Anayasa’nın İlk 4 Maddesi Nedir? Neden Değiştirilemez?

Anayasa'nın İlk 4 Maddesi Nedir? Neden Değiştirilemez?

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, eski TBMM Başkanı AKP’li İsmail Kahraman’ın “Dindar bir anayasa olmalı, ilk 4 madde ise değişebilir” açıklaması tartışılırken, Erdoğan’ın “İlk 4 maddeyi değiştirmek Kılıçdaroğlu’nun fikri mi?” ifadelerini kullanması dikkat çekti. Erdoğan’ın konuşmasının ardından Anayasa’nın ilk 4 maddesinin ne olduğu merak edilip araştırılmaya başlandı. İşte Anayasa’nın ilk 4 maddesi…

Anayasa’nın ilk üç maddesi devletin şekli, cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti gibi konuları içeriyor. Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilmesi ve değiştirilmesinin önerilmesi dördüncü madde ile yasaklanmıştır.

Dönem dönem yapılan çalışmalarla Anayasa’da değişiklikler gerçekleştirilse de ilk dört madde yılladır bütünlüğünü koruyor. Peki, bu ilk dört madde içerisinde neler yazıyor?

İşte Anayasa’nın ilk dört maddesi:

MADDE 1.

“Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.”

MADDE 2.

“Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.”

MADDE 3.

“Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.”

MADDE 4.

“Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!