Almanya, enflasyonda 30 yıllık rekoru kırdı: Yüzde 5,2

Almanya, enflasyonda 30 yıllık rekoru kırdı: Yüzde 5,2

Almanya’da kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 5,2 olarak belirlendi ve fiyat artışları 1992’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Almanya Federal İstatistik Dairesi tarafından bugün yayınlanan geçici verilere göre, tüketici fiyat göstergesi, yıllık yüzde 22,1’lik enerji maliyetleri artışı, mal kıtlığı ve KDV’deki baz etkisinden dolayı yükseldi.

Avrupa düzeyinde bir ölçüt olarak kabul edilen uyumlaştırılmış fiyat endeksi de bir yıl içinde yüzde 6,0’lık bir artış kaydederek Avrupa Merkez Bankasının avro bölgesinde yüzde 2’lik enflasyon hedefini darmadağın etti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, Alman televizyonuna verdiği demeçte, “Çoğu kimse sonbaharda bu ölçüde fiyat artışları beklemiyordu” dedi.

Yurttaşlarını rahatlatmak isteyen Schnabel, “Enflasyon artışının zirvesine kasım ayında ulaşılmış olacağını” kaydetti.

Perakende mal fiyatları, yıllık temelde gıda fiyatlarındaki yüzde 4,5’luk artışla toplamda yüzde 7,9 arttı. Artış, hizmet sektöründe yüzde 2,8 olarak hesaplandı.

Isabel Schnabel, enflasyonun zirveye ulaşmasından sonra gelecek yıl aşamalı olarak düşmesinin ve Avrupa Merkez Bankasını belirlediği yüzde 2’lik hedefe yaklaşmasının beklendiğini belirtti.

Schnabel, ayrıca bütün dünyada sanayiin başına bela olan darboğazların giderileceğine ve enerji fiyatlarının artık aynı oranda artmayacağını düşündüğünü bildirdi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!