Araç alacaklar dikkat: Fiyatlarda reel bazlı düşüş! Nedeni belli oldu

featured

Milliyet.com.tr/ÖZEL Bu yılın ilk 4 ayında yükseliş gösteren ikinci el araç fiyatlarında mayıs itibarıyla yön değişti. Son olarak nisan ayında ikinci el fiyatları sınırlı bir artış göstererek yüzde 0.50 oranında yükselmişti.

Mayıs ayında enflasyona göre indirgendiğinde ikinci el araç fiyatlarında reel bazlı yüzde 3 oranında düşüş yaşandı. Peki düşüşün nedeni ne? Haziranda da fiyatlar geriler mi?

FİYATLARDA DÜŞÜŞÜN NEDENİ BELLİ OLDU

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan arabam.com Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay şu ifadeleri kullandı: “7 Temmuz’dan itibaren sıfır araçlarda yürürlüğe girecek olan GSR II regülasyonu doğrultusunda, markaların stoklarındaki regülasyona uymayan araçları hızlı bir şekilde elden çıkartma ihtiyacı doğdu. Bu nedenle başlattıkları agresif kampanyalar sıfır araçlara avantajlı fiyatlarla erişim imkanı sağlarken, ikinci ele olan talebi etkileyerek ilan fiyat ortalamalarının yatay seyretmesine yol açıyor. Böylelikle, enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda yaklaşık %3 oranında gerileme olduğunu söyleyebiliriz.

İLANLARDA EN ÇOK TALEP GÖREN 10 MARKA

İlanlar üzerinden yaptığımız analizlere göre en çok talep gören markalar sıralamasında ilk 5 yılbaşından bu yana değişmezken, Mayıs ayı özelinde ilk 10 marka sırasıyla; Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda oldu. Model bazında bakıldığında ise Mayıs ayında en çok talep gören otomobil modelleri sırasıyla Clio, Astra, Megane, Corolla, Egea, Focus, Polo, Passat ve Civic oldu.

‘800 BİN TL ALTI ARAÇLARA RAĞBET FAZLA’

İlan fiyatları bazında yapılan analizlere göre ikinci el araçların ortalama fiyatı 684.042 TL oldu. En çok rağbet gören ilanların fiyat segmentini ise; 0 km araç fiyatlarının 799 bin liraya kadar gerilemesinin de etkisiyle 800 bin lira ve altındaki ilanlar olarak gözlemliyoruz.

7 TEMMUZ SONRASI FİYATLAR YÜKSELİR Mİ?

GSR II regülasyonu doğrultusunda ikinci el fiyatlarının mayıs ayına paralel olarak haziran ayında da reel bazlı değer kaybı yaşamasını bekliyoruz. 7 Temmuz sonrasındaki 2 aylık süreçte piyasanın yatay seyri sonrasında, 0 km. araç kampanyaları ve ekonomik gelişmeler ikinci el araçların fiyatlarındaki belirleyici ana faktörler olacaktır.

İKİNCİ EL PİYASASI NE ZAMAN HAREKETLENİR?

Eylül ayına kadar ikinci el piyasasında kayda değer bir hareketlenme öngörmüyoruz. Okulların açılması ve tatil sezonunun sona ermesi ile sektörde bir miktar hareketlenmenin olacağını düşünsek de krediler ve kurlardaki gelişmelerin piyasa açısından belirleyici olacağını düşünüyoruz.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!