Anlamın Peşinde Bir Münzevi

Yazarın kitabında eleştirdiği edebiyatın prangası üslubunda bir giriş olacak ama… O bir yazar… O bir bilim adamı… O bir münzevi… Mustafa Kurt’tan söz ediyorum; Yazarın “Sokaklarda Seksekler” adıyla yayınlanan hikâye kitabı (Stüdyo İmge/2002) ve Anlamı Aramak edebiyat üzerine denemeler kitabıyla birlikte yayınlanan “Mürekkebin İzinde” adlı edebiyat üzerine yazıları adlı kitapları (Kurgan/2012) bulunuyor. Hem edebiyatçı, edebiyatın içinden biri hem de edebiyatın bilimiyle uğraşıyor; edebiyat doktoru. Nadir bir kitap gibi arasanız bulunmaz bir varlık, bir hazine; daha önce karşılaşmamış, tanımamış olduğunuza üzüldüğünüz insanlardan biri.

Kuşlukta Yazarlar’da* edebiyatın içinden bir yazarı Mustafa Kurt’u dinledik ve son kitaplarından “Anlamı Aramak” adlı edebiyat üzerine denemeler kitabı üzerinde konuştuk. Genç, kendisini edebiyata adamış böyle dopdolu bir yazar/bilim adamı ile tanışmak ve onun lezzetli sohbetini dinlemek çok keyifliydi. Çünkü edebiyatımızın meselelerine vakıf, geleceğine de ışık tutabilen Mustafa Kurt’u dinlerken Türk Edebiyatının geleceği için önemli bir ismiyle birlikte olduğunuzu görüyorsunuz. 

Güzel bir kapak içinde sevimli bir kitap Anlamı Aramak. 95 sayfalık kolay okunabilen bir kitapta edebiyat dünyamız, meseleleri, eleştiri, kitaplar hakkında düşünceler, edebi muhitler kolayca okunan denemelerle incelenmiş. 54. sf. sonrasında yerli ve yabancı yazarların bazı kitaplarıyla ilgili tanıtımlardan yazarın ufkunun genişliğine şahit oluyoruz. Yazıları henüz o kitapları okumamış olanlar için önemli bir ehil tavsiyesi niteliğinde. 

Yazarı edebiyatımıza gösterdiği dikkati için kutluyorum. Kuşlukta Yazarlar’daki sohbetiyle, değerlendirdiğimiz kitabındaki denemeleriyle bu alandaki boşluğu, edebiyatın meseleleri üzerinde ciddi olarak düşünmemiz gerektiğini bize hissettirdi. Bu konuda yazmaya devam etmesi için onu alkışlamak istiyorum. Eleştiri alanına önemli bir neşter vurmuş Mustafa Bey. Ona göre, edebiyatın “cilalı bir imaj devri” yaşanmaktadır. Yazılan, daha çok imajların peşinden gitmektedir. Eserin, kendisinin değil de imajının öne geçmesinin, kötü edebiyatın iyi edebiyatı kovmasını engelleyecek olan “Eleştiri”dir. Eleştiri, nitelikli olanla niteliksiz olanın ayrımını yapar ve okura sunar. Diyor ki “Bugün okurun –reklâmların kölesi olup- kendisine dayatılan kitapları aldığından şikâyet ettiğimizde bize şu soru sorulabilir: “Tamam, okur reklâmı yapılan kitabı almasın ancak neyi alacak? Her hafta raflara konan kitapların hepsinin arka kapak yazılarını okuyacak, içeriğine bakarak hakkında bilgi sahibi mi olacak?” Çözümü tekrarlayalım: Okur bu durumda değer yargılarına inandığı ehillerin sözünü dinleyecek veya en sâlim yol olan “iyi okur”ların tavsiyelerini dinleyecektir.” Edebiyat her zaman eleştiri ile yan yana yürür diyor Mustafa Kurt.**

Mustafa Kurt, kendine düşen sorumluluğu yerine getirmiş ve yazmış; “Ben demiştim, söylemiştim, netekim…” diyebileceği öngörülerde bulunuyor eserinde. Sağlıklı sorular soruyor ve sağlıklı cevaplar veriyor. Bizim de sorular sormamıza vesile oluyor. Denemeleri içten, sıcak ve samimi yürek çırpınışları olarak gördüm. Kısa, özlü, çarpıcı, bilgilendirici, düşündürücü. Edebiyatımızın kendisine, içerden bir yazarın “Sağaltıcı Eleştiri” getiren bu tür kitaplara ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Edebiyatçılarımızın da bu münzevinin sesine kulak vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Sadece onlar değil, Türkiye’de Edebiyat öğretmeniyim diyen herkesin bu kitaptan öğreneceği çok şey var.

Anlamı arayan dervişi kutluyorum. En kısa zamanda diğer kitaplarını okuyacağım. Denemelere, arkasında hiçbir destek olmadan ilgi gösterebilen Berikan Yayınevini kutluyorum. Mütevazı bir edebi muhit olan Kuşlukta Yazarlar mensubu edebiyatçılar övünebilir; küçük de olsa edebiyatımızdaki bu boşluğu doldurmaya çalışıyor, yeni kitapları okumaya, tanıtmaya, değerlendirmeye çalışıyorlar.

————————————–
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=61343
http://www.berikanyayinevi.com.tr/yayinlar/kitap-215-ANLAMI_ARAMAK_EDEBIYAT_UZERINE_DENEMELER.html
http://www.berikanyayinevi.com.tr/yayinlar/kitap-214-MUREKKEBIN_IZINDE_EDEBIYAT_UZERINE_YAZILAR.html
* Türk Ocakları Sanat Edebiyat Kurulu’nun bir etkinliğinin adı. Her Çarşamba günü bir kahvaltı masasında Kuşluk’ta on beş yazar buluşuyor, okumuş oldukları kitabın yazarını dinleyip kitabını değerlendiriyor.
** Anlamı Aramak sf. 10-12 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!