AKP’nin Yeni Yargı Paketi Meclise Sunuldu: Zanlı Söz Verirse Serbest Kalacak

AKP’nin Yeni Yargı Paketi Meclise Sunuldu: Zanlı Söz Verirse Serbest Kalacak

AKP’nin “dördüncü yargı paketi” olarak bilenen teklifi bugün itibariyle Meclis başkanlığına sunuldu. Teklifte yer alan “adli kontrol ve ifade verme uygulamalarına” dair değişiklik talepleri dikkat çekti.

AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlenen basın toplantısında söz konusu yargı paketine dair bilgi verdi. 27 maddeden oluşan pakette 4 kanunda değişiklik öngörülüyor. Buna göre, şüpheli, sanık ya da mağdura posta haricinde, faks, telefon ve e-mail gibi iletişim araçları ile de bildirimde bulunulabilecek.

Söz Verirse Serbest Kalır Maddesi

İfadesi alınması gereken bir kişi eğer “Ben ifade vermeye ilgili yargı mercine gideceğim” diyerek söz verirse, savcılık tarafından bu taahhüte istinaden serbest bırakma emri çıkabilecek. Söz veren kişi, sözünde durmazsa, 100 lira para cezasına mahkum edilecek.

Eski Eşe Karşı İşlenen Suçta Ceza Artırımı

“Kasten öldürme’, ‘kasten yaralama’, ‘eziyet’ ve ‘kişi hürriyetinden yoksun bırakma’ gibi suçların, eski eşe karşı işlenmesi durumunda, işlenen suç için, ‘nitelikli hal’ sayılarak ceza artırımına gidilebilecek.

İdareye yapılacak başvuruların cevaplanması süresi 60 günden 30 güne indirilecek olup, idari yargıya başvurma süresi ise 60 gün olarak devam edecek.

Neden Adli Kontrol İle Serbest Bırakmak Yerine Tutukladın?

Eğer bir mahkeme, adli kontrol yerine tutuklama kararı vermişse, neden adli kontrol kararı vermediğinin gerekçesini de kararında belirtmek zorunda olacak.

Soruşturma döneminde adli kontrol yükümlülüğünün devam edip etmediği dört ayda bir denetlenecek.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!