Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, aralarında Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz’un da bulunduğu 10 Büyükelçi için “10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi talimatını verdim” ifadelerinin ardından tartışmalar devam ediyor.
Almanya’da Bild gazetesi, bu durumun Alman politikacılar arasında rahatsızlığa yol açtığını ifade ederken, sert bir şekilde kınanma çağrısı yapıldığını duyurdu. Bild’in aktardığına göre, Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Yeşiller partili Claudia Roth ise Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep etti.
Roth, açıklamasında, “Erdoğan’ın kendisini eleştirenlere karşı vicdansız tutumu hiçbir engel tanımıyor” ifadesinde bulunurken, Erdoğan’ın “otoriter çizgisine” uluslararası arenada karşı çıkılması gerektiğini savundu. Roth ayrıca, Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı alınmasını ve savunma ürünleri ihracatının durdurulmasını talep etti.
“BU ADIM İTTİFAKIN BİRLİĞİNİ ZAYIFLATIR”
Almanya’da yakında kurulması beklenen koalisyon hükümetinin olası ortaklarından Hür Demokrat Parti’nin (FDP) dış politika sözcüsü Alexander Graf Lambsdorff da Erdoğan’ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Lambsdorff, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Aralarında Almanya’nın ve birçok müttefik NATO ülkesinin temsilcilerinin de bulunduğu on büyükelçinin sınır dışı edilmesi kararı akıllıca olmadığı gibi diplomatik de değil; bu adım ittifakın birliğini zayıflatır” dedi. Alman Federal Meclisi Üyesi ve Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU)dış politika uzmanı Norbert Röttgen, Süddeutsche Zeitung gazetesine, Erdoğan, “Avrupa’dan ve Batı’dan kapsamlı bir şekilde uzaklaşmayı sürdürüyor” ifadelerinde bulundu.
Erdoğan daha önce de Osman Kavala’nın serbest bırakılması talebi üzerine büyükelçileri dolaylı olarak sınır dışı etmekle tehdit etmişti.
Kaynak: Aykırı