Astsubaylar ve uzmanlar

Bir süre önce astsubayların ve uzmanların sorunları konusunda yazmaya söz vermiştim. Yazı konusunda birçok astsubay ve uzman yolladıkları e-postalar ile bana yardımcı oldular. Astsubay ve uzmanların sorunlarını TSK’nın ele alındığı geniş bir makalede incelemeyi düşündüm. Ancak bu makale düşündüğümden uzun süre aldı. Hala bitmedi. Ve bir süre daha alacak. Bundan dolayı söz verdiğim makaleyi şimdi yazmaya karar verdim. Diğer makaleyi ileride yayınlayacağım. 

Öncelikle altı çizilmesi gereken husus, astsubay ve uzmanların sosyal medya kampanyası devam ederken bu kampanyanın bazı tahrikçiler tarafından sabote edilmesi ve subaylar ile astsubaylar arasında sanki bir nefret varmış gibi bir intibaın verilmeye çalışılması beni çok rahatsız etti. Buna gösterdiğim tepkiye astsubayların tamamı destek verdi ve tahrikçiler seslerini kesmek zorunda kaldılar.

Uzmanlar… Toplumumuz astsubayları tanır da nispeten yeni olan uzmanlar daha az bilinir. Tamburalı Paşa diye anılan generalimiz 1990’larda PKK’ya karşı mücadelede başarının büyük bölümünün uzmanlarında olduğunu yazıyor anılarında. Uzmanlar, PKK’ya karşı mücadelenin uzmanlarıdır. TSK onları bünyesine alırken, savaş malzemesi olarak almıştır. Ancak insan oldukları ve onların da insani talepleri olduğu daha sonra anlaşılmıştır.

İkinci husus; orduların da personel yapısı toplumlar gibi gelişir. 1930’da toplumun genel eğitim seviyesi ne ise TSK’nın ki onun biraz üzerindedir. 2012’de ne ise TSK’nın ki yine onun biraz üzerindedir. Çünkü, TSK’nın insan kaynağı Türk milletidir. Ordu, bu insani sosyal gelişime kurumsal gelişim ile cevap vermez ise kurumsal yapı ile insani gelişmişlik arasında çatışma çıkar. TSK’da da olan budur. Keşke, yüksek komuta hiç astsubayların ve uzmanların sosyal medya tepkisi olmadan kendiliğinden bu kurumsal değişim ve gelişimi gerçekleştirseydi. Peki bu tepki sonuç aldı mı almadı mı? Evet aldı çünkü astsubay ve uzmanların bir çok talebi haklı taleplerdi.

Yapılan değişiklikleri Kuvvet Komutanları büyük birlikleri dolaşarak kendileri anlattılar. Ulaşamadıkları yerlere personel başkanlarını yolladılar. Peki hangi önlemler/düzeltmeler yapıldı.

1) Bütün kuvvetlerde kuvvet astsubayı tesis edildi. Kendilerine kuvvet komutanının odasının yanında bir oda tahsis edildi. Kuvvet astsubayları kuvvet komutanı ile birlikte dolaşıyorlarmış. Böylece yüksek komutanın bundan sonra astsubayların sorunları konusunda bilgilenmeleri doğrudan gerçekleşecek.

2) Astsubaylar 1/4’üne inemiyorlardı. Artık yapılan düzenleme ile inecekler. Maaşlar ile ilgili düzenlemenin hükümet tarafından yapılması gerekiyor.

3) Uzman jandarmalar 3. dereceye iniyorlardı şimdi 1/4’üne inebilecekler. Göstergerleri ayarlandı, emekli maaşları arttı.

4) Oda hapsi cezası kaldırıldı.

5) TEMAD’ın Genelkurmay Başkanlığı’ndan istediği bütün iyileştirmeleri Genelkurmay Başkanlığı hükümete iletti ve ordunun iletişim sistemi olan gerek kara.net gerek ji.net üzerinden personeline duyurdu. Artık top hükümette. Çünkü astsubay ve uzmanların istediği diğer değişiklikleri yapma yeri Genelkurmay Başkanlığı değil hükümet.

6) Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı düzeltmelerden sonra TEMAD Başkanı Ahmet Keser’in suskunluğa büründüğü ileri sürülüyor. Nedeni Genelkurmay’a karşı tepkilerin devam etmesini istemesi imiş. Konuştuğum astsubaylar Keser’e tepkili. Keser’in AKP’den milletvekili olacağı söyleniyor. Dilerim öyle değildir.

Not: Jandarma Genel Komutanı’na yazdığım açık mektuptan sonra İncek’teki Jandarma Eğitim Komutanlığı’ndan bana gelen bilgi, uzmanlık sınavına giren ailelere kışlanın sosyal tesislerinin açık olduğu, yemek yeme imkânlarının bulunduğu ancak bazı ailelerin dışarıda kalmayı tercih ettikleri doğrultusundaydı. Yine de yetkililer tarladaki geçici tuvaleti yıktılar. Jandarma oto parkındaki derme çatma yemek satış yerlerini de kaldırdılar. O çirkin görüntü artık yok. Teşekkürler.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!