AYM’nin İptal Kararı Ogün Samast’a Mı Yarayacak?

featured

Gazeteci Hrant Dink’i düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast, “FETÖ’nün üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlamasıyla bugün hakim karşısına çıktı.
Samast’ın AYM’nin iptal kararından etkileneceği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi önceki gün, Türk Ceza Kanunu’nun 220/6. maddesindeki “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlere örgüt üyesi gibi ceza verileceğini” düzenlemeyi iptal etti.

İptal kararı ile birlikte bu maddden cezalandırılan binlerce kişinin davasının düşmesi yolu açıldı. İptal edilen düzenleme özellikle toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılanlara ve gazetecilere yönelik uygulanıyordu. İptal kararı ile birlikte Hrant Dink’in katili Ogün Samast’a açılan davanın da düşececeği öne sürülüyor.

İptal başvurularını birleştirerek görüşen Anayasa Mahkemesi, oybirliği ile düzenlemenin iptal edilmesine karar verdi. AYM, iptal kararının 4 ay sonra yürürlüğe girmesine de hükmetti.

OGÜN SAMAST DA YARARLANACAK

Hrant Dink cinayeti faili Ogün Samast hakkında da tahliye olduktan sonra söz konusu madde üzerinden yeni bir suçlama getiren iddianame düzenlenmişti. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı bir süre önce tahliye edilen Hrant Dink’in katili Ogün Samast’a da yarayacağı düşünülüyor. Samast hakkında bu maddeden hakkında dava açılan davanın duruşması geçtiğimiz günlerde görülmüştü. Savcılık, Samast hakkında örgüt üyeliği suçundan değil örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçundan dava açmıştı.

İPTAL EDİLEN DÜZENLEME

AYM’nin iptal ettiği 220/6. madde 2012 yılında TCK’ya girmişti. Madde “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır. Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır” hükmünü taşıyordu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!