkasında olmayan “soykırım” için Türkiye’den tazminat almanın, dedikleri gibi, ölülerden para kazanmak olduğu açıktır. Üç denize (Beyaz Deniz, Karadeniz, Hazar Denizi) uzanan hayali “Büyük Ermenistanmacerasından uyanmayan Ermenistan, on yıllardırsoykırımkonusunda dünyayı kasıp kavuruyor. Türkiye’den toprak kapmanın karanlığı. Ermenistan’ın tarihi Azerbaycan topraklarında kurduğu toprak taleplerinin neden olduğu felaketleri çok iyi biliyoruz. Ermenistan’ın ve dünya Ermenilerinin tarihi gerçeklerinin tahrif edilmesi, dayanaksız iddialar üzerine inşa edilmesi sadece Türkiye ve Azerbaycan’a değil, tüm komşulara yöneliktir. Gürcistan’ın Ahalkelek bölgesini açıkça ve gizlice talep eden Ermeni toplumunun, oradaki Gürcü devleti için siyasi, ulusal ve etnik provokasyonlara zemin hazırladığı sır değil. 1918’de bugünkü İran topraklarında soykırım eylemleri gerçekleştiren Ermenilerin neden bunu yaptıkları açıktır: yerel halkı sürmek ve öldürmek, yeni topraklar kazanmak

Dünya çapında büyük araştırma merkezleri, prestijli üniversiteler, büyükelçilikler, konsolosluklar, sivil toplum kuruluşları vb. ABD elbette vurguladığımız noktaların farkında. Elbette bilerek yalan söylemek, tarih ve gelecek nesiller için büyük bir ahlaki sorumluluk yaratır. Sadece gelecek nesiller değil, bugünün kuşakları da – ilerici insanlık, adil toplumlar, dürüst insanlar, dürüst devletler bu adaletsizliği kınıyor ve kabul etmiyor. Türkiye’ye iftira atmak aslında ABD’nin temel çıkarlarına ve ABD-Türkiye stratejik ortaklığının ruhuna aykırıdır. Her şeyden önce, ABD sivil toplum kurumları, aydınları ve kanun koyucular bu hatanın tersine çevrilmesi çağrısında bulunmalıdır.

Azerbaycan, meşhur “24 Nisan bildirisi“nin yayınlanmasından bu yana, devlet-halk birliği ve kardeşliği ruhuyla adaletsizliği kınadı ve kardeş ülkeyi tartışmasız bir şekilde destekledi. Biden’in rezil açıklamasının hemen ardından Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir telefon görüşmesi yaptı.

Devlet başkanları, ABD Başkanı Biden’in sözde “Ermeni soykırımı” ile ilgili olarak yaptığı açıklamayı kınadı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, böyle bir açıklama yapma kararının yanlış olduğunu belirterek, Azerbaycan’ın bu açıklamayı kabul edilemez bulduğunu vurgulayarak bunu tarihi bir hata olarak nitelendirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı haklı olarak Biden’in açıklamasının bölgede ortaya çıkan işbirliği eğilimlerine ciddi şekilde zarar verdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, Azerbaycan’ın her zaman Türkiye’nin yanında olduğunu kaydetti.

Ayrıca 24 Nisan’da Azerbaycan Parlamento Başkanı Sahiba Gafarova ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ile Dışişleri Bakanları Ceyhun Bayramov ve Mevlut Çavuşoğlu arasında telefon görüşmesi yapıldı. Azerbaycan tarafının başlattığı her iki telefon görüşmesi de ABD Başkanı’nın sözde “Ermeni soykırımı” ile ilgili yaptığı açıklamayı kınadı. Kardeş ülkelerin konuşmacıları ve dışişleri bakanları, bu rezil açıklamanın kabul edilemez olduğunu ve bölge ülkeleri arasında barış ve kapsamlı işbirliği umutlarının olduğu bir dönemde bu tür ifadelerin bu umutların üzerine siyah bir çizgi çekmeye hizmet ettiğini söylediler.

Ülkemizde faaliyet gösteren 48 siyasi partinin de kardeş Türkiye ile dayanışma içinde özel bir açıklama yaptığını memnuniyetle belirtmeliyiz. Bildiri, Türkiye’nin haklı konumunu tartışmasız bir şekilde savundu ve ABD Başkanı’nın hasta Ermeniliğin ideallerini besleyen sözde “Ermeni soykırımı” konusundaki tutumunu şiddetle kınadı.

Ulusal STK Forumu’nun açıklamasında, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, etkili aydınların, basında çıkan açıklamalarında da aynı konumu görebiliriz.

Böylelikle Azerbaycan Cumhurbaşkanı liderliğindeki devletimiz, halkımız ve toplumumuz kardeş Türkiye ile resmen ve gönülden olduğumuzu bir kez daha kanıtladı. Türk Konseyi liderleri, Türkiye Akademisi, TÜRKSOY, TürkPA, Türk Kültür ve Miras Vakfı da Biden’in açıklamasına duydukları ilgiyi ve desteklerini dile getirdi.

Türkiye bu türden pek çok kez denendi ve haksızlıkla uzlaştırmanın imkânsız olduğunu kanıtladı! Kuşkusuz, Türk devleti ve halkı, Biden Bildirgesi’nden sonraki dönemde kararlılığı ve yenilmezliği ile öne çıkacak! Biden açıklamasının kaybedenleri Ermenistan ve destekçileri olacak.

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!