Gözler, Kazdağları eteklerindeki Avanos’ta altın araması yapan Kanadalı altın firmalarını protesto eden halkta.
CHP’li Öztunç “Kapadokya’yı altın arama projeler ile, siyanürlü maden işletmeleriyle bitirecekler. Kanadalı firmanın ağaçları kesip sondaj yaptığı alan, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Kapadokya’nın dibindeki Ziyaret Dağı’nda. Bu topraklar binlerce yıllık tarihe sahip. Kültürel açısından göz bebeğimizdir. Önemli su kaynaklarını barındırıyor. Kırgızistan’da siyanürle 5 bin insanın zehirlenmesine yol açtığı iddia edilen bir firmaya, bölgenin önemli su kaynaklarına sahip olan Ziyaret Dağı’nı teslim etmişler. Kurda kuzuyu emanet etmişler” dedi.
Öztunç böyle bir yerde altın madeni aramanın Kapadokya’ya yapılacak en büyük ihanet olacağını belirterek, “Hukuki ve demokratik mücadelelerini destekliyoruz. Kapadokya için, Avanos için birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’nın 11 Temmuz’da yayımlanan yönetmelikle tehlike altında olduğunu daha önce yazmıştım. Bu yönetmelikle, kurum görüşleri devre dışı bırakılıyor ve karar yetkisi tamamen Kapadokya Alan Başkanlığı’na bırakılıyordu.
Daha öncesinde ise 22 Ekim 2019’da Cumhurbaşkanlığı kararıyla Göreme Vadisi ve çevresinin milli park ilan edildiğine ilişkin 1986 yılı Bakanlar Kurulu kararı kaldırılmıştı.
33 yıldır milli park statüsünde korunan ve 9600 hektar alanı kapsayan milli park, Uçhisar, Göreme, Çavuşin, Ortahisar, Avanos ve Ürgüp sınırlarına uzanıyordu.
Ayrıca Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm ile Tarım ve Orman bakanlıklarının bölgedeki yetkileri alan başkanlığına devredildi.
Kapadokya Alan Komisyonu da, Kapadokya Alanı içinde doğal sit alanlarının tescili, sınır değişiklikleri ve yeniden değerlendirilmesine yönelik karar alma yetkisine sahip.
Komisyonun, Kapadokya Alanı’nda geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları ile meri planlara ilişkin her türlü fiziki ve inşai uygulamaya yönelik karar yetkisi bulunacak. Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile gerçek ve tüzel kişiler komisyon kararlarına uymak zorunda olacak.
Başkanlık tarafından talep edilmesi halinde Kapadokya Alanı sınırları içerisinde kalan Hazinenin özel mülkiyetindeki veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar, ormanlık alanlar dahil tahsisli olanların tahsisleri kaldırılarak yasada belirtilen amaçlara uygun olarak kullanılmak üzere bedelsiz olarak idareye tahsis edilecek.
2019’daki Cumhurbaşkanlığı kararı Anavos dahil Kapadokya Alanı sınırlarını Alan başkanlığı inisiyatifine bıraktı; bu alanda Haziney’ye ait ormanlık alanlar da vardı. Bu alan ile ilgili başkanlığın aldığın kararlara belediye, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler için de uyma zorunluluğu getirildi.
11 Temmuz 2020’de ise Alan Başkanlığı yetkileri genişletildi.
Bugün Avanos’ta yaşananlar yaklaşık 1 senedir “geliyorum” diyordu.