“Öne çıkanlar” Dün ABD borsalarında yaşanan düşüşler sonrasında Asya endeksleri karışık bir seyir izledi. Hong Kong’da endeks pozitif tarafta kalmaya çalışırken, Japonya ve Çin’de satışlar ön plandaydı.
Piyasalar bir taraftan Çin’de kovid önlemlerinin gevşetilmesinin olumlu tarafını yorumlarken, bir taraftan da mevcut büyümeye ilişkin gelişmeleri takip ediyor. Ülkede ithalat ve ihracatın piyasa beklentisinin de ötesinde daraldığını gösteren rakamlar, 2023’e ilişkin olumsuz beklentileri tekrar ön plana çıkardı.
Cuma günü açıklanan ABD istihdam rakamlarından bu yana Fed’in yeni yılda 5% üzerinde faize ulaşma ihtimalinin kuvvetlenmesi, Çin’e ilişkin karışık sinyallerin yanına eklenen başlıklardan biri olmuştu.
ABD endeks vadelileri yatay seyrederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,54% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi ise iki günlük toparlanma ardından Asya seansında sakin seyretti.
Çin ve küresel ekonominin büyümesine ilişkin olumsuz beklentilerle birlikte petrol fiyatları iki gündür baskılanırken, Asya seansında görece sakin bir seyir izledik.
“Finansal varlık performansları”
Bilgilendirme: Yukarıda yer verdiğimiz tabloda finansal varlıklara yönelik yüzdesel değişimler yer almaktadır. Bir gün önceki kapanış fiyatları baz alınarak kaydettiğimiz bu tablo, yurtiçi piyasaların açılışı ile birlikte değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple de ilgili tablonun sizlere önemli varlıkların değişimlerini kolay bir şekilde bir arada görülmesi amacıyla hazırlandığı unutulmamalıdır.
“Günlük borsa yorumu”
Endekste satış baskısı günün ilk yarısında hissedilirken, KONTR yönetim Kurulunun hisse geri alımı programı açıklaması piyasayı çevirdi diyebiliriz. İlgili açıklama SASA üzerindeki baskıyı da eriterek yerini alımlara bırakınca endeks 5000 puan sınırına tekrar gelmiş oldu. Bu gelişmeler bize, Borsadaki hareketlerde hisse bazlı hareketlerin artık çok daha etkili olabileceğini gösteriyor. Genel resimde Borsadaki pozitif seyrin devam edeceği yönündeki beklentimizi koruyoruz. Hisse bazlı veya sektör bazında yukarı ya da aşağı hareketlilikler devam edecektir. Küresel piyasalarda ise resesyon endişeleri borsalar üzerinde baskısını sürdürürken, petrol üzerinde de etkili olduğunu söylemek mümkün. Teorik olarak petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye piyasaları için olumlu olmaktadır. Buna karşılık, resesyon beklentileri ile piyasalar için genel olarak olumsuz baskı yaratmaktadır. Ancak BIST’te uzun zamandır izlediğimiz pozitif ayrışmanın devam edeceğini düşünüyoruz. İçeride önemli bir haber akışı bulunmazken, küresel tarafta Euro Bölgesi Final büyüme verisi takip edilecek.
Şirket haberleri
FRIGO: Şirketimiz, 2023 yılı içerisinde sevk edilmek üzere 2.621.444 Euro tutarında sipariş almıştır.
KONTR: Şirketimizin çıkarılmış sermayesinin %4’ünü temsil eden 8.000.000 (Sekiz Milyon) TL nominal değere sahip, azami 8.000.000 (Sekiz Milyon) adet paya kadar kendi paylarının geri alımını gerçekleştirmesi kararlaştırılmıştır.
NETAS: Şirketimiz, Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) ile sabit internet erişim şebekesi dahilinde kullanılacak olan BNG (Broadband Network Gateway) yazılım ve donanımlarının tedariki, kurulumu, entegrasyonu ve bakım/destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik 3.269.258 ABD Doları bedelli yeni bir sözleşme imzalamıştır.
TURSG: Şirketimiz iştiraki Vakıf Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin %9,76’sını temsil eden hisselerimizin tamamının 17.634.837 TL bedelle tüm hak ve yükümlülükleri ile Türkiye Vakıflar Bankası TAO’ya devri amacıyla, alıcı sıfatıyla Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve satıcı sıfatıyla Şirketimiz arasında 06.12.2022 tarihinde hisse devir sözleşmesi imzalanmış olup hisse devirleri yine aynı tarih itibarıyla tamamlanmıştır.
Pay alım ve satım haberleri
MPARK: Şirketimizce 06.12.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 76,20 TL – 77,55 TL (ağırlıklı ortalama 76,77 TL) fiyat aralığından toplam 10.000 TL nominal değerli MPARK payları geri alınmıştır.
Kaynak: GCM Yatırım