Ana-Baba Olmadan Önce Düşünmek, Gebeliği Tasarlamak

Dünyaya yeni bir bebeğin geleceği haberi, ana-babanın çevresin de ki insanlara da mutluluk ve heyecan verir. Aile olmak çocuk sahibi olmakla başlar. Yirmi-otuz yıl önce, evlenen her çiftten hemen çocuk bekleyen bir toplum oluşumuz bundandı. Şimdi yeni evli çiftlerden hemen ana-baba olmasını istemiyor. Çünkü aile olmanın şartlarından biride ana-baba olmaya hazır olmaktır. Ana-babalığa hazır olmak ne demektir? Sadece geceleri uykusuz kalmak, yemeyip yedirmek, giymeyip giydirmek midir? Hazır olmadan ana-baba olanlar böyle düşünebilirler.. Ama bir ana-baba olma kararı ve gebeliğin tasarlanması ile uykusuz geceler olmayabilir…

Bu gün tıp dünyasının ana-babalara önerileri olmaktadır. “Gençler, gebeliğinizi tasarlamadan, kendinizi hazır hissetmeden gebe kalmamalısınız,” denmektedir. Gebeliğin tasarlanması ne demektir?  Bebeğin oluşması için sağlıklı ortamı oluşturmak demektir. Ana-baba bedeni bebek için hücreler üretmektedir. Bu hücreler de bu bedenlerde oluşmaktadır. Hücrelerin oluşma dönemlerin de de çevreyi bebeğin lehine hazırlamak gerekir.

 Artık bebek sahibi olabilecek gençlerin bildiği, bazı doğum öncesi olumsuz çevre koşulları vardır. Bu çevre koşulları bebeğin sağlıklı ilkel hücrelerle donatılmasını engelleyebilir. Örneğin; toksoplazma, kedi, köpek vb. tüylü hayvanların tüylerinden, çiğ etten geçtiği bilinen bu durum aslında genç anne adayını etkilemez. Ona bir şeyde yapmaz. Toksoplazma doğacak bebeğin ilk günden bir organını tutabilir.  Bu durum, bebek doğar doğmaz da fark edilmez. Seneler sonra doğacak bebeğin gençliği, orta yaşlılığını, tehdit eden sıkıntılar yaşatır. Örneğin, toksoplazma gözü tutarsa uzun süreçte kör olma ihtimali yüksektir.

Gebelikte en yıkıcı bulaşıcı hastalıklardan biri de kızamıkçıktır. Anne adayı gençlerin kızamıkcık hastalığı ile ilgili bağışıklığının olması istenir. Gebelik sırasında; kızamıkçık da eğer hamilelik süresince annede bağışıklık yoksa, bu virüs  bebeğin herhangi bir organını tutabilir. Örneğin; doğacak bebekte  kalp kusurları oluşabilir. Da ha doğmamış bebeği tasarlamadan yaptığınız gebelikle risk altına atabilirsiniz..

Gebe kalmadan önce anne adayının düzenli olarak takip edeceği bir beslenme programının ve spor programının olması da önerilir. Örneğin anne yeterince protein almalıdır. Protein yönünden eksik beslenme bebeğin zihinsel gelişimini olumsuz etkilediğini düşündürmektedir…

Bunları bilmeden yaşamak güzeldi. İstemediğiniz zaman çocuk sahibi olmak hariç.. Artık istediğiniz zaman gebe kalmanın dışında daha da sağlıklı bebek sahibi olmak sizin elinizde.. Ana-baba olmak isteyenler, özellikle gebe kalmayı tasarladığınız süreden üç ay  önce bir doktora gidip bu testleri yaptırmalıdır. Bunu iki şey için yaptırmalıdır. Birincisi yapılacak tedaviler bitikten sonra üç aylık bir süre geçmelidir. Bu sürede ana-baba adayları, sigarasız, radyo aktif maddesiz, alkolsüz, ilaç kullanımları bitmiş, hastalıklardan arınmış ve tedavi edilmiş bir bedene sahip  olmalı ve anne adayı bu dikkati bebek sütten kesilinceğe kadar sürdürmede kararlı olmalıdır. İkincisi ise doğacak bebeğinizin şimdi görünmeyen, ama en basit bir hesapla  yirmili, otuzlu, hatta kırklı yaşlarda psikolojik rahatsızlıklarla doğmaması için bunu yapmalısınız..

Bilimin bu gün için bize gösterdiği gerçek bu. Doğmadan önce, bebeğinizin  sağlıklı bir bedende olmasını sağlamak, önemli ölçüde sizin elinizde. Gebeliği tasarladıktan sonra bir doktora giderek, gebe kalmak istediğinizi ancak neler yapılması gerektiğini sormalısınız. Burada belirtmediğimiz ancak sizin durumunuza göre doktorunuzun önereceği bazı testler, diyetler ve tedaviler, hem sizi daha yeterli hissettirecek bu da sizin ana-baba olmaya hazır olmanızı sağlayacaktır.

Bir bebek sahibi olmadan önce mutlaka gebeliği tasarlamalısınız.. Bebek sahibi olma kararı ana-babanın ortak kararıdır. Gebe kalan kadına bir yük yoktur. Hatta bu gebelik ana-baba yapan bir ön süreçtir. Biz şimdi ana-baba olmak istiyorum diyip de ertesi gün  bebek sahibi olsaydık bu kadar çocuk sahibi olmak istermiydik?  Çünkü annenin gebeliği süreci ana-baba için de ikinci bir hazırlık sürecidir. Gebelik sürecinde de ilkel hücrelerin oluşumu dönemleri kendi içinde bir süreçken, ana-baba adaylarının kendi içlerinde yaşadıkları süreç ayrı bir süreçtir..

Bir sonraki konumuz, gebelikte ay ay dikkat edilmesi gerekenler ve bebeğin aylık gelişimleri ile sizinle birlikte olacağız. Mutlu kalın..

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!