Anagold işçisi: Akan malzemenin yüzde 40’ı siyanür ve asit

featured

ANKARA – Erzincan İliç’teki Anagold Madencilik’e ait Çöpler Maden Sahası’nda 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan 9 işçiden hala haber alınabilmiş değil. Göçük altında kalan işçileri arama kurtarma çalışmaları devam ederken, 400 kadar işçi kurtarma çalışmaları sonlanana kadar şantiyede bekletiliyor.

İsminin paylaşılmasını istemeyen bir işçi Anagold Madencilik’e ait Çöpler Maden Sahası’nda yaşananları ve son durumu Gazete Duvar’a anlattı.

İŞÇİLER İKİ GÜN ÖNCE UYARMIŞ

Kaza gerçekleştikten sonra Anagold’un iş güvenliği uzmanının işçilerin yanına geldiğini ve çatlaktan iki gündür haberdar olduklarını söylediğini anlatan Anagold işçisi, “İşçiler görmüş çatlağı öyle uyarmış. Ama dikkate almamışlar. Bize ‘Sahayı boşalttık’ dediler. Boşaltıldıysa neden bu insanlar toprak altında kaldı? Fark etmeseydik, biz de ölebilirdik” dedi.

‘GÖÇÜK ALTINDAKİLERİ ÇIKARMAK İSTEDİK, DURDURDULAR’

Olaydan sonra göçük altında kalanlara müdahale etmek istediklerini ama çatlaktan dolayı durdurulduklarını anlatan işçi, “Biz direkt müdahale etmek istedik, kamyonun yeri belliydi zaten. Yol açıp çıkaracaktık. Fazla sürmezdi bulmamız ama sonra durdurdular” diye konuştu.

‘BU TOPRAK SİYANÜRLÜ, İZOLASYON LAZIM’

“Bu toprağın buradan kalkması gece gündüz çalışsan iki yıl sürer” diyen işçi, siyanür tehlikesine de dikkat çekti ve “Bu toprak siyanürlü. Bir yere de atamazsın. İzolasyon lazım” uyarısı yaptı.

‘ÇAMUR GİBİ AKAN ŞEY SİYANÜR VE ASİT’

Ekranlara yansıyan görüntülerdeki akan malzemenin yüzde 40’ının siyanür olduğunu iddia eden Anagold işçisi, “Menfez kapakları kapatıldı’ deniyor ama suyun önünü sadece kepçelerle kapatmaya çalışıyorlar. Kapak diye bir şey yok. O su alttan sızıyor. Alınan önlem sadece bu kadar. Çamur gibi akan şey siyanür ve asit” dedi.

‘UFAK BİR SIZINTI İÇİN ANAGOLD ÜÇ AY KAPALI TUTULDU’

Geçmiş yıllarda aynı madende ufak bir sızıntı olduğunu ve madenin üç ay kapalı tutulduğunu anlatan işçi, “Şu an milyonlarca tondan bahsediliyor. Kayan toprak sebebiyle dere yatağı kapandı ve orada su birikiyor. Bu çok büyük bir tehlike” ifadelerini kullandı.

Toprak kayması sebebiyle derenin önünün akan siyanürlü çamurla kapandığını anlatan işçi, “O su dolup taşınca ne olacak? Yani asıl tehlike çamurun arkasında biriken su. Derenin önünü kapattı çamur. Menfez mi durduracak suyu? O biriken su taşarsa o çamuru komple Fırat nehrine sürükleyecek. Direkt Fırat Nehri’ne akacak su. Menfez, kapak durduramaz o suyu” diye konuştu.

‘ŞU ANDA ‘MÜDAHALE EDİYORUZ’ GÖRÜNTÜSÜ VERİLİYOR AMA ÇOK ZOR’

Şu anda sadece ‘müdahale ediyoruz’ görüntüsü verildiğini ama gerçek bir müdahalenin söz konusu olmadığını, coğrafyanın da müdahale için çok zor olduğunu aktaran işçi, “Siyanür ve asit şu anda suyla temas etti. Normalde bir damlasının bile toprağa değmemesi lazım” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!