Asya borsaları pozitif seyretti

featured

Günlük Borsa Yorumu

Borsa endeksi birkaç gündür azalan momentumun sonucunda dün günü %0.21 düşüşle tamamladı. Gün boyu yatay ve kararsız seyir gösteren piyasada, gün sonuna doğru ivme kaybı daha fazla hissedildi. THY, Gesan, Tofaş Fabrika ve Sabancı Holding endekse katkı veren tarafta olurken, Sasa, Hektaş, Akbank ve Koç Holding endekse en fazla puan kaybı yaşatan hisseler oldu. Madencilik, Ulaştırma ve İnşaat endeksleri gün öne çıkan endeksler olurken, Bankacılık endeksi günü negatif bölgede kapadı. Teknik olarak endeksteki yükselişlere 4500-5500 aralığında kaldığı sürece fazla anlam yüklemiyoruz. Endeks seçim öncesinde bu aralıkta oynaklıklar sergileyebilir ve şu ana kadar bunu izlemekteyiz. TCMB verilerine göre yurt dışı yerleşirklerin hisse satışları 7 Nisan haftasında da devam etti ve 74.7 mn $ oldu. Önceki hafta 60.9 mn $ satış gerçekleştirmişti. Euro bölgesi sanayi üretim verisi ise beklentilerin üzerinde aylık %1.5 artış kaydederken, ABD ÜFE verisi beklentilerin altında gelerek %0.5 aylık gerileme gerçekleştirdi. Avrupa ve ABD piyasalarında pozitif seyirler izliyoruz. Bugün içeride Tarım ÜFE verisi izlenecek. Dışarıda ise ABD perakende satışlar, sanayi üretimi ve Michigan Tüketici güven endeksi izlenecek.

Şirket Haberleri

NETAS: Şirketimiz, Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş.'den GPON (Gigabit Passive Optical Network) yazılım ve donanımlarının tedariği için 788.640 ABD Doları tutarında sipariş almıştır.

YEOTK: Şirketimiz Öztüketim amaçlı güneş enerjisi tesislerinin proje geliştirme ve anahtar teslim kurulum kapsamında, uygun arazilerin bulunması, fizibilitelerin yapılarak ilgili kurumlardan tüm izinlerin alınması, mühendislik çalışmaları ile tüm inşaat, mekanik ve elektrik kurulumlarının yapılması için Yozgat'ta bulunan 200 dönüm üzerindeki araziye kurulacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) için bir müşterimiz ile 17.955.000 USD + KDV bedelli sözleşme üzerinde mutabık kalınmıştır. Firmamız ve müşterimiz tarafından yürütülecek yasal izin süreçlerinin tamamlanması akabinde sözleşme imzalanacaktır.

ASTOR: İtalya' de yerleşik özel bir firma ile 4.520.000.- Avro (DörtmilyonbeşyüzyirmibinAvro – 95.110.292.- TL. DoksanbeşmilyonyüzonbinikiyüzdoksanikiTürkLirası – TCMB Satış Kuru alınmıştır.) tutarında 3 Adet Güç Transformatörü, sözleşmesi imzalanmıştır.

Pay Alım ve Satım Haberleri

MEDTR: 9 Ocak 2023 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında 12 Nisan 2023 tarihinde yapılan alımlar tabloya eklenmiştir. 12 Nisan 2023 tarihinde 30,14 TL-30,46 TL fiyat aralığından (ortalama 30,31 TL) 9.983 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu MEDTR payları toplam 879.028 adet olmuştur. (Şirket sermayesine oranı %0,73868)

“Küresel Piyasalarda Son Durum”

“Asya borsaları pozitif seyretti”

FOMC toplantı tutanaklarında resesyon riskinin vurgulanmasına karşın, Mayıs ayından sonra sıkılaştırmanın sonlandırılabileceği çıkarımı Asya borsalarını pozitif etkiledi. Fed’in Mayıs ayında 25 baz puan faiz artırma ihtimali ana senaryo olmaya devam ederken, Haziran’da faiz artırma ihtimali tahvil piyasalarında 6%’nın altında fiyatlanıyor.

Japonya’da endeks 1,1% civarı yükselirken, Çin’de 0,35% civarı pozitif seyir görüldü. Hong Kong’da ise dünün kapanış seviyelerine yakın seyir vardı. ABD endeks vadelileri sakin seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,44% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi yaklaşık bir yılın en düşük seviyelerine ulaştı.

ABD

  • Perakende Satışlar

ABD’de perakende satışlar Şubata ayında bir önceki aya göre 0,4% gerilemişti. Gerileme çekirdek perakende satışlarda ise 0,3% düzeyinde oluşmuştu. Özellikle faiz artırımları ve bankacılık krizinin tüketici kanadındaki yansımasının ve ekonomik aktivitenin ölçülmesinde önemli göstergelerden biri olan perakende satışlar Ocak ayındaki 3,2%’lik artış dışında iç açıcı bir tablo ortaya koymadı.

  • Michigan Tüketici Hissiyatı

Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı güven anketi, Mart ayında 67 puandan 62 puana gerilemişti. Dört aydır ilk kez yaşanan gerilemede, tüketicilerin artan resesyon endişeleri etkili oldu. Anket içeriğinde yer alan ileriye dönük görüşler de baskı altında bir tablo sergilerken, enflasyon beklentileri bir aylık yükseliş ardından tekrar baskılanarak 4% altına inmişti.

Performans Tablosu

Kaynak GCM Yatırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!