Arap Parlamentosu’ndan Akar’ın Libya ziyaretine tepki

Arap Parlamentosu’ndan Akar’ın Libya ziyaretine tepki

Arap Parlamentosu Başkanı Adil bin Abdurrahman el-Usumi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Libya’ya gerçekleştirdiği son ziyarette yaptığı açıklamaları ‘tehdit’ olarak nitelendirerek, tepki gösterdi.

Usumi dün yaptığı açıklamada, “Türk Milli Savunma Bakanı’nın ziyareti, Libya devletinin egemenliği ve ulusal güvenliğinin açık bir ihlali olmakla beraber, Libya’ya silah tedariki, paralı asker ve yabancı unsurların gönderilmesi yasağına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının da açık bir ihlalidir” dedi.

Arap Parlamentosu Başkanı konuya ilişkin açıklamasına şu ifadelerle devam etti;

“Bakanın ziyareti sırasında yaptığı tehditler, Türkiye’nin Libya’nın içişlerine bariz müdahalesini tırmandırdı. Ziyaret, Libya’da ateşkesin devam ettiği ve geçtiğimiz Cumartesi Libyalı taraflar arasında ilk tutsak değişim sürecinin tamamlandığı bir zamanda geldi. Bu da, Türkiye’nin Libya’daki krizi siyasi olarak çözme çabalarını engellemeye yönelik kötü niyetlerini ve Libya halkının zenginlik ve yeteneklerine yönelik emelleri doğrultusunda, BM tarafından desteklenen siyasi yolu engelleme ve Libya çatışmasını süresiz olarak açık tutma ısrarını ortaya koymaktadır.”

Usumi, Türk askerleri ve yabancı unsurları Libya topraklarından çıkarmak, Türkiye’nin Libya’nın içişlerine sürekli müdahalesini durdurmak ve Libyalı tarafların herhangi bir dış müdahaleden uzak, saf Libya iradesiyle siyasi ve nihai bir çözüme ulaşmasını sağlamak için BMGK’nın acil eylemde bulunmasını talep etti.

Tüm Libyalı tarafları, BM tarafından desteklenen siyasi diyaloğu aktif bir şekilde sürdürerek, ulusal sorumluluklarını üstlenmeye ve Libya halkının çıkarlarını her şeyin üzerinde tutmaya çağıran Usumi, başta Mısır, Fas ve Tunus olmak üzere Arap ülkelerinin Libya krizini çözmek için gösterdikleri samimi çabalara Arap Parlamentosu’nun tam destek verdiğini ifade etti.

Arap Parlamentosu Başkanı, bu ülkelerin Libyalı kardeşler arasında pek çok diyalog turuna ev sahipliği yapmada oynadıkları büyük rolü de takdir etti.

Usumi, Arap ülkelerinin bu konuda gösterdiği çabalara, Libya krizinde güvenlik, siyasi ve ekonomik yönleriyle entegre bir ulusal çözüme ulaşmak amacıyla, ‘Libya’nın güvenlik ve istikrarını koruyacak, Libya’nın iç işlerine yönelik her türlü dış müdahaleye son verecek’ şekilde mümkün olan her türlü destek ve yardımı sağlamak için Arap Parlamentosu’nun tam olarak hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Şarkul Avsat

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!