Antalya’da Ne Yenir?

Akdeniz Bölgesi’nin önde gelen illerinden olan Antalya, tatil beldesi olarak bilinse de birçok lezzetli yiyeceğin de merkezi konumunda. Tüm bu güzellikleri gezerken acıkmak da elbette normaldir. Zeytinyağlıların ve deniz ürünlerinin yanı sıra tüm öğünlerde birbirinden leziz yemeklerin bulunduğu Antalya’da ne yiyeceğinize karar vermekte zorluk çekebilirsiniz.

 

Antalya’da yenilecek yemekler için yazının devamını okuyabilir, Antalya ziyaretinizde yiyebileceğiniz yemeklere dair fikir sahibi olabilirsiniz. Araç Kiralama hizmeti ile birçok lezzet noktasına rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

Antalya Piyazı

Antalya’ya geldiğinizde tatmak için ilk lezzet olarak piyaz iyi bir seçimdir. Coğrafi işaretli bir ürün olan Antalya Piyazı, bu yörenin mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Oldukça lezzetli ve doyurucu olan bu piyaz asırlık  geçmişe sahip.

 

Antalya usulü piyaz, kendine has yapım tekniği ve tahinli özel sosu ile servis edilmektedir. 2017 yılında coğrafi işaretli ürün statüsünde yer almaya başlayan bu piyaz ülkemizin diğer yerlerinde yenen ve bilinen piyazlardan farklıdır.

 

Bol zeytinyağlı ve soslu olan bu piyazı diğerlerinden ayrı kılan tarator sos ile hazırlanmış olmasıdır. Küçük bir fasulye olan Çandır fasulyesi, tarator sos ve tahinin bir araya gelmesiyle oluşan Antalya piyazı, üzerine bol zeytinyağı ve maydanoz konularak servis edilmektedir.

 

Balık / Deniz Ürünleri

Antalya’da yenecek yemekler arasında şüphesiz bu yörenin birbirinden lezzetli balık ve deniz ürünleri gelir. Antalya’daki birçok restoranda balık servis edilir. Hem ekmek arası hem de salatayla birlikte servis edilen balık çeşitlerine Antalya’nın neredeyse her yerinden ulaşılabilir.

 

Salaş restoranların yanı sıra romantik bir yemek için şık restoranların da bulunduğu Antalya’da karides gibi deniz mahsulleri kullanılarak yapılan yemekler de tadılabilir.

 

Özellikle balık seviyorsanız Antalya’da balık yemeden dönmemelisiniz. Mezelerle birlikte sunulan balığın tadına bayılacaksınız. Zengin balık çeşitlerinin bulunduğu Antalya’da büyük küçük pek çok balığı tadabilirsiniz. Lezzetine doyamayacağınız balıklar ve deniz mahsullü yemekleri yemeden Antalya’dan ayrılmayın.

 

Serpme Börek

Antalya’da börek denildiğinde akıllara serpme börek gelmektedir. Özellikle ünlü Börekçi Tevfik’te yapılan serpme börek hem halk tarafından hem de ziyaretçiler tarafından sevilerek tüketilmektedir. Yaklaşık 50 yıldır bu böreği yapan Tevfik amcanın dükkanı Hadrian Kapısı’na yakın konumda yer alan bir pasajın içinde bulunmaktadır.

 

Bir Antalya klasiği olan serpme börek Börekçi Tevfik’te istediğiniz an taze taze yapılarak sıcak şekilde servis edilmektedir. El açması hamurun peynir ya da kıymayla buluştuğu bu börek Antalya’da kahvaltı olarak yenebilecek yiyeceklerden. Ayrıca bahsettiğimiz Börekçi Tevfik, ünlü gurmelerin tam not verdiği mekanlardan birisi olmasıyla bilinmektedir. Burada yiyeceğiniz börekle güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

 

Hibeş

Pek çok kişinin adını Antalya’ya gelmeden önce duymadığım bir meze olan hibeşin malzemeleri tahin, limon, sarımsak, kimyon ve karabiber olarak özetlenebilir. Aslında humusla oldukça benzeyen bu mezede nohut bulunmaz.

 

Genellikle et yemeklerinin yanında servis edilse de kahvaltıda da ekmek üstü bir lezzet olarak tercih edilen hibeş makarna sosu olarak da kullanılabilmektedir. Oldukça lezzetli olan bu mezenin yapımı da çok kolaydır.

 

Antalya’ya gittiğinizde restoranlarda mutlaka bu mezeyi sorun. Birçok restoranda bu meze bulunur. Bu mezenin yanında etle harika bir akşam yemeği yiyebilir ya da sabah kahvaltısında çayla keyif yapabilirsiniz. Hibeşi kendiniz de yaparak makarnalarınızda kullanabilirsiniz.

 

Bağaça

Poğaça ile benzer bir söyleyişe sahip olan Bağaça, Antalya’ya has bir çörektir. Susam, tarçın, tahin, un, çam sakızı, tereyağı ve şeker malzemeleri kullanılarak yapılan bu çörek oldukça lezzetli.

 

Yapımında nohut mayası kullanılan bağaça, bu sebepten dolayı tok tutma özelliğine sahip olduğu dile getiriliyor. Antalya’da bir tatlı alternatifi olarak da görülebilecek bu çörek şehrin birçok noktasından bulunabilmektedir.

 

Bağaçayı yiyebileceğiniz birçok özel unlu mamüller bulunuyor. Antalya lezzetlerinin tamamını keşfetmeyi Antalya otogar araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek daha konforlu ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

 

Frigya Biber Dolması

Bulgursuz olarak yapılan Frigya biber dolması, biberlerin içinin doldurulmasının ardından kızartılarak servis edilmektedir. Bu usulle yapılan biber dolması normal biber dolmasına kıyasla farklı bir lezzete sahiptir.

 

Frigya biber dolması, çayın yanında da tüketilebilen aperatif yemekler arasında bulunmaktadır. Yapımı oldukça kolay olan Frigya biber dolmasını Antalya’daki birçok lokantada bulabilirsiniz. Çizgi araç kiralama hizmetiyle en iyi biber dolmalarının bulunduğu restoranlara kendi aracınızın konforunda gidebilirsiniz.

 

Yöreye Has Mantı:Haluşka

Antalya’da yenmesi gerekenler arasında bulunan ve bir mantı çeşidi olan haluşka yapılırken hamur, kıyma, soğan ve karabiber kullanılmaktadır. Özel bir pişirme tekniği ile yapılmasından ötürü eşsiz bir lezzet sunan haluşka, üzerine salçalı sos, sarımsaklı yoğurt ya da peynir dökülerek sunulmaktadır.

 

Mantı sevenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzet olan haluşkayı Antalya’daki birçok yerde bulmak mümkündür. Üzerine dilediğiniz sosu koydurarak yiyebileceğiniz bu mantının lezzetine hayran kalacaksınız. Çocukların dahi severek yiyebileceği bu mantıyı yemeden Antalya’dan ayrılmayın.

 

Vazgeçilmez Lezzet: Domatesli Cive

Pratik ve hızlı bir şekilde hazırlanmasına ek olarak benzersiz bir lezzet sunmasından ötürü Antalya mutfaklarının vazgeçilmezi olan Domatesli Cive aslında meze görünümlü bir yemektir.

 

Soğanlar ve biberler birlikte kavrulurken üzerine domates eklenmesi ve daha sonrasında tavaya bulgurla sarımsak eklenmesi şeklinde yapılan cive, fesleğenle süslenerek servis edilir.

 

Zeytinyağı kullanılarak pişirilen yemek yapılırken ekstra bir suya gerek duymaz. Antalya sofralarının benzersiz lezzeti olan domatesli civeyi Antalya’daki herhangi bir restoranda cep dostu fiyatlarla bulabilir ve tadabilirsiniz.

 

Enginarlı Girit Kebabı

Antalya lezzetleri arasında bulunan enginarlı girit kebabı, aslında Yunan menşeli bir yemek olmasına rağmen Antalya’da bambaşka bir yorum katılarak özelleştirilmiş ve sunulmaya başlanmıştır.

 

Soğan, kuşbaşı et ve enginarın birleşiminden meydana gelen bu yemeği yaparken tercihe bağlı olarak içerisine köfte eklenmektedir.

 

Yemeğe asıl lezzetini taze soğan ve doğal tereyağı vermektedir. Bu nedenle bu yemeği yaparken tereyağı kullanmaktan çekinmemek gerekir. Antalya’da sık sık tüketilen ve yaygın olarak servis edilen enginarlı girit kebabını, bölgedeki neredeyse tüm restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

 

Kuzu Etiyle Yapılan Eşsiz Lezzet:Yörük Kebabı

Antalya’da ne yenir sorusuna verilebilecek bir cevap olan ve yörük kültürüne ait bir lezzet olan

yörük kebabı, yufka ekmeği, kuzu eti ve süzme yoğurt ile birlikte sunulmakta ve eşsiz bir lezzet vadetmektedir.

 

Protein açısından zengin içerikli olan yörük kebabı, Antalya mutfağında yapımı kolay olmayan yemekler arasında yer almaktadır. Bu nedenle işin ehli kebapçılardan bu kebabı yemek daha iyi bir seçim olacaktır.

 

Tatlı Alternatifi:Alanya Bohçası

Krep hamuru kullanılarak yapılan Alanya bohçası, Antalya’ya has tatlılar arasında

bulunmaktadır. Özellikle tatlı seviyorsanız tüketebileceğiniz Alanya bohçası, kahvaltı, öğle saatleri gibi vakitler için uygundur.

 

Aynı zamanda Alanya bohçası, akşam yemeklerinde içerisine kuzu eti koyularak da tüketilmektedir. Siz de bu lezzetli tatlıyı ve etli alternatifi denemek isterseniz Antalya’daki restoranların yanı sıra Alanya’daki restoranlardan da bu lezzete ulaşabilirsiniz.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!