Arab News: “İran, Arap Denizi’nde Gemi Kaçırdı. “

Arab News:

Panama bandralı petrol tankeri Mv Asphalt Princess’in, Umman Körfezi’nde silahlı kişilerce kaçırılıp, İran’a götürülmesi talimatı verildiği Lloyds List Denizcilik İstihbaratı tarafından doğrulandı.

Açıklamada, tankerin Hürmüz Boğazı’na doğru gittiği belirtildi.

Gemiyi kimin kaçırdığı net değil, ancak uzmanlar İran güçlerinden şüpheleniyor.
İran Devrim Muhafızları ise iddiayı reddetti ve Tahran’a karşı “düşmanca hamleler” için bahane olduğunu savundu.

Olay, İsrailli bir şirket tarafında işletilen bir gemide biri İngiliz, biri de Romanyalı iki güvenlik görevlisinin öldürüldüğü insansız hava aracı saldırısından bir haftadan az kısa süre sonra meydana geldi.

Arab News ise haberi, “İran, Arap Denizi’nde başka bir tankeri kaçırdı” şeklinde verdi.

Arab News’in haberine göre,Panama bandıralı asfalt/bitüm tankeri Asphalt Princess, BAE’nin doğu kıyısında, Füceyre’nin 60 deniz mili açıklarında, Hürmüz Boğazı’na giden bir deniz bölgesinde ele geçirildi.

İngiliz güvenlik kaynakları, “İran ordusunun veya vekillerinin gemiye bindiği varsayımı üzerinde çalıştıklarını” söyledi.

İngiliz ordusunun Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları başlangıçta Salı günü gemileri Fujairah kıyılarında “şu anda devam eden bir olay” konusunda uyardı. Saatler sonra, olayın “potansiyel bir kaçırma” olduğunu söylediler.

Salı öğleden sonra, BAE ile İran arasındaki denizde bulunan en az beş gemi, otomatik izleme durumlarını, genellikle bir geminin istisnai koşullar nedeniyle manevra yapamayacağını gösteren bir durum olan “Komuta Altında Değil” olarak güncelledi.
İran Dışişleri Bakanlığı, BAE kıyılarında birkaç geminin karıştığı güvenlik olaylarının “şüpheli” olduğunu söyledi ve İran’a karşı “yanlış bir atmosfer” yaratmaya yönelik her türlü çaba konusunda uyardı.

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Salı günü yaptığı açıklamada, İran’ın Orta Doğu’da olumsuz bir şekilde hareket ettiğini, deniz taşımacılığını tehlikeye attığını, Yemen’deki Husi milislerini silahlandırdığını ve Lübnan’ın siyasi çıkmazına katkıda bulunduğunu söyledi.

“Bölgenin her yerinde İran cesaretlendirilmeye devam ediyor” dedi. İran, olumsuz faaliyetleriyle bölgede son derece aktif” dedi.

Arab News: "İran, Arap Denizi'nde Gemi Kaçırdı. "
Geçen hafta, Umman açıklarındaki MT Mercer Caddesi’ne patlayıcı yüklü İran insansız hava araçları tarafından düzenlenen ve tankerin Rumen kaptanı ve bir İngiliz güvenlik görevlisinin öldürüldüğü saldırının ardından Körfez’de tansiyon yükseldi.

Gemi bir İsrail şirketi tarafından işletiliyor ve İsrail, İngiltere ve ABD, saldırıya “toplu yanıt” verileceğini söyledi.

2019’dan bu yana Fujairah açıklarında bir dizi patlama ve uçak kaçırma olayı yaşandı. ABD Donanması, tankerlere zarar veren gemilere yönelik bir dizi limpet mayın saldırısından İran’ı sorumlu tuttu.

Yine 2019’da İran, 19 Temmuz’da İran’ın Bandar Abbas limanından Dubai’ye doğru yola çıkan İngiliz bayraklı Stena Impero’yu Hürmüz Boğazı’nda ele geçirdi. Baskın, İngiliz denizaşırı toprakları olan Cebelitarık’taki yetkililerin, petrolü Suriye’ye götürerek AB yaptırımlarını ihlal ettiği şüphesiyle 130 milyon dolarlık ham petrol taşıyan İranlı bir süper tankere el koymasının ardından gerçekleşti. Her iki gemi de daha sonra serbest bırakıldı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!