Ankara’daki Bilkent ve Atılım üniversiteleri yönetimleri online sınavlar süresince kopya çekildiği için sınavları yüz yüze yapmak istiyor. Şehir dışından gelmek zorunda olan, toplum taşımayı kullanan öğrenciler ise tedirgin
Türkiye’de yaklaşık 8 milyon üniversite öğrencisi var. Üniversitelerin bir kısmı bağımsız aldıkları kararlarla derslerinin yanı sıra sınavlarını da online ortama taşıdı. Ancak bu yolu tercih etmeyen üniversiteler de var. Ankara’daki Atılım ve Bilkent Üniversiteleri gibi.
Eğitim online, sınavlar yüz yüze
2019-2020 eğitim-öğretim yılının marttan sonraki kısmını ve yaz okulunu online ortama taşıyan Atılım Üniversitesi, ekim ayında yaptığı açıklamayla 2020-2021 yılında derslerin hibrit şekilde (yüz yüze ve online), sınavların tamamının ise yüz yüze yapılacağını duyurmuştu.
Son olarak aralık ayı başında öğrencilerine bir yazı gönderen Atılım Üniversitesi, derslerin yüz yüze veya online olacağı konusunda ilgili dersin öğretim elemanının, ilgili bölüm başkanlığı ve dekanlıktan izin alarak, karar vereceğini söyledi.
Çoğunluğunu 20 yaşın oluşturduğu İngilizce Hazırlık sınıfında eğitim hibrit şekilde devam ederken, laboratuvar dersleri ve sınavların kampüste yüz yüze şekilde yapılmasına karar verildi.
Atılım Üniversitesi’nin bu açıklamasının dayanağı ise Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 01 Aralık tarihli kararı. Karara göre “ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri” sokağa çıkma yasağından muaf tutulacaklar.
“Online eğitim, ders kaydı yayınlamayla başlamıştı”
Öğrenciler ise üniversitelerinin mevcut kararına tepkili.
Sınavın gerçekleştiği sınıfların çok kalabalık olması, pandemide öğrenci sayısının azalmasıyla okul servislerinin kaldırılması ve sınava gelecek öğrencilerin toplu taşımayı kullanmak zorunda olması en başta gelen şikayetlerden.
Independent Türkçe’nin ulaştığı öğrencilerden biri, önceki bahar dönemi ve yaz döneminde derslerin tamamının online olduğunu, güz dönemi başında derslerin kayıttan izletildiğini, böyle bir durumda öğretmene soru sorma imkanının olmadığını, bu yöntem işe yaramayınca online eğitime devam edildiğini söyledi. Zira sınıflara kayıt için konulan kameranın ses ve görüntü kalitesi de düşüktü. Sınavların yüz yüze yapılma kararı ise bu dönemin başında alındı.
Gerekçe: Önceki dönemde çok fazla kopya çekilmesi
Atılım Üniversitesi öğrencisinin aktardığına göre okul yönetimi önceki dönemde çok fazla kopya çekildiğini, kalan öğrenci olmadığını gerekçe göstererek bu kararı aldı.
Üniversite’nin 2020 yılında yaptığı ankete göre öğrencilerin yüzde 64,29’u pandemi sürecinde derslerin online olarak yapılmasından memnun olduğunu söylerken yüzde 35,24’ü “memnun değilim” yanıtını verdi.
İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi, sınavlarda sosyal mesafeye dikkat edilmeye çalışılsa da İngilizce, statik mekanik gibi çok kişinin aldığı bölüm derslerinin kalabalık olduğunu söyledi.
Kışın sıcaklığın sıfır derecelere indiği Ankara’nın, 1200 rakımdaki İncek bölgesinde kurulu Atılım Üniversitesi’nde bir “salgın önlemi” olarak yapılan “sınav sırasında cam açma” işlemi ise sınav sırasındaki öğrencilere zor anlar yaşatıyor.
Okul servisleri kaldırıldı, yasağa rağmen sigara içiliyor
Yaşanılan bir diğer zorluk da pandemi nedeniyle okula öğrenci gelmemesinin ardından okul servislerinin de kaldırılmış olması. Öğrencilerin bir kısmı, Ankara’nın uzak kesiminde yer alan okullarına ulaşmak için birden fazla toplu taşımayı kullanmak zorunda.
Üniversite’nin 2020 yılında yaptığı ankete göre öğrencilerin yüzde 76,33’ü kampüse ve kampüs dışına ulaşımdan memnun değilken yüzde 20,69’u memnun olduğunu söyledi. 2019’daki anketin sonuçları da benzer şekildeydi.
Independent Türkçe’nin ulaştığı kaynaklar, İçişleri Bakanlığı’nın 17 Kasım’da aldığı “toplu alanlarda sigara içmesinin yasaklanması” kararına rağmen, fakülte önlerinde sigara içen kalabalıklarında olduğunu söyledi.
Rektör sosyal medya hesaplarını kapattı
Bir öğrenci, yaklaşık bir aydır seslerini duyurmaya çalıştıklarını, rektörlükten kendilerine “Mütevelli Heyeti’nin aldığı karar bu” yanıtının geldiğini ve Rektör Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ’un kendisine yönelik mesajlar sonrası sosyal medya hesaplarını kapattığını söyledi.
Bilkent Üniversitesi’nde final sınavları bahara ertelendi
Bilkent Üniversitesi’nde ise durum biraz daha farklı.
Zira daha önce 2020-21 güz yarıyılı sınavlarını yüz yüze yapma kararı alan Bilkent Üniversitesi yönetimi, 2 Aralık’ta yaptığı açıklamada sınavların ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Lisans derslerinde güz yarıyılı final sınavları yüz yüze yapılmak üzere ileri bir tarihe ertelenecektir. Ancak, sadece mezuniyet durumunda olan öğrenciler için ve başvuru yapmaları durumunda, koşulların uygun olması şartıyla, ocak ayı içerisinde yüz yüze yapılacak final sınavları düzenlenecektir.
Lisansüstü derslerde dersi veren öğretim elemanları final sınavını çevrimiçi olarak yürütebilir.
Üniversite’nin açıklamasına göre güz dönemindeki uygulamalı dersler ile diğer derslerin laboratuvar ve stüdyo gibi uygulamalı bileşenlerine katılmak, yarıyılın geriye kalan bölümünde öğrenciler için tercihe bağlı olacak. Uygulamalı bileşenleri eksik kalan öğrencilere yarıyıl sonunda “I” notu verilecek, eksik etkinlikler ileri bir tarihte telafi edilecek.
Bilkent Üniversitesi’nin “Lisans ve Ön Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”ne göre “I” notu, gerekli çalışmaları, hastalık dışında zorunlu nedenlerle tamamlayamamış öğrencilere, eksiklerini gidermek için süre tanımak amacıyla veriliyor.
Bu durumdaki bir öğrencinin, hangisi daha yakın bir tarihteyse, harf notlarının ilan edildiği tarihten itibaren en geç 14 gün içinde veya bir sonraki yarıyılın ders kayıtları başlayana kadar, eksiklerini tamamlaması gerekiyor. Dersi veren öğretim elemanının başvurusu ve bölüm başkanının onayıyla bir sonraki yarıyılın ders kayıtları başlayana kadar ek süre de verilebiliyor.
Bilkent Üniversitesi, geçerli ve onaylanmış mazeretleri nedeniyle kasımda yapılan ara sınavlara girememiş öğrenciler için yüz yüze yapılacak telafi sınavlarını koşulların elverişli olduğu bir tarihte gerçekleştirecek.
Tüm değerlendirme etkinliklerinin tamamlanabilmiş olduğu derslerde yarıyıl sonu harf notları 8 Ocak 2021 tarihine kadar verilecek. Final sınavının ertelenmiş olduğu derslerde öğrencilere “I” notu verilecek.
Ders kayıt ve ders başlangıcı tarihleri değişti
Eğitim-öğretim yılı başlarken bahar dönemi ders kayıtlarını 21-22 Ocak olarak açıklayan Bilkent Üniversitesi yönetimi, bu tarihi 7-8 Ocak’a; 25 Ocak’ta başlayacak dersleri ise 11 Ocak’a çekti ve şunları söyledi:
Bahar yarıyılı ders kayıtlarında derslerin ön koşulları bakımından Güz yarıyılında ‘I’ notu alınmış dersler ‘başarılı’ kabul edilecektir.
Akademik başarı durumu bakımından ‘I’ notu alınmış dersler ‘C’ notu ile tamamlanmış gibi düşünülerek geçici bir genel not ortalaması hesaplanacak, yeni ders sınırlamaları bu ortalamaya esas alınarak işletilecek, ancak geçici ortalama not çizelgelerinde gösterilmeyecektir.
Bahar yarıyılı ders kayıtlarında isteyen öğrenciler ‘I’ aldıkları bir dersi tekrar alabilecek, daha sonra bu ‘I’ notunun ‘D’ veya daha yüksek bir nota dönüşmesi durumunda eğer isterlerse bahar yarıyılı dersini bırakabilecektir.
Güz yarıyılı final sınavları yapılıp bu yarıyıla ait harf notları belli olunca güz yarıyılı not ortalaması ve genel not ortalaması not çizelgelerine yansıyacaktır.
“Kopya çekmeyen öğrencinin hakkını korumak istiyoruz”
Bugün düzenlenen ikinci bir senato toplantısı sonrası Independent Türkçe’ye konuşan Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar, sınavlarla ilgili kararın henüz kesinleşmediğini söyledi. Atalar, aşının bulunmasıyla “tünelin sonunda ışık görülmesiyle” sınavı erteleme kararı aldıklarını belirtti.
“Sınavlar bahar dönemine ertelenecek, bahar döneminin sınavları ve dersleriyle çakışacak” eleştirilerini de yanıtlayan Atalar, 2 Aralık’ta alınan karar doğrultusunda planlaması devam eden süreci şöyle anlattı:
Online sınavların gerçekleştiği bahar ve güz döneminde üniversitemizde çok büyük kopya olayları olmadı ama bunların hazırlıkları olduğu bilgisini aldık. O nedenle yüz yüze sınavların daha güvenli olacağını düşündük. Çünkü biz kopya çekmeyen öğrencinin hakkının yenilmesini istemiyoruz.
Gelecek yarıyılda bahar ve güz dönemi sınavları birlikte olmayacak. Bahar döneminde iki haftalık bir ara verilecek. Bunun bir haftasında öğrencilere geçmiş dönem konularının hatırlatılacağı bir tekrar dersi olacak. İkinci haftada da yüz yüze sınavlar olacak.
Bilkent Üniversitesi’nin HES haritasında “yeşil bölgede” olduğunu söyleyen Atalar, öğrenciler ve ailelerinin sağlığı için her türlü önlemi aldıklarını söyleyerek, “Bu planı nasıl iyileştiririz onu düşünüyoruz” dedi.
Yeni vaka sayısı üç haftada 10’dan 41’e yükseldi
Bilkent Üniversitesi’nin yaptığı diğer bir uygulama da her cuma akşamı üniversitedeki vaka sayılarını öğrencileriyle, e-posta yoluyla paylaşmak.
Buna göre vize sınavlarını 7-15 Kasım’da fiziki ortamda yapan Bilkent Üniversitesi’nde vaka sayıları şöyle:
6 Kasım 2020 haftası
Takip edilmekte olan vaka sayısı 17. Bunlardan ikisi akademik personel, ikisi idari personel, üçü destek personeli ve 10’u öğrenci. Bir hafta içerisindeki yeni vaka sayısı ise 10 kişi.
13 Kasım 2020 haftası
Takip edilmekte olan vaka sayısı 38. Bunlardan üçü akademik personel, üçü idari personel, biri destek personeli ve 31’i öğrenci. Bir hafta içerisindeki yeni vaka sayısı ise 24 kişi.
20 Kasım 2020 haftası
Takip edilmekte olan vaka sayısı 55. Bunlardan altısı akademik personel, sekizi idari personel, biri destek personeli, 35’i öğrenci ve beşi şirket personeli. Bir hafta içerisindeki yeni vaka sayısı ise 37 kişi.
27 Kasım 2020 haftası
Takip edilmekte olan vaka sayısı 62. Bunlardan beşi akademik personel, 13’ü idari personel, ikisi destek personeli, 37’si öğrenci ve beşi şirket personeli. Bir hafta içerisindeki yeni vaka sayısı ise 41 kişi.
4 Aralık 2020 haftası
Takip edilmekte olan vaka sayısı 31. Bunlardan üçü akademik personel, yedisi idari personel, ikisi destek personeli ,19’u öğrenci. Bir hafta içerisindeki yeni vaka sayısı 15
6 Kasım haftasında iyileşen hasta sayısı 14 iken, bu sayı 4 Aralık haftasında 46’ya yükseldi.
Bilkent Üniversitesi tüm vakaların evlerinde, izolasyonda tedavi gördüklerini duyurdu.
“Online sınavlarda, yüz yüze sınavlardan kat be kat daha zor sordular”
Vaka sayılarını değerlendiren Bilkent Dayanışma Ağı yetkilileri istatistiklerin, vize dönemiyle vakaların arttığını, sonrasında ise tekrar düşüşe geçtiğini desteklediğini belirtti.
Geçen dönem Yüksek Öğretim Kurulu kararıyla 23 Mart’ta online eğitime geçen ve 1 Ekim’e kadar bunu sürdüren Bilkent Üniversitesi’nin izlediği süreci öğrencilerin gözünden anlatan Bilkent Dayanışma Ağı öğrencileri şu ifadeleri kullandı:
Online sınavlarda kopyaya engel olmak için çoğu derste sınavlara ekstra ve yorucu kurallar getirildi. Yüz yüze sınavlardan kat be kat daha zor sorular soruldu. Bu konuda her öğretmen farklı tutum izledi. Örneğin bir derste beş soruluk sınavın soruları teker teker yollanıyordu ve her soruyu yarım saat içinde yüklememiz isteniyordu. İnternette arıza olur da soruyu zamanında yükleyemezsek, boş bırakmış sayılıyorduk.
Yaz okulu da online yapıldı. Bu dönemin ise hibrit eğitim olacağı ve sınavların 7-15 Kasım arasında yüz yüze yapılacağı dönemin başında duyuruldu. 1 Ekim sonrasında yarı online yarı yüz yüze eğitime geçildi. Bu sistemde yüz yüze derslere gitmek opsiyoneldi.
Ekim’de hibrit eğitime başlanınca salgından ötürü hiçbir öğrencinin gelmediğini gören öğretmenlerin bir kısmı temelli online eğitime geri dönülmesini istedi ancak Rektörlük, tüm okula atılan bir ortak mailde hibrit sistemin terk edilmesinin söz konusu olmayacağını ifade etti.
Hibrit eğitimde laboratuvar dersleri de yüz yüze yapılıyor ve bu derslere giren öğrenciler ya daimi yurtta kalmak ya da her hafta şehirler arası yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar.
“Kopya çekilmesi, üniversitemizin itibarını düşürür”
Türkiye’de ekim ayında koronavirüs vakalarının tırmanışa geçmeye başlamasıyla okullarının yüz yüze sınav kararından dönmesini beklediklerini söyleyen öğrenciler, konuyla ilgili binlerce dilekçe yazıldığını, öğrencilerinin ebeveynlerinin bile şikayet telefonlarını ettiğini, YÖK ve CİMER’e başvurulduğunu söyledi.
“Okuldan son derece sert ve anlayışsız tepkiler aldık” diyen Bilkent Üniversitesi öğrencileri, Rektörlük bize açıkça YÖK veya Sağlık Bakanlığı’ndan yaptırımı olmadığı sürece hiçbir şeyi değiştiremeyeceğimizi söyledi. Defalarca yaptığımız başvuruların istisnasız her birinde, yüz yüze sınav haricindeki her çeşit değerlendirmenin okulun diploma değerini düşüreceği ve dolayısıyla yüz yüzeden başka hiçbir seçenek olmadığı cevabını aldık. Tüm dünyadaki üniversiteler online sınav yapmasına rağmen, okulumuz yüz yüze sınav yapılırsa kopya çekileceği ve itibarının düşeceğini iddia etti ve hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını net bir dille ifade ettiler” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin acilen Ankara’ya gelmesi istendi
Öğrencilerin aktardığına göre 7-15 Kasım’da yüz yüze yapılan vize sınavları için yüzlerce öğrenci otobüs ve uçak gibi toplu ulaşım araçlarıyla şehir dışından Ankara’ya geldi ve bu öğrencilerin önemli bir kısmı Bilkent’in yurtlarında kaldı ve küçük bir yurt odasını başka öğrencilerle paylaştı.
Öğrencilerin açıklamasına göre bazı öğrencilerden de acilen Ankara’ya gelmesi istendi:
Geçtiğimiz ay 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı gelince, İngilizce hazırlık öğrencilerinin 2 gün içinde (şehirlerarası yolculuk yasakları başlamadan) acilen Ankara’ya gelmeleri istendi. Gelen öğrencilere, sırf yüz yüze sınavlara katılabilmeleri için Ankara Valiliği’nden özel sokağa çıkma yasağı muafiyeti çıkartıldı. Gelemeyecek öğrencilere okulu dondurma tavsiyesi yapıldı. Okulu donduranlar yarıyıl ücretinin yarısını ödemek durumunda.
“Sınav yerine ulaşırken Kovid-19 kaparsanız üniversitemiz sorumluluğunda değil”
Ankara’da yaşayan öğrenciler için de durum farklı değildi.
Zira okul servisi hizmeti sağlamaya devam eden Bilkent’in öğrencileri hem bu servisleri hem de toplu taşımayı kullandı.
Bilkent vizelerde servisler 1.png
Okul servislerinin ayakta yolcu aldığını belirten Bilkent Üniversitesi Dayanışma Ağı’na göre sınavlara girmeden önce ateş ölçümü yapılmadı ancak pencerelerin açık tutulması, öğrencilerin aralıklı oturması gibi önlemler alındı.
Independent Türkçe’nin ulaştığı kaynaklar, “Bu önlemlerin, okula ulaşırken maruz kaldığımız Kovid-19 riskini engellemediğini belirttiğimizde, ‘Sınava ulaşım esnasında Kovid-19 kaparsak okulun sorumlu olmadığı, bizim mesuliyetimiz olduğu’ söylendi. Ailelerini hasta etmekten korkan öğrencilere, ‘sınav döneminin başında gelip 3-4 hafta yurtta kalın, evinize gitmeyin’ tarzı ‘çözümler’ önerildi” açıklamasını yaptı.
Öğrenci Konseyi’nin seçim tarihi hâlâ yok
Öğrenciler ve rektörlük arasında bugün patlak veren diğer bir gerilim de Öğrenci Konseyi ile ilgiliydi.
Son dört yıldır öğrenci konseyi seçimleri 21-24 Kasım 2016, 20-23 Kasım 2017, 15-18 Ekim 2018, 14-17 Ekim 2019 tarihlerinde yapıldı, yani normal koşullarda 2020-2021 yılı Öğrenci Konseyi’nin en geç kasımda seçilmiş olması gerekiyordu.
Öğrenci Konseyi seçimlerinde bölümün öğrencileri, kendi bölüm temsilcilerini seçiyor, sonrasında ise bölüm temsilcileri konsey başkanını seçiyor. Bu da okulun websitesinde yer alan takvime göre yapılıyor ancak 2020-2021 öğretim yılı için bir takvim yayımlanmadı.
Bilkent Öğrenci Konseyi’nin süresi doldu, bugün haberleri oldu
Öğrencilerin açıklamasına göre Öğrenci Konseyi seçimleri yapılmadığından üniversite yönetimi tarafından, konsey üyelerinin görevlerine devam edemeyecekleri ve sosyal mecralarda konsey unvanlarının kullanılmaması gerektiği yönünde uyarı yapıldı.
Bilkent Üniversitesi Dayanışma Ağı, “Şayet konsey seçimi pandemi nedeniyle yapılmadıysa seçim, online ortama da taşınabilirdi” diyor ve ekliyor: Bilkent’in online öğrenci takip sistemi (STARS) çok gelişmiş bir sistem. Okulda oy verdiğimizde zaten öğrenci kartımızı kullanarak oy veriyorduk yani elektronik bir sistem üzerinden açık oy şeklinde verilmiş oluyordu. Bu sistem rahatlıkla internete taşınabilirdi.
Bu konuyu sorduğumuz Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar ise Öğrenci Konseyi’nin feshedilmediğini, konseyin süresinin çoktan dolduğu, YÖK’ün yeni seçim yapılmaması yönünde talimat verdiği için yeni seçimin yapılamadığını söyledi.
Öğrencilerin bu duruma yanıtı ise şöyle oldu: Konseyin süresi dolduğundan dağılması konusunda öğrencilere bilgi verilmedi. Konsey üyelerinin bile seçim yapılamaması dolayısıyla görev sürelerinin otomatik olarak bittiğinden haberleri yoktu.
“Üniversite ortamı özgür düşüncenin rahatça tartışılabildiği bir yer olmalı ama Bilkent öğrencileri okulun onlara yaptırımda bulunmasından (burs kesilmesi olsun, disipline verilmek olsun) o kadar korkuyor ki okulun kararlarına tepki göstermeye çekiniyor” diyen Bilkent Üniversitesi öğrencileri şöyle devam etti:
Biz salgın döneminde okulumuzun aldığı bu öğrenci karşıtı kararlara, sağlık riski taşıyan yüz yüze sınavda ısrar edilmesine, devletin koyduğu yasaklar yüz yüze sınava engel olunca online sınav yapmamak için hem güz hem bahar dönemi sınavlarının tek bir döneme sıkıştırılmasına tepkiliyiz.
Bunu dile getirdiğimizde ise okulumuzdan adeta düşmanca tepkiler ve kesinlikle değişiklik yapılmayacağına dair yanıtlar almaktan bıktık. Okulun isteklerimize karşı değişmez anlayışsız tepkisi, bunun üzerine konseyimiz okul kararına itirazda bulununca aynı gün konseyimiz çoktan dağılmış olduğunun bildirilmesi, ifade özgürlüğü olduğuna inancımızı giderek köreltmiş bulunuyor.
Kaynak: Independent